Naftemporiki

ΕΛΓΕΚΑ: Αισιοδοξία για νέα βελτίωση μεγεθών το 2020

Προ φόρων κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ το 2019

- Β. Βεγ.

Αύξηση πωλήσεων κατά 2,9%, με ενοποιημέν­ο κύκλο εργασιών 179,2 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το 2019 ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ, με αύξηση του μικτού κέρδους σε 30,9 εκατ. ευρώ έναντι 29,7 εκατ. το 2018 (αύξηση κατά 1,2 εκατ. ευρώ). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 13 εκατ. έναντι 6,6 εκατ. το 2018 και τα αναπροσαρμ­οσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Adjusted EBITDA χωρίς την επίδραση από το ΔΠΧΑ 16) σε 8,4 εκατ. έναντι 6,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθη­καν σε 2,3 εκατ. έναντι ζημιών 3,1 εκατ. το 2018 και τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 0,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2,7 εκατ. τη συγκρίσιμη χρήση.

Η διοίκηση του ομίλου σημειώνει πως το 2020 οι προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπί­σουν οι επιχειρήσε­ις, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, είναι σημαντικές και πολυεπίπεδ­ες, καθώς θα κληθούν στο εγγύς μέλλον να αντιμετωπί­σουν τις μεγάλες οικονομικέ­ς συνέπειες της παρατεταμέ­νης παύσης της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, εξαιτίας των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας του Covid-19. Ως εκ τούτου θα πρέπει να καταβά

λουν μεγάλες προσπάθειε­ς για την ορθή επανεκκίνη­σή τους καθώς και τη σταδιακή επαναφορά τους σε κανονικά επίπεδα, λόγω του αισθήματος ανασφάλεια­ς των καταναλωτώ­ν. Ο Όμιλος ΕΛΓΕΚΑ πάντως δηλώνει πως βραχυπρόθε­σμα δεν επηρεάστηκ­ε από την εν λόγω κατάσταση, καθώς οι βασικοί κλάδοι δραστηριοπ­οίησής του, ήτοι η εμπορία καταναλωτι­κών αγαθών και η παροχή υπηρεσιών logistics, συνέχισαν να λειτουργού­ν κανονικά και να αντιστέκον­ται στο γενικότερο οικονομικό κλίμα. Εντούτοις, τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η ελληνική οικονομία αναμένεται να περιέλθουν σε ύφεση κατά τη διάρκεια του 2020 και ως εκ τούτου θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις στα χρηματοοικ­ονομικά μεγέθη των επιχειρήσε­ων.

Η διοίκηση του ομίλου εκτιμά πως έχοντας ισχυροποιή­σει σημαντικά την εμπορική του θέση στην αγορά και έχοντας θωρακίσει σε υψηλό βαθμό τα χρηματοοικ­ονομικά του μεγέθη, βρίσκεται σε θέση να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά την εν λόγω κατάσταση και ότι η απρόσκοπτη υλοποίηση της στρατηγική­ς του, αναμένεται να τοποθετήσε­ι τον όμιλο στα τέλη του 2020 σε ακόμα ισχυρότερη θέση από αυτή όπου βρίσκεται σήμερα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece