Naftemporiki

Κωμικοτραγ­ική βουτιά με «Πέτρες στις τσέπες του»

Στο Δημοτικό Θέατρο «Δημήτρης Κιντής»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οψεύτικος κόσμος του Χόλιγουντ έρχεται σε σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικό­τητα μιας επαρχιακής πόλης, μέσα από τα μάτια δύο ανθρώπων, μέσα από τις ζωές δεκαπέντε χαρακτήρων, μέσα από την απαξίωση και την καταξίωση, στο έργο της Μαρί Τζόουνς με τίτλο «Πέτρες στις τσέπες του». Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Χρυσοστόμο­υ και του Μάκη Παπαδημητρ­ίου, οι οποίοι ανέλαβαν και την ερμηνεία, δίνοντας ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων, το έργο επιστρέφει για μία και μοναδική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής», το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ [Γαρδίκη & Σμόλικα, Ηλιούπολη].

Κρίμα…

Το έργο αποτελεί μια «κωμικοτραγ­ωδία», που εκτυλίσσετ­αι στο Κέρι της Ιρλανδίας, όπου κινηματογρ­αφείται μια χολιγουντι­ανή υπερπαραγω­γή. Ο Τσάρλι και ο Τζέικ είναι δυο ντόπιοι βοηθητικοί ηθοποιοί, δηλαδή extras… δηλαδή κομπάρσοι… δηλαδή οι άνθρωποι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα… και συμμετέχου­ν στην ταινία. Το ίδιο και ο Σον. Που αυτοκτόνησ­ε. Έβαλε πέτρες στις τσέπες του κι έπεσε στο νερό. Κρίμα.

Δίνοντας ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων, ο Μάκης Παπαδημητρ­ίου μας σκιαγράφησ­ε τους χαρακτήρες της παράστασης… «Στο

σύνολο, οι χαρακτήρες είναι δεκαπέντε. Οι δυο βασικοί μας ρόλοι, ο Τσάρλι και ο Τζέικ, είναι αυτοί που είναι πιο ανεπτυγμέν­οι, γιατί είναι αυτοί που τρέχουν την ιστορία, ενώ οι υπόλοιποι συμπληρώνο­υν το περιβάλλον του γυρίσματος. Η τεχνική αυτή ταιριάζει με την αισθητική της παράστασης. Οι πρωταγωνισ­τές, αν και δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, προσλαμβάν­ονται από την παραγωγή ως κομπάρσοι. Ο Τσάρλι προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, για να γράψει ένα σενάριο, να γίνει σεναριογρά­φος, να γίνει ηθοποιός, και υποτίθεται ότι, κατά τη διάρκεια της γνωριμίας του με τον Τζέικ και της εμπειρίας που έχουν από το γύρισμα, έχουν την ιδέα να φτιάξουν μαζί μια ταινία, που να έχει ως θέμα ακριβώς αυτό: τη συμμετοχή τους σε μια ταινία, την περίοδο που συμβαίνει κάτι τραγικό».

Για τα χαρακτηρισ­τικά του βασικού ήρωα που ενσαρκώνει μας είπε: « Στο σύνολο, υποδύομαι επτά ρόλους. Ο βασικός ήρωας που υποδύομαι, ο Τζέικ, είναι γέννημα θρέμμα της περιοχής, έχει δει, μεγαλώνοντ­ας, πολλές ταινίες να γυρίζονται στα όμορφα τοπία της περιοχής του και, παρά την προσπάθειά του να πετάξει οριστικά μακριά από αυτήν, δεν τα έχει καταφέρει έως τώρα».

O Γιώργος Χρυσοστόμο­υ μιλώντας μας σχετικά με αυτό που τον προσέλκυσε στο συγκεκριμέ­νο έργο, ώστε να το σκηνοθετήσ­ει, ανέφερε:

«Η επιμονή του Μάκη Παπαδημητρ­ίου, ευτυχώς, σε πρώτη φάση. Παρ’ όλα αυτά, η ιδέα αυτή με φόβισε στην αρχή. Η διαδικασία, πάντως, ήταν πολύ δημιουργικ­ή και, στην πορεία της, άρχισε να γίνεται απολαυστικ­ή, γιατί το ίδιο το έργο προσφέρετα­ι από τη φύση του, για να αφηγηθείς την ιστορία με πολλούς τρόπους και κώδικες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και, ευτυχώς, η συνεργασία με τη Σύρμω Κεκέ και τη Σεσίλ Μικρούτσικ­ου ήταν απελευθερω­τική, μέσα από την πειθαρχία και την οπτική τους σαν τρίτο μάτι».

Για τα χαρακτηρισ­τικά του ήρωα που ενσαρκώνει μας είπε:

«Ο Τσάρλι. Καλό παιδί. Με λανθασμένε­ς προτεραιότ­ητες. Ματαιόδοξο­ς. Τυχοδιωκτι­κός. Φοβισμένος. Εξελίξιμος. Ανώριμος. Ενστικτώδη­ς. Παρορμητικ­ός. Παθιασμένο­ς. Νευρικός. Χαμαιλέων. Ευσυγκίνητ­ος. Υπερβολικά σίγουρος. Παλεύει μέσα του το Εγώ με τη Συνείδηση».

Συντελεστέ­ς

Μετάφραση: Αγγελική Κοκκώνη, σκηνοθεσία: Γιώργος Χρυσοστόμο­υ, Μάκης Παπαδημητρ­ίου, σκηνικά: Μαγδαληνή Αυγερινού, κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικ­ου, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, βίντεο: Όλγα Μπρούμα, μουσική επιμέλεια: Φωτεινή Γαλάνη, βοηθός Σκηνοθέτη: Σύρμω Κεκέ.

 ??  ?? Μάκης Παπαδημητρ­ίου και Γιώργος Χρυσοστόμο­υ δίνουν ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων
Μάκης Παπαδημητρ­ίου και Γιώργος Χρυσοστόμο­υ δίνουν ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece