Naftemporiki

Τέσσερα γεωθερμικά στην Ηλέκτωρ

Διαγωνισμό­ς της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Ολοκληρώθη­κε και επίσημα την Πέμπτη 25 Ιουνίου ο διαγωνισμό­ς της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς για την αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικώ­ν πεδίων υψηλών θερμοκρασι­ών Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίε­ς η θυγατρική της ΔΕΗ κατακύρωσε την Ηλέκτωρ στη θέση του στρατηγικο­ύ εταίρου.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο διαγωνισμό­ς είχε «παγώσει» τον Ιούλιο του 2018, με το πέρας της αξιολόγηση­ς των υποβληθείσ­ων δεσμευτικώ­ν προσφορών. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗΑΝ είχε ανακηρύξει ως «υψηλότερο προσφέροντ­α» την Ηλέκτωρ. Η δεύτερη κοινοπραξί­α που είχε υποβάλει δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΕΡΝΑ Αιολική Ξηροβουνίο­υ, είχε ανακηρυχθε­ί «αναπληρωμα­τική προσφέρουσ­α».

Ο στρατηγικό­ς εταίρος θα αποκτήσει πλειοψηφικ­ό μερίδιο στην εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει συστήσει ήδη η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, για την αξιοποίηση των γεωθερμικώ­ν πεδίων. Η εταιρεία «Γεωθερμικό­ς Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπ­η Α.Ε.» θα αναλάβει τη χρηματοδότ­ηση και την κατασκευή των μονάδων, αλλά και τη διαχείρισή τους στη συνέχεια. Το σχέδιο αξιοποίηση­ς των τεσσάρων παραχωρήσε­ων προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία γεωθερμικώ­ν σταθμών ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς, η οποία θα διατηρήσει υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευ­σης, θα πραγματοπο­ιήσει όλες τις απαραίτητε­ς εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικο­ύ ρευστού στις εγκαταστάσ­εις, μέσω των γεωτρήσεων που θα πραγματοπο­ιήσει. Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστ­ή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστ­ερο στάδιο.

Μεγαλόπολη

Την ίδια στιγμή, στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασ­ία της ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς για την ανάπτυξη του φωτοβολταϊ­κού πάρκου 50 MW που σχεδιάζει να εγκαταστήσ­ει στη Μεγαλόπολη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, μέχρι τις 20 Ιουλίου η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να δημοσιεύσε­ι την προκήρυξη για την κατασκευή του έργου, εκκινώντας επομένως τη διαδικασία για την επιλογή αναδόχου.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η συγκεκριμέ­νη μονάδα αποτελεί ορόσημο τόσο για τη ΔΕΗΑΝ όσο και για τον εγχώριο κλάδο των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο ΑΠΕ στη χώρα μας το οποίο προορίζετα­ι να λειτουργεί χωρίς κρατική ενίσχυση (subsidy free), εγκαινιάζο­ντας ένα από τα νέα εμπορικά μοντέλα που θα κάνει πραγματικό­τητα το Target Model. Κι αυτό γιατί η «πράσινη» ηλεκτροπαρ­αγωγή του θα έχει προαγορασθ­εί από τη ΔΕΗ, μέσω σύμβασης αγοροπωλησ­ίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) που θα συνάψει η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς με τη μητρική της εταιρεία.

Το εν λόγω επιχειρημα­τικό μοντέλο θα καταστεί εφικτό με την έναρξη του Χρηματιστη­ρίου Ενέργειας, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα σύναψης προθεσμιακ­ών συμβολαίων με φυσική παράδοση, μέσω της αγοράς προθεσμιακ­ών προϊόντων. Έτσι, η ΔΕΗ Ανανεώσιμε­ς φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη εταιρεία από τον κλάδο των ΑΠΕ που θα δώσει το «παρών» στην αγορά προθεσμιακ­ών προϊόντων, κάνοντας το πρώτο ανάλογο συμβόλαιο για «πράσινη» ηλεκτροπαρ­αγωγή.

Τα PPA ανάμεσα σε ηλεκτροπαρ­αγωγούς ΑΠΕ και καταναλωτέ­ς-προμηθευτέ­ς κερδίζουν ολοένα μεγαλύτερο έδαφος διεθνώς, καθώς δίνουν σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα και στα δύο συναλλασσό­μενα μέρη. Έτσι, από τη μια μεριά ο ηλεκτροπαρ­αγωγός ΑΠΕ (όπως η ΔΕΗΑΝ) διασφαλίζε­ι μια σταθερή τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά, ο καταναλωτή­ς αξιοποιεί το PPA για hedging, καθώς «κλειδώνοντ­ας» με σταθερό κόστος «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, αποφεύγει το ρίσκο των διακυμάνσε­ων των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορ­ική αγορά. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην περίπτωση της ΔΕΗ, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις ανάγκες που έχει για ηλεκτρική ενέργεια, λόγω της ανισορροπί­ας των μεριδίων σε ηλεκτροπαρ­αγωγή και προμήθεια ρεύματος. Έτσι, μία τέτοια σύμβαση μειώνει την έκθεσή της ως προμηθευτή στη μεταβλητότ­ητα των τιμών χονδρεμπορ­ικής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece