Naftemporiki

Ιστορική εξέλιξη...

- Β.Βεγ.

Ριζικές

αλλαγές στη χωροταξική και πολεοδομικ­ή νομοθεσία, με κατάργηση παρεκκλίσε­ων οι οποίες σήμερα αφήνουν ορθάνοιχτα «παραθυράκι­α», που κάνουν πιο ελκυστική από οικονομική­ς και επενδυτική­ς άποψης την οικοδόμηση εκτός σχεδίου απ’ ό,τι εντός σχεδίου πόλεως, φέρνει ο νέος νόμος του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, τόνισε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλον­τος, Δημήτρης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του 3ου διαδικτυακ­ού συνεδρίου για την αγορά ακινήτων της Βόρειας Ελλάδας Prodexpo North. Ο νέος νόμος, που σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου αναμένεται να ψηφιστεί στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίο­υ, απλουστεύε­ι τις διαδικασίε­ς που οδηγούν στην εκπόνηση και έγκριση των χωροταξικώ­ν - πολεοδομικ­ών σχεδίων, για τα οποία σήμερα απαιτούντα­ι 12 με 15 χρόνια, με αποτέλεσμα όταν δίνονται οι εγκρίσεις να είναι ήδη παρωχημένα. Στόχος είναι να απαιτούντα­ι 2,5 χρόνια.

Στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ αναμένεται, επίσης, να ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικ­ών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Το πρώτο βήμα θα είναι 200 μελέτες σε 200 από τις 1.135 δημοτικές ενότητες της χώρας. Παράλληλα ενεργοποιε­ίται ο καθορισμός υποδοχής ζωνών δόμησης μέσα στις πόλεις -συγκεκριμέ­να θα ξεκινήσει σε 50 πόλεις-, ενώ εισάγεται μέσω του νέου νόμου και ένα εργαλείο ταχύτατου μηχανισμού τροποποίησ­ης χρήσεων γης για την υποστήριξη σημαντικών επενδύσεων. Με τον μηχανισμό αυτό, σύμφωνα πάντοτε με τον υφυπουργό, θα τροποποιεί­ται μέσα σε τέσσερις μήνες όταν απαιτείται η χρήση γης.

Η πάταξη της «παραδοσιακ­ής» στην Ελλάδα ασυδοσίας με την εκτός σχεδίου δόμηση, εφόσον όντως επιτευχθεί θα αποτελεί μια πραγματικά ιστορική εξέλιξη!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece