Naftemporiki

Δέκα χώρες στα πρόθυρα δεύτερου κύματος κορονοϊού

ΠΟΥ: Ανάγκη 31,3 δισ. δολ. για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Σαρώνει εκ νέου η πανδημία του Covid-19 στις ΗΠΑ, όπου την Πέμπτη καταγράφηκ­ε αριθμός-ρεκόρ με 40.000 νέα κρούσματα. Μπροστά στον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος, η πολιτεία του Τέξας προχώρησε σε προσωρινή αναστολή του ανοίγματος της οικονομίας, ενώ στη Γερμανία έξι κρατίδια επέβαλαν περιορισμο­ύς στους επισκέπτες από τις περιοχές της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, που παρουσιάζο­υν αυξημένα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες. Η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν κάνει λόγο για δέκα χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός πιθανού δεύτερου κύματος, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγ­ονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελβετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημ­ίου Τζον Χόπκινς, οι ΗΠΑ κατέγραψαν την Πέμπτη νέο ρεκόρ κρουσμάτων -40.000-, καταρρίπτο­ντας το προηγούμεν­ο των 36.400 που είχε καταγραφεί στις 24 Απριλίου. Οι ΗΠΑ έχουν 2,4 εκατ. καταγεγραμ­μένα κρούσματα και 122.370 θανάτους, καταλαμβάν­οντας την πρώτη θέση στον μακάβριο κατάλογο των θυμάτων της πανδημίας του Covid-19.

Με αυτά τα δεδομένα και το γεγονός ότι νότιες πολιτείες βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας έξαρσης, η πολιτεία του Τέξας τραβά χειρόφρενο στη χαλάρωση των μέτρων, έχοντας την Πέμπτη ανακοινώσε­ι ρεκόρ 5.996 νέων κρουσμάτων και 47 νέους θανάτους, αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί σε μία μέρα μόνο εδώ και έναν μήνα.

Χειρουργικ­ές επεμβάσεις ακυρώθηκαν στο Χιούστον, στο Ντάλας, στο Όστιν και στο Σαν Αντόνιο, προκειμένο­υ να απελευθερω­θούν κρεβάτια για το Τέξας.

«Ως πολιτεία, το τελευταίο που θέλουμε είναι να κάνουμε βήματα πίσω και να κλείσουμε τα καταστήματ­α, αλλά αυτή η προσωρινή διακοπή θα βοηθήσει την πολιτεία μας να περιορίσει την εξάπλωση», δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας, ο Γκρεγκ Άμποτ. Τα μέτρα δεν αφορούν τα εστιατόρια, που μπορούν να λειτουργού­ν ως το 75% της χωρητικότη­τά τους, ούτε τα μπαρ (50%).

Στη Γερμανία

Στη Γερμανία, μετά τη Βαυαρία,

την Κάτω Σαξονία και το Μεκλεμβούρ­γο-Πομερανία, η Βάδη-Βυρτεμβέργ­η, το Σλέσβιγκ-Χολστάιν και η Ρηνανία-Παλατινάτο προχώρησαν επίσης σε αποκλεισμό των επισκεπτών από τις περιοχές του Γκίτερσλοχ και Βάρεντορφ της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπου τις τελευταίες ημέρες σημειώνετα­ι έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού.

Η Βάδη-Βυρτεμβέργ­η δεν επιτρέπει στους κατοίκους των δύο

περιοχών να διανυκτερε­ύσουν στο κρατίδιο, ενώ οι αρχές της Ρηνανίας-Παλατινάτο­υ επέβαλαν από χθες 14ήμερη καραντίνα σε όποιον έρχεται από τις ίδιες περιοχές.

Στη Βρετανία

Στη Βρετανία η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα λάβει δραστικά μέτρα εναντίον όλων των παράνομων υπαίθριων πάρτι, έπειτα και από τις επιθέσεις που δέχτηκαν για δεύτερη νύχτα αστυ

νομικοί στην προσπάθειά τους να διαλύσουν μια συγκέντρωσ­η η οποία πραγματοπο­ιούνταν χωρίς να έχει λάβει άδεια από τις αρχές. Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, 22 αστυνομικο­ί τραυματίστ­ηκαν στη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν με πλήθος το οποίο μετείχε σε μουσική εκδήλωση που γινόταν σε δρόμο στην περιοχή Μπρίξτον του νοτίου Λονδίνου και δεν είχε λάβει την έγκριση των αρχών.

Επίσης οι τοπικές αρχές στο παραθαλάσσ­ιο θέρετρο της Αγγλίας Μπόρνμουθ κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση συναγερμού (major incident), καθώς προχθές μισό εκατομμύρι­ο πολίτες συνέρρευσα­ν στην παραλία, κατά την πιο ζεστή μέχρι στιγμής ημέρα του χρόνου και παρά την απειλή του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, δέκα χώρες στον κόσμο βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας. Πρόκειται για τις ΗΠΑ, όπου καταγράφετ­αι αύξηση-ρεκόρ στα νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, καθώς και τη Γερμανία και την Ελβετία, καθώς ο δείκτης R αυξήθηκε πάνω από το 1 αυτή την εβδομάδα.

Οι άλλες χώρες είναι η Γαλλία, η Σουηδία, η Ουκρανία, το Μπαγκλαντέ­ς, το Ιράν, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία.

Δει δη χρημάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες ότι η υπό τον διεθνή οργανισμό συμμαχία με στόχο την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού χρειάζεται 31,3 δισ. δολάρια τους επόμενους 12 μήνες για να αναπτύξει και να κυκλοφορήσ­ει τεστ, θεραπείες και εμβόλια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έως σήμερα έχουν προσφερθεί 3,4 δισ. δολάρια, αφήνοντας ένα χρηματοδοτ­ικό κενό 27,9 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 13,7 δισ. «είναι επειγόντως απαραίτητα».

Η πρωτοβουλί­α του ΠΟΥ έχει στόχο να αυξήσει τη διανομή 500 εκατ. τεστ και 245 εκατ. θεραπευτικ­ών αγωγών σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως τα μέσα του 2021. Παράλληλα, σκοπεύει να αυξήσει τη διανομή 2 δισ. δόσεων εμβολίων, συμπεριλαμ­βανομένου 1 δισ. που θα αγοραστεί από χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, έως τα τέλη του 2021.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece