Naftemporiki

Άλμα 700% των ναύλων στα capesize πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου

Εκτίναξη στα 29.400 δολ. την ημέρα με ώθηση από την Αυστραλία και την Κίνα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki

Άλμα ύψους 700% σημειώνει ο δείκτης της αγοράς των μεγάλων πλοίων της αγοράς ξηρού χύδην ( capesize) από τις αρχές του Ιουνίου. Αιτίες η άνοδος των φορτίων από την Αυστραλία αλλά και η αύξηση της παραγωγής σιδηρομετα­λλεύματος από την Κίνα.

«Η Κίνα φαίνεται ότι απορροφά κάθε διαθέσιμη χωρητικότη­τα για μεταφορά σιδηρομετα­λλεύματος», σημειώνει η Braemar.

Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές της Αυστραλίας μέσα στον Ιούνιο είναι κατά 21% πάνω από τον μέσο όρο του Μαΐου. «Σε αντίθεση με το προηγούμεν­ο έτος, η Αυστραλία ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την πρόσφατη αύξηση της ζήτησης για capes», αναφέρει η Braemer.

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτ­ρίζεται και στην ανάλυση της αγοράς στην παρουσίαση των αποτελεσμά­των της Seanergy Maritime, η οποία δραστηριοπ­οιείται αποκλειστι­κά στον τομέα των capesize.

Το α’ τρίμηνο

Όπως επισημαίνε­ι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Σταμάτης Τσαντάνης, « Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 η πανδημία του Covid-19 προκάλεσε πρωτοφανεί­ς αρνητικές συνέπειες παγκοσμίως. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κύρια προτεραιότ­ητά μας ήταν η ασφά

λεια των ανθρώπων μας, τόσο στα πλοία όσο και στα γραφεία μας. Επιπλέον, διασφαλίσα­με την ομαλή και αδιάλειπτη εμπορική λειτουργία του στόλου μας και εκτελέσαμε επιτυχώς το σχέδιο ενίσχυσης του ισολογισμο­ύ και της ρευστότητά­ς μας».

Ο μέσος ημερήσιος ναύλος για το πρώτο τρίμηνο ανήλθε στα 8.481 δολάρια, κατά 11% υψηλότερος σε σύγκριση με τον TCE του πρώτου τριμήνου του 2019, ενώ αξιοσημείω­το είναι ότι ο μέσος όρος TCE του δείκτη Baltic Capesize (BCI) για το πρώτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθη­κε στα 4.569 δολάρια την ημέρα, μειωμένος κατά 48% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Τον Μάρτιο του 2020, σημειώνει ο κ. Τσαντάνης, «υλο

ποιήσαμε την αναχρηματο­δότηση των δανείων δύο capesize πλοίων μας, του M/V Leadership και M/V Squireship, ύψους 30,6 εκατ. δολαρίων, παρατείνον­τας τη διάρκεια δανείων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Επιπροσθέτ­ως, οριστικοπο­ιούμε συζητήσεις με υφιστάμενο­υς και νέους δανειστές σχετικά με τις επερχόμενε­ς λήξεις δανείων, λεπτομέρει­ες για τις οποίες θα ανακοινώσο­υμε σύντομα».

Επιπλέον, σημειώνει: «Ενισχύσαμε περαιτέρω τη σχέση μας με την Glencore με τη χρονοναύλω­ση ενός τρίτου πλοίου, η οποία περιλαμβάν­ει, συν τοις άλλοις, επένδυση από τον ναυλωτή 3,5 εκατ. δολαρίων για εγκατάστασ­η scrubber. Το πλοίο παραδόθηκε τον Μάιο για περίοδο πέντε ετών. Το σημαντικότ­ερο είναι ότι μετά τη συμφωνία αυτή το 70% του στόλου μας θα τελεί υπό μακροχρόνι­ες ναυλώσεις με ημερήσιο ναύλο συνδεδεμέν­ο με τον δείκτη BCI, εκμεταλλευ­όμενοι πλήρως την απότομη αύξηση της αγοράς capesize.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, η Seanergy ολοκλήρωσε επιτυχώς αυξήσεις κεφαλαίων μέσω δημοσίων προσφορών μετοχών, και ενίσχυσε περαιτέρω τον ισολογισμό και τη χρηματοοικ­ονομική της θέση. Σε όλες τις δημόσιες προσφορές υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές».

Όσον αφορά την αγορά ο κ. Τσαντάνης ανέφερε: «Παρά τις χαμηλές επιδόσεις της αγοράς τους πρώτους δύο μήνες του δεύτερου τριμήνου, τα μέσα ημερήσια έσοδα του δείκτη capesize τον Ιούνιο ξεπέρασαν τα 29.400 δολ. από τα 2.000 δολ. τον Μάιο. Η αγορά Capesize αναμένεται να ακολουθήσε­ι το πολύ θετικό δεύτερο εξάμηνο του 2019, με σταθερές τις εξαγωγές κατά το υπόλοιπο 2020».

Αποτελέσμα­τα Seanergy

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 13,3 εκατ. δολάρια, μειωμένος κατά 17% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 1 εκατ. δολάρια έναντι 0,4 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 8,3 εκατ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2020, έναντι 8,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ο μέσος ημερήσιος ναύλος (TCE) του στόλου για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε στα 8.481 δολάρια, έναντι 7.633 δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2019. Ο μέσος όρος ημερήσιων λειτουργικ­ών εξόδων (OPEX) ανήλθε σε 5.566 δολάρια, σε συνέχεια των 5.584 δολ. του τέταρτου τριμήνου του 2019.

Τα ίδια κεφάλαια στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 ανήλθαν σε 21,9 εκατ. δολάρια, έναντι 29,9 εκατ. δολαρίων στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Προσαρμοσμ­ένα στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, τα ίδια κεφάλαια υπολογίζον­ται σήμερα σε 68,9 εκατ. δολάρια.

 ??  ??
 ??  ?? Αισιόδοξος για τις προοπτικές της αγοράς των capesize ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy Maritime, Σταμάτης Τσαντάνης.
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της αγοράς των capesize ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Seanergy Maritime, Σταμάτης Τσαντάνης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece