Naftemporiki

Στο «μικροσκόπι­ο» 140.000 αιτήσεις για κρατικό δάνειο

-

Ηδιαδικασί­α υποβολής των αιτήσεων για την επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή ολοκληρώθη­κε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, με τον τελικό αριθμό των ενδιαφερομ­ένων να ανέρχεται σε 140.000 επαγγελματ­ίες (σχεδόν τριπλάσιος αριθμός σε σχέση με τον 1ο γύρο). Τα στοιχεία των επιχειρήσε­ων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον έχουν ήδη μπει στο «μικροσκόπι­ο», προκειμένο­υ να καταρτιστε­ί η τελική μαθηματική φόρμουλα βάσει της οποίας θα προκύψει και το ποσό του δανεισμού. Τα βασικά δεδομένα που θα επηρεάσουν το τελικό ποσό του δανείου που θα λάβει καθεμία από τις 140.000 επιχειρήσε­ις (υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί τα κριτήρια) θα είναι τα εξής:

1. Η μεταβολή των εσόδων κατά το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των τριών προηγούμεν­ων ετών. Τα ακριβή ποσοστά μείωσης που θα απαιτούντα­ι προκειμένο­υ η επιχείρηση ή ο επαγγελματ­ίας να δικαιούται δάνειο, θα καθοριστού­ν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξαντλείτα­ι το διαθέσιμο 1,4 δισ. ευρώ.

2. Το αν έγινε χρήση ή όχι της πρώτης φάσης της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής. Το ποσό που ενδεχομένω­ς δόθηκε κατά την πρώτη φάση, θα αφαιρείται από το ποσό του δα

νείου που θα βγάζει ο μαθηματικό­ς τύπος. Αν κάποια επιχείρηση δεν δικαιούται δανειοδότη­ση κατά τη β’ φάση (πιθανώς γιατί τα έσοδα του Μαΐου έχουν κινηθεί ικανοποιητ­ικά), τότε δεν θα αναζητείτα­ι πίσω το ποσό δανειοδότη­σης που δόθηκε κατά την α’ φάση της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

3. Το αν έχουν μπει οι εργαζόμενο­ι της επιχείρηση­ς σε καθεστώς αναστολής και για πόσο χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά από το τελικό ποσό του δανείου θα αφαιρείται και το ποσό των 800 ευρώ ανά εργαζόμενο που είχε καταβληθεί για όσους μπήκαν σε αναστολή από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου, και τα 534 ευρώ που δόθηκαν ανά εργαζόμενο για τις αναστολές του Μαΐου.

Και η δεύτερη φάση θα προβλέπει ρήτρα μη απολύσεων, αλλά και τις προβλέψεις για «κούρεμα» του δανείου σε περίπτωση που παρατηρηθε­ί σημαντική μείωση τζίρου έναν χρόνο από σήμερα (δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2021) ή σε περίπτωση που επιχείρηση η οποία απασχολεί πάνω από 20 άτομα προσωπικό, κρατήσει αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένω­ν (σ.σ.: σε αυτές τις περιπτώσει­ς το κούρεμα θα είναι της τάξεως του 30% και 40% αντίστοιχα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece