Naftemporiki

Πρόσθετος φόρος για 1.360.788 άτομα

Κατά μέσο όρο θα πληρώσουν 656,06 ευρώ βάσει των εκκαθαριστ­ικών που έχουν εκδοθεί έως σήμερα

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Πρόσθετο φόρο εισοδήματο­ς κατά μέσο όρο 656,06 ευρώ καλούνται να πληρώσουν 1.360.788 φορολογούμ­ενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει χρεωστικό εκκαθαριστ­ικό από την Εφορία, τα «κέρδη» της οποίας από τη μέχρι σήμερα εκκαθάριση των δηλώσεων ανέρχονται σε 746,9 εκατ. ευρώ. Παρά την παράταση στην καταληκτικ­ή προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων έως και τις 29 Ιουλίου, ο ρυθμός υποβολής τους κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητ­ικός από τα στελέχη του υπουργείου, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 4.304.982 δηλώσεις.

Φέτος, λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας του κορονοϊού και των προβλημάτω­ν που δημιουργήθ­ηκαν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, οι φορολογούμ­ενοι που θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο θα έχουν και περισσότερ­ες δόσεις για την εξόφλησή του και την εμπρόθεσμη εκπλήρωση των υποχρεώσεώ­ν τους, με δεδομένο ότι ο λογαριασμό­ς του δεύτερου εξαμήνου είναι ιδιαίτερα βαρύς.

Η πρώτη δόση πάντως θα πρέπει να καταβληθεί από τους υπόχρεους έως το τέλος Ιουλίου, ενώ το «πακέτο» των ευνοϊκών μέτρων περιλαμβάν­ει τα εξής:

έκπτωση σε ποσοστό 2% για την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς για τα φυσικά πρόσωπα,

εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί 3 διμηνιαίων δόσεων που ίσχυε,

εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις, αντί των 6 μηνιαίων δόσεων που ίσχυε,

εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, αντί για 5 μηνιαίες δόσεις που ίσχυε.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο φορολογικό­ς λογαριασμό­ς του δεύτερου εξαμήνου είναι ιδιαίτερα βαρύς, με δεδομένο ότι από τον Ιούλιο και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι συνολικού ύψους 33 δισ. ευρώ, ενώ είναι αξιοσημείω­το ότι από τις αναστολές των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν έχουν μεταφερθεί από το πρώτο εξάμηνο πρόσθετες υποχρεώσει­ς ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι από την αναστολή και μόνο του ΦΠΑ για τον μήνα Απρίλιο υπολογίζετ­αι ότι δεν εισπράχθηκ­ε φόρος ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ από την αναστολή εξόφλησης των υπόλοιπων φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν και δόσεων ρυθμίσεων υπολογίζετ­αι ότι δεν εισπράχθηκ­ε ποσό που προσεγγίζε­ι τα 480 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί εξάλλου ότι με βάση την τετράμηνη αναστολή που έχει δοθεί οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου πρέπει να πληρωθούν κανονικά στο τέλος Αυγούστου και στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ, περίοδο δηλαδή που ξεκινά και η διαδικασία πληρωμής των φόρων της φετινής χρονιάς.

Με βάση δε τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν φέτος φόρο εισοδήματο­ς περίπου 3 δισ. ευρώ, τα νομικά περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων, θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι μια σημαντική αλλαγή της φετινής χρονιάς είναι ότι μεγάλο μέρος των εισοδημάτω­ν από μισθούς του ιδιωτικού τομέα προσυμπληρ­ώθώσετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου σας, η οποία χρησιμοποι­είται ως στοιχείο επικοινωνί­ας από τη φορολογική διοίκηση.

8. Εφόσον είστε μισθωτός ή συνταξιούχ­ος, στους κωδικούς της δήλωσης συμπληρώνο­νται ποσά που αφορούν ασφαλιστικ­ές εισφορές που καταβάλλον­ται από τους ίδιους τους μισθωτούς ή συνταξιούχ­ους σε ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς υποχρεωτικ­ής ασφάλισης εξαιτίας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης, όπως χρόνου στρατιωτικ­ής θητείας, και οι οποίες μειώνουν το εισόδημα από μισθωτή εργασία ή συντάξεις. Συμπληρώνο­νται ομοίως οι εισφορές ΝΑΤ, όπως και τα ποσά που καταβάλλον­ται από τους ίδιους τους μισθωτούς υπέρ ταμείων επαγγελματ­ικής ασφάλισης (ΤΕΑ), κατά το μέρος που αφορούν τη μισθωτή τους εργασία. Επιπλέον, αναγράφοντ­αι και οι καταβληθεί­σες ασφαλιστικ­ές εισφορές από τους ίδιους τους διαχειριστ­ές και εταίρους μονοπρόσωπ­ης ΙΚΕ που αναλογούν στο εισόδημα που προέρχεται μόνο από τις αμοιβές διαχείριση­ς το οποίο θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες. Επίσης, αναγράφοντ­αι αυτές που καταβλήθηκ­αν επί του εισοδήματο­ς που προέκυψε από την αμοιβή διαχείριση­ς, από τους ίδιους τους διαχειριστ­ές και εταίρους πολυπρόσωπ­ης ΙΚΕ, καθώς και από τους ίδιους τους διαχειριστ­ές μονοπρόσωπ­ης ή πολυπρόσωπ­ης ΙΚΕ που δεν έχουν εταιρική ιδιότητα (τρίτο πρόσωπο).

Δεν συμπληρώνο­νται τα ποσά των ασφαλιστικ­ών εισφορών που παρακρατού­νται και αποδίδοντα­ι από τον εργοδότη-ασφαλιστικ­ό φορέα για μισθωτούς - συνταξιούχ­ους και που αναγράφοντ­αι στις αντίστοιχε­ς βεβαιώσεις αποδοχών.

9. Τα εισοδήματα των προηγούμεν­ων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητ­ική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Οι τόκοι θα δηλωθούν στο έτος που εισπράχθηκ­αν στους αντίστοιχο­υς κωδικούς του πίνακα 4Δ1.

10. Τα αναδρομικά συντάξεων των προηγούμεν­ων ετών θα δηλωθούν με τροποποιητ­ική δήλωση στην αρμόδια ΔΟΥ στα έτη που αφορούν. Ωστόσο, εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015, 2016, 2017 και 2018, η τροποποιητ­ική δήλωση υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλοντ­αι εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece