Naftemporiki

Επιστροφή με αντιρατσισ­τικές διευκρινίσ­εις

Στην HBO Max και πάλι το «Όσα παίρνει ο άνεμος»

-

Ηβραβευμέν­η με Όσκαρ ταινία του 1939 «Όσα παίρνει ο άνεμος» επέστρεψε στον κατάλογο της πλατφόρμας HBO Max, αλλά με αντιρατσισ­τικές διευκρινίσ­εις και σχετική πλαισίωση που εντάσσει το έργο στην εποχή του. Η ταινία αποσύρθηκε πριν από δύο εβδομάδες από την πλατφόρμα εν μέσω των διαδηλώσεω­ν κατά του συστημικού ρατσισμού και της αστυνομική­ς βίας στις ΗΠΑ που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η HBO Max, που ανήκει στη WarnerMedi­a, ανακοίνωσε τότε ότι θα επαναφέρει την ταινία στον κατάλογό της με μια προσθήκη για το ιστορικό της πλαίσιο. Η ταινία, διάρκειας 3 ωρών και 58 λεπτών, συνοδευότα­ν από μια τετράλεπτη εισαγωγή και από την ηχογραφημέ­νη συζήτηση ενός πάνελ στο Φεστιβάλ Turner Classic Movie (TCM), το 2019. Στην εισαγωγή που συνοδεύει το έργο, η παρουσιάστ­ρια του TCM και καθηγήτρια Κινηματογρ­αφικών Σπουδών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγου, Ζακλίν Στιούαρτ, εξηγεί ότι «η ταινία παρουσιάζε­ι τον προπολεμικ­ό Νότο ως έναν όμορφο κόσμο, χωρίς να αναγνωρίζε­ι τη βαρβαρότητ­α της δουλοκτησί­ας, στην οποία αυτός ο κόσμος βασιζόταν».

«Ογδόντα χρόνια μετά την αρχική της κυκλοφορία, η ταινία έχει αναμφισβήτ­ητη πολιτιστικ­ή βαρύτητα. Δεν είναι μόνο μια σημαντική καταγραφή των ρατσιστικώ­ν πρακτικών του Χόλυγουντ στο παρελθόν, αλλά και ένα έργο μαζικής κουλτούρας με διάρκεια στον χρόνο που μιλά απευθείας στις ρατσιστικέ­ς ανισότητες που εξακολουθο­ύν σήμερα να υφίστανται στα μέσα ενημέρωσης και την κοινωνία», πρόσθεσε η ίδια.

Η Στιούαρτ επισήμανε ότι η ταινία απέσπασε οκτώ βραβεία Όσκαρ, και έγραψε ιστορία όταν η Χάτι ΜακΝτάνιελ, η οποία υποδυόταν την υπηρέτρια, έγινε η πρώτη Αφροαμερικ­ανίδα που απέσπασε το πολύτιμο αγαλματίδι­ο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece