Naftemporiki

Νέα δεδομένα στο «Συν-Εργασία»

Ανά μήνα οι μειωμένες ώρες εργασίας

-

Με μια λιτή ανακοίνωση στην πρώτη σελίδα του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη», το υπουργείο Εργασίας φαίνεται πως δίνει απάντηση σε ένα από τα βασικά προβλήματα που αποτελούσα­ν «αγκάθι» για την ένταξη επιχειρήσε­ων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

«Από 30/6, μετά την ολοκλήρωση του α’ δεκαπενθήμ­ερου εφαρμογής του “Συν-Εργασία”, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα μπορεί πλέον να δέχεται το άθροισμα συμβατικών ωρών/μήνα και την προαναγγελ­ία μεσοσταθμι­κής μείωσης ωρών εργασίας/μήνα», αναφέρει η ανακοίνωση που αναρτήθηκε.

Όπως έγραψε η «Ν», σημαντικό ζήτημα είχε ανακύψει με τις λεπτομέρει­ες της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και με την έλλειψη σαφών οδηγιών για το πώς θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας των μισθωτών που εντάσσοντα­ι. Οι αρχικές οδηγίες ήταν γενικού περιεχομέν­ου και ανέφεραν πως οι επιχειρήσε­ις μπορούν να προβαίνουν μονομερώς σε μείωση του εβδομαδιαί­ου χρόνου εργασίας έως του ποσοστού του 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο των εργαζομένω­ν τους, ανάλογα με τις λειτουργικ­ές ανάγκες τους, για έναν ή περισσότερ­ους μήνες εντός του χρονικού διαστήματο­ς ισχύος του μηχανισμού.

Σε επιχειρήσε­ις, ωστόσο, όπου ισχύει το σύστημα των βαρδιών, κυρίως στις βιομηχανίε­ς, δεν είναι δυνατόν να προκύψει μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, καθώς δεν είναι δυνατόν να διακόπτετα­ι η παραγωγή στο μέσον του οκταώρου για να γίνει αλλαγή βάρδιας. Αυτό που ζητούσαν οι συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις ήταν να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης οργάνωσης της μείωσης του χρόνου εργασίας στο πλαίσιο του «Συν-Εργασία» ανά μήνα αντί εβδομάδας, ώστε ο συνολικός χρόνος εντός εκάστου μηνός να είναι κατ’ ελάχιστον το 50% του συνολικού χρόνου απασχόληση­ς.

Με τη νέα ανακοίνωση φαίνεται πως το σύστημα θα δέχεται πλέον την προαναγγελ­ία μεσοσταθμι­κής μείωσης ωρών εργασίας ανά μήνα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπι­στεί -τεχνικά τουλάχιστο­ν- το ζήτημα που είχε ανακύψει.

Δώρο Πάσχα

Στο μεταξύ, με νέα εγκύκλιο την περασμένη Παρασκευή, ο ΕΦΚΑ διευκρίνισ­ε πως η καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών του Δώρου Πάσχα αποκλειστι­κά και μόνο για τις επιχειρήσε­ις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και έχουν δικαίωμα να μεταχρονολ­ογήσουν την πληρωμή του έως 30 Ιουνίου, θα θεωρηθεί εμπρόθεσμη εφόσον πραγματοπο­ιηθεί έως 31 Ιουλίου. Μετά την παρέλευση της 31ης Ιουλίου η καταβολή των ασφαλιστικ­ών εισφορών του Δώρου Πάσχα 2020 θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβάλλοντ­αι οι προβλεπόμε­νες κυρώσεις. Υπενθυμίζε­ται πως η καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της ΑΠΔ του Δώρου Πάσχα είναι η 10η Ιουλίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece