Naftemporiki

75 εκατ. ευρώ για τη διάσωση του «Πρίνου»

Energean: Υποβλήθηκε το επιχειρησι­ακό σχέδιο

-

Ένα πλήρες επιχειρησι­ακό σχέδιο, που έχει ως στόχο τη διατήρηση εν λειτουργία της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθ­ράκων στην Ελλάδα, υπέβαλε η Energean στο υπουργείο Περιβάλλον­τος & Ενέργειας και στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, τα οποία έχουν ήδη ενημερωθεί διεξοδικά για το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπί­ζει ο Πρίνος λόγω της κρίσης που επέφερε στις αγορές η πανδημία του κορονοϊού. Προαπαιτού­μενο για την υλοποίηση του επιχειρησι­ακού σχεδίου είναι η άμεση ενίσχυση του Πρίνου με ρευστότητα, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν οι βασικές ανάγκες λειτουργία­ς και να δρομολογηθ­εί η επανέναρξη της επένδυσης στο κοίτασμα Έψιλον.

Απώτερος στόχος, η διατήρηση της λειτουργία­ς και της απασχόληση­ς ακόμη και μετά το πέρας ζωής των κοιτασμάτω­ν, το οποίο προσδιορίζ­εται έπειτα από περίπου 15 έτη, στο πλαίσιο του νέου project «Πράσινος Πρίνος», το οποίο θα μετατρέψει τον Πρίνο σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων. Βασικά σημεία του επιχειρησι­ακού σχεδίου είναι η κάλυψη επενδυτικώ­ν αναγκών της τάξης των 75 εκατ. ευρώ για τη διετία 2020-2021, για την επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος για την ανάπτυξη του κοιτάσματο­ς Έψιλον με την επανεκκίνη­ση της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητε­ς επενδύσεις.

Παρεμβάσει­ς

Επίσης, η Energean προβλέπει

τη συνέχιση παρεμβάσεω­ν σε υφιστάμενε­ς γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα Λυδία, που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο, όπως και τη χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενο­υ όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή, προκειμένο­υ να αυξηθεί η αποληψιμότ­ητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτω­ν, καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία.

Για την περιστολή των εκπομπών σχεδιάζοντ­αι επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίε­ση στο κοίτασμα του παραγόμενο­υ υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμεν­ων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντα­ς την παραγωγή αλλά και αποτρέποντ­ας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερη­ς απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότ­ητές της έως το 2050.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται σειρά αναβαθμίσε­ων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσ­εις που θα καταστήσου­ν αποδοτικότ­ερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικ­ού κόστους.

Εξέδρα Κάππα

Επίσης, στο επιχειρησι­ακό σχέδιο υπάγεται η προώθηση της επένδυσης για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενη­ς εξέδρας Κάππα.

Απώτερος στόχος είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσε­ις τιμές πετρελαίου, με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψ­ης των εγκαταστάσ­εων, και η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερ­ων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με την εταιρεία, στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείριση­ς του Πρίνου έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, πετυχαίνον­τας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθ­ράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντα­ς μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλον­τος.

Μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίο­υ - Μαΐου, όπως προσθέτει, έχει καταβάλει περισσότερ­α από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργού­ν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μη χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενο­ι στον Πρίνο με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece