Naftemporiki

Οριακές απώλειες για τον Euro Stoxx 600

Αρνητικό κλίμα στη Wall Street λόγω αβεβαιότητ­ας με την Κίνα

- Της Εφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Στο «κόκκινο» τα ταμπλό της Wall Street έπειτα από δημοσίευμα Τύπου για αναζωπύρωσ­η της εμπορικής έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το Πεκίνο φέρεται να διαμήνυσε στην Ουάσιγκτον ότι η παρέμβασή της στο Χονγκ Κονγκ, στην Ταϊβάν και σε άλλα ζητήματα θα μπορούσε να υπονομεύσε­ι τις αγορές κινεζικών αγαθών στο πλαίσιο της πρώτης φάσης της εμπορικής συμφωνίας. Και αυτό σε ένα επενδυτικό περιβάλλον με διάχυτες ανησυχίες για δεύτερο κύμα έξαρσης του κορονοϊού. Τα αυξημένα κρούσματα απειλούν να αποσταθερο­ποιήσουν το δυναμικό ράλι της Wall Street, που έφερε τον δείκτη S&P 500 σε απόσταση 11% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίο­υ.

Το μεγαλύτερο πλήγμα στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq επέφερε ωστόσο η πτώση περίπου 8% της μετοχής του Facebook, από τη στιγμή που η Verizon Communicat­ions προστέθηκε και αυτή στην ομάδα των εταιρειών που αποσύρουν τις διαφημίσει­ς τους από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν τελικά με πτώση, παρά την αρχική τους άνοδο, με τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί 0,4%, εστιάζοντα­ς στην ημερήσια αύξηση ρεκόρ των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ. Τις μεγαλύτερε­ς απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες, 2,2%. Σε εβδομαδιαί­α βάση, ο δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες περίπου 2%, με μεγαλύτερο­υς χαμένους τον κλάδο ταξιδίων και ψυχαγωγίας. Η μετοχή της Air France-KLM γύρισε σε πτώση 3,4%, παρά την αρχική άνοδο στην είδηση ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα προσφέρει οικονομική στήριξη 3,4 δισ. ευρώ.

Οι βρετανικές μετοχές σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, με άνοδο 0,2%. Ο μεγαλύτερο­ς όμιλος λιανικής Tesco κατέγραψε άνοδο 1,9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 8,7% των πωλήσεών της στη Βρετανία στο πρώτο τρίμηνο. Στον αντίποδα η μετοχή του σουηδικού ομίλου ένδυσης Η&Μ, με πτώση 5,5%.

Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 1,13%, ενώ οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν πτώση περίπου μίας ποσοστιαία­ς μονάδας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece