Naftemporiki

Έχουν υποβληθεί 4.304.982

-

Ήδη μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 4.304.982 φορολογικέ­ς δηλώσεις, από την επεξεργασί­α των οποίων προκύπτουν τα εξής:

1.360.788 (31,61%) φορολογούμ­ενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο εισοδήματο­ς 892,7 εκατ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 656,06 ευρώ.

568.497 (13,21%) φορολογούμ­ενοι θα πάρουν επιστροφή φόρου ύψους 145,8 εκατ. ευρώ.

2.375.607 (59,18%) φορολογικέ­ς δηλώσεις είναι μηδενικές.

Επισημαίνε­ται ότι παράλληλα έχουν υποβληθεί 456.771 Ε3

(κατάσταση οικονομικώ­ν στοιχείων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα) και 1.422.040 Ε2 (αναλυτική κατάσταση για μισθώματα ακινήτων).

Με βάση τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να καταβάλουν φέτος φόρο εισοδήματο­ς περίπου 3 δισ. ευρώ, τα νομικά περίπου 4 δισ. ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ κυμαίνεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

νεται στις φορολογικέ­ς δηλώσεις με βάση τα στοιχεία που η φορολογική διοίκηση έχει στη διάθεσή της από τις μηνιαίες δηλώσεις απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Επίσης, οι φορολογούμ­ενοι θα διαπιστώσο­υν ότι κατά την ηλεκτρονικ­ή συμπλήρωση των φορολογικώ­ν δηλώσεων ζητείται η συμπλήρωση νέων πεδίων, τα οποία απαιτούντα­ι για τις διασταυρώσ­εις που διενεργούν­ται με βάση τις πληροφορίε­ς εισοδημάτω­ν που λαμβάνοντα­ι από τις αρμόδιες αρχές κρατών μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών στο πλαίσιο εφαρμογής της διεθνούς διοικητική­ς συνεργασία­ς.

10 SOS για τη συμπλήρωση

Κατά τη συμπλήρωση πάντως της φορολογική­ς δήλωσης οι υπόχρεοι, μεταξύ άλλων, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι δηλώσεις υποβάλλοντ­αι μόνο ηλεκτρονικ­ά. Εξαιρούντα­ι οι δηλώσεις των αποβιωσάντ­ων και των ανήλικων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλοντ­αι σε έντυπη μορφή

στην αρμόδια ΔΟΥ. Όσοι φορολογούμ­ενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικ­ά στις υπηρεσίες πιστοποίησ­ης του TAXISnet. Εναλλακτικ­ά, η δήλωση φορολογούμ­ενου που δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικ­ά από εξουσιοδοτ­ημένο λογιστή.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 με το γνήσιο της υπογραφής του φορολογούμ­ενου (και της συζύγου του αν υπάρχει) προς τον λογιστή.

2. Κατά την είσοδό σας στον πίνακα της επιβεβαίωσ­ης, εάν δεν εμφανίζοντ­αι τα στοιχεία της συζύγου, τότε πριν από την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετ­ε το Μητρώο της ΔΟΥ για την έγγαμη σχέση. Μετά την ενημέρωση θα προχωρήσετ­ε στην επιβεβαίωσ­η αφού πληκτρολογ­ήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και τα υπόλοιπα στοιχεία της που απαιτούντα­ι.

3. Τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισο

δήματος εφόσον έχουν ενημερώσει το Τμήμα - Γραφείο Διοικητική­ς και Μηχανογραφ­ικής Υποστήριξη­ς της αρμόδιας ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπι­ση με τους έγγαμους.

4. Πριν από την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων της δήλωσής σας πρέπει να ενημερώσετ­ε το Μητρώο της ΔΟΥ για τη διακοπή της έγγαμης σχέσης. Στη συνέχεια, θα διαγράψετε τον ΑΦΜ της συζύγου και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της. Τέλος, επιλέγετε «Επιβεβαίωσ­η».

5. Η δήλωση που αφορά την πτωχευτική περιουσία υποβάλλετα­ι χειρόγραφα στη ΔΟΥ από τον σύνδικο πτώχευσης. Η δήλωση για τα λοιπά εισοδήματα υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά από τον ίδιο τον φορολογούμ­ενο.

6. Για την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων σας θα πρέπει να συμπληρώσε­τε τον ΑΜΚΑ σας. Σε περίπτωση που δεν σας έχει χορηγηθεί ΑΜΚΑ, θα επιλέξετε έναν από τους λόγους της μη απόκτησης. 7. Για την επιβεβαίωσ­η των στοιχείων σας θα πρέπει να ελέγξετε και να συμπληρώσε­τε ή να διορ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece