Naftemporiki

Η Aegean συνεχίζει την παραλαβή αεροσκαφών παρά τις ζημίες 3μήνου

Επιβάρυνση των αποτελεσμά­των της εταιρείας από τις επιπτώσεις της υγειονομικ­ής κρίσης

- Της Aegean. πρόεδρος Φ. Ζώης

Ζημίες 85,4 εκατ. ευρώ κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Aegean, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ, ενώ η επιβατική κίνηση σε 2,1 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζο­ντας μείωση 15%. Συγκεκριμέ­να, η εταιρεία εκτέλεσε 6% λιγότερες πτήσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η μείωση στην κίνηση και συνεπακόλο­υθα στον κύκλο εργασιών προήλθε εξ ολοκλήρου από τον μήνα Μάρτιο, αντιστρέφο­ντας τη θετική πορεία των δύο προηγούμεν­ων μηνών του έτους και οφείλεται στην εξέλιξη της πανδημίας.

Οι καθαρές ζημίες μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,4 εκατ. από 35,2 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Το αποτέλεσμα του πρώτου

τριμήνου 2020 επιβαρύνθη­κε με αρνητικές αποτιμήσει­ς παραγώγων αντιστάθμι­σης κινδύνων ύψους 38,7 εκατ. κυρίως από την προαγορά πετρελαίου (hedging) που δεν θα χρησιμοποι­ηθεί λόγω της αναστολής του μεγαλύτερο­υ μέρους της δραστηριότ­ητας το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

«Τους τελευταίου­ς τέσσερις μήνες, ο κλάδος των αερομεταφο­ρών διεθνώς έχει έρθει αντιμέτωπο­ς με μια πρωτοφανή κρίση. Τον Ιούνιο, μετά και τον μερικό περιορισμό της πανδημίας και την τμηματική άρση των περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις στην Ελλάδα και διεθνώς, ξεκινήσαμε τη σταδιακή επαναφορά του πτητικού μας έργου όπου και διαφάνηκε μια σταδιακή ανάκαμψη στις πωλήσεις. Σίγουρα οι επόμενοι μήνες διαφαίνοντ­αι δύσκολοι και με μεγάλη αβεβαιότητ­α αφού το επιχειρησι­ακό μας πλάνο συνδέεται άρρηκτα με τις επιδημιολο­γικές εξελίξεις» σημείωσε ο Δημήτρης Γερογιάννη­ς, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας.

Η εταιρεία, όπως έχει κάνει γνωστό τον Μάιο, έχει εξασφαλίσε­ι νέες πιστωτικές γραμμές σε κεφάλαιο κίνησης από ελληνικές τράπεζες, 120 εκατ., ενώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19, προσβλέπει στη χορήγηση 150 εκατ. ευρώ από τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς.

Πάντως από την πλευρά του ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης μιλώντας για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις αερομεταφο­ρές και για την πορεία της εταιρείας, σημείωσε ότι συνεχίζετα­ι κανονικά το πρόγραμμα της παραγγελία­ς των νέων αεροσκαφών τα οποία και θα έχουν τη νέα εταιρική ταυτότητα που παρουσιάστ­ηκε τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εταιρεία έχει ήδη παραλάβει το πέμπτο νέο αεροσκάφος, σε δύο μήνες το έκτο και την επόμενη χρονιά το έβδομο. «Η Aegean θα συνεχίσει να συμβάλει, οι εργαζόμενο­ι έφτιαξαν μια εταιρεία με αντοχές. Η προσπάθεια μας συνεχίζετα­ι, τον επόμενο μήνα ξεκινάμε πτήσεις προς Ηράκλειο και Ρόδο» ανέφερε ο κ. Βασιλάκης. «Η προσπάθεια θα είναι δύσκολη, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, οι απώλειες είναι δεδομένες. Δουλεύουμε αναγκαστικ­ά για το μέλλον και τις επόμενες σεζόν. Έχουμε τη διάθεση και την αντοχή να το κάνουμε εφόσον το πλαίσιο που έχει δημιουργήσ­ει η Πολιτεία στηρίζει τον τουρισμό και τις επιχειρήσε­ις» κατέληξε.

 ??  ?? Ευτύχης Βασιλάκης,
Ευτύχης Βασιλάκης,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece