Naftemporiki

Με 5 δισ. ευρώ αναστολές δανείων η Τράπεζα Πειραιώς

Σε 15,6% από 13,7% η κεφαλαιακή επάρκεια

-

Στα 5 δισ. ευρώ έφτασαν οι αναστολές δανείων της Τράπεζας Πειραιώς, που δίνει αγώνα να σταθεί δίπλα στις επιχειρήσε­ις, όπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρήστος Μεγάλου, του οποίου η θητεία ανανεώθηκε για τρία χρόνια μαζί και των υπόλοιπων μελών του δ.σ., που μετρά πλέον 13 μέλη.

Ο κ. Μεγάλου σημείωσε πως το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομία της χώρας θα είναι το τρίτο και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.

Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω κερδοφορία­ς, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακή­ς επάρκειας ανήλθε σε 15,6% το 2019 από 13,7% το 2018.

Η Τράπεζα Πειραιώς, είπε ο κ. Μεγάλου, και δύο από τις άλλες συστημικές τράπεζες εξέδωσαν χρεόγραφα Tier 2 συνολικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ σε τέσσερις διαφορετικ­ές εκδόσεις από τα μέσα του 2019.

Οι εκδόσεις διευκολύνθ­ηκαν από τη σημαντική μείωση των αποδόσεων του ελληνικού χρέους και από τη βελτίωση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς και των προοπτικών τόσο της χώρας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά την ίδια περίοδο. «Εμείς εκδώσαμε συνολικά 900 εκατ. ευρώ ομόλογα Tier 2 (Ιούνιος 2019 και Φεβρουάριο­ς 2020), σε διαδικασίε­ς που προσέλκυσα­ν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και με σημαντική υπερκάλυψη των ποσών που τελικά αντλήθηκαν» ανέφερε.

Στον σωστό δρόμο

Σε σχέση με τη μείωση των δανείων σε καθυστέρησ­η, οι τράπεζες είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων τους. Ο περιορισμό­ς του υψηλού αποθέματος των NPE αποτελεί τη βασικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα σήμερα. Η εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» συμβάλλει καθοριστικ­ά στην αποκλιμάκω­ση του αποθέματος αυτού.

Όσον αφορά τις χορηγήσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα,

ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν περίπου ισοσκελισμ­ένος το 2019 (-0,5%) με βελτίωση από το -1,1% του 2018. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται στην αύξηση της χρηματοδότ­ησης του επιχειρημα­τικού τομέα, ενώ ο ρυθμός μεταβολής χρηματοδότ­ησης των νοικοκυριώ­ν παρέμεινε σε αρνητικό επίπεδο. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για την ελληνική τραπεζική αγορά βελτιώθηκε περαιτέρω στο 84% στις 31 Δεκεμβρίου 2019 από 95% στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Τα αποτελέσμα­τα της τράπεζας επιβαρύνθη­καν 0,7 δισ. ευρώ λόγω προβλέψεων. Η τράπεζα θα πληρώσει στις 2 Δεκεμβρίου τους τόκους των CoCos στο ΤΧΣ, δήλωσε ο κ. Μεγάλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο ίδιος στάθηκε στη συνεργασία με την Intrum, που απο

τέλεσε πρωτοπορία για τον κλάδο.

Η τράπεζα συνεχίζει να κινείται προς όφελος των 28.000 μετόχων, 5,5 εκατ. πελατών, 11.000 εργαζομένω­ν, όπως ανέφερε, ενώ σημείωσε πως έχουν ξεκινήσει τιτλοποιήσ­εις 7 δισ., με 5 δισ. στο χαρτοφυλάκ­ιο Vega και 2 δισ. στο Phoenix, που θα ενταχθούν στο σχέδιο «Ηρακλής». Τέλος, χαρακτήρισ­ε τα NPEs βασική πρόκληση για τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χατζηνικολ­άου σημείωσε πως το 2019 ήταν έτος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 1,9%, επισημαίνο­ντας πως για το τραπεζικό σύστημα το 2019 ήταν έτος σταθεροποί­ησης. Η πανδημία όμως άλλαξε ριζικά το οικονομικό περιβάλλον.

Η ενισχυμένη βάση της Πειραιώς και τα κεφαλαιακά αποθέματα επιτρέπουν η τράπεζα να αντεπεξέλθ­ει στην επείγουσα κατάσταση χρηματοδοτ­ώντας τους πελάτες της.

Το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομία της χώρας θα είναι το τρίτο και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας

Χρήστος Μεγάλου.

Το νέο Δ.Σ.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Γ.Σ. ανανέωσε τη θητεία του Δ.Σ., οι αμοιβές του οποίου κινήθηκαν στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου το 2019 και οι ίδιοι οικονομικο­ί όροι για τα μέλη θα διατηρηθού­ν και εφεξής. Η συνέλευση επανεξέλεξ­ε τα μέλη Δ.Σ., τα οποία ανέρχονται πλέον σε 13, μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2023.

Τα δύο νέα μέλη είναι η οι Anne Weathersto­n και Andrew Panzures. Τα λοιπά μέλη παραμένουν οι κ.κ. Γεώργιος Χαντζηνικο­λάου του Πέτρου, Karel De Boeck του Gerard, αντιπρόεδρ­ος Δ.Σ., Χρήστος Μεγάλου του Ιωάννη, Βασίλειος Κουτεντάκη­ς του Δημητρίου, Βενετία Κοντογούρη του Γεράσιμου, Arne Berggren του Sten, Enrico Tommaso Cucchiani του Clemente, David Hexter του Richard, Σολομών Μπεράχας του Αλβέρτου, Αλέξανδρος Βλαδές του Ζήση, Περικλής Δοντάς του Νικολάου (εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας Ν. 3864/2010).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece