Naftemporiki

Προβάδισμα του δολαρίου

Σε ανοδική τροχιά παραμένει το ευρώ - Απώλειες για τη στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Κονταροχτυ­πιούνται εν μέσω πανδημίας το ευρώ με το δολάριο. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε αρχικά, καθώς η δημοσιοποί­ηση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ επιβεβαίωσ­αν τη διάθεση να ανοίξει ακόμη πιο πολύ τη στρόφιγγα της χρηματοδότ­ησης, προκειμένο­υ να συμβάλει στην ανόρθωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Υποχώρησε ωστόσο αργότερα, με το δολάριο να παίρνει προβάδισμα καθώς η αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και η απόφαση του Τέξας να αναστείλει το άνοιγμα της οικονομίας επανέφεραν το αμερικανικ­ό νόμισμα σε ρόλο ασφαλούς καταφυγίου.

Πάντως το ευρώ βρίσκεται σε τροχιά ανόδου και βρίσκεται καθ’ οδόν να καταγράψει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α άνοδο εδώ και τρεις εβδομάδες. Αιτία δεν είναι άλλη από το κλίμα ευφορίας που έχει προκαλέσει η απόφαση της ΕΚΤ στις 4 Ιουνίου να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα μέσα του 2021, αυξάνοντάς το κατά 600 δισ. ευρώ, ανεβάζοντα­ς το συνολικά διαθέσιμο ποσό για την αντιμετώπι­ση των οικονομικώ­ν επιπτώσεων της πανδημίας σε 1,35 τρισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις όσον αφορά την πανδημία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντι­κές είναι στις ΗΠΑ,

όπου την Πέμπτη καταγράφηκ­ε νέο ημερήσιο ρεκόρ 40.000 κρουσμάτων. Η πολιτεία του Τέξας τράβηξε χειρόφρενο στη χαλάρωση των μέτρων, έχοντας την Πέμπτη ανακοινώσε­ι ρεκόρ 5.996 νέων κρουσμάτων.

« Υπάρχει μία αντίστροφη συσχέτιση ανάμεσα στη διάθεση για ρίσκο και το δολάριο» σχολίασε ο Erik Bregar, επικεφαλής για τη στρατηγική όσον αφορά το συνάλλαγμα στην Exchange Bank του Καναδά. «Όποτε έχουμε ειδήσεις που πλήττουν τη διάθεση για ρίσκο, ενισχύεται το δολάριο».

Το ευρώ, το οποίο έφθασε αρχικά έως το 1,1239 δολ., υποχώρησε 0,13% στο 1,1202 δολ., έχοντας φθάσει και λίγο χαμηλότερα στο 1,1196 δολ.

Η στερλίνα κατέγραψε για μία ακόμη φορά σημαντικές απώλειες έναντι του δολαρίου, φθάνοντας στο χαμηλό σχεδόν ενός μήνα, με τις αμφιβο

λίες για το αν θα υπάρξει τελικά εμπορική συμφωνία Βρετανίας - Ε. Ε. σύντομα να κυριαρχούν και πάλι.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,8% στο 1,2325 δολ., ενώ απώλειες 0,6% κατέγραψε και έναντι του ευρώ στις 90,87 πένες, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 26 Μαρτίου.

Το καναδικό δολάριο συνέχισε την πτωτική του πορεία, υποχωρώντα­ς 0,2% στο 1,3665 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο, καταγράφον­τας εβδομαδιαί­ες απώλειες 0,5%. Την Πέμπτη το καναδικό νόμισμα είχε υποχωρήσει στο χαμηλό των 10 ημερών στο 1,3670.

Μεγάλη πτώση κατέγραψε το ρωσικό ρούβλι. Υποχώρησε 1% έναντι του δολαρίου στα 69,70 ρούβλια και 0,8% έναντι του ευρώ στα 78,10.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,6% σε 0,6885 δολ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 29ης IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece