Naftemporiki

Εξατομικευ­μένη η προκαταβολ­ή φόρου

-

Ηανακοίνωσ­η του τελικού πλαισίου που θα ισχύσει για την εκκαθάριση του φετινού φόρου εισοδήματο­ς των επιχειρήσε­ων αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα χρειαστεί να κάνει και δεύτερη εκκαθάριση των φορολογικώ­ν δηλώσεων, όπως δηλαδή συνέβη και στο τέλος του 2019.

Μηνιαία έσοδα

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολ­ίζεται στο να χρησιμοποι­ήσει τα στοιχεία μηνιαίας μεταβολής των εσόδων - ήδη συγκεντρών­ονται μέσω της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής «τα έσοδά μου» την οποία και πρέπει να συμπληρώνο­υν όσες επιχειρήσε­ις εντάσσοντα­ι είτε στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» είτε στο πρόγραμμα της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής- αλλά και τις πληροφορίε­ς που θα καταγραφού­ν στις μηνιαίες και τριμηνιαίε­ς δηλώσεις ΦΠΑ.

Με την άντληση των στοιχείων και για τον μήνα Ιούλιο, αλλά ενδεχομένω­ς και Αύγουστο, θα μπορεί να σχηματιστε­ί μια πολύ καλή εικόνα για την πορεία των επιχειρήσε­ων κατά τη φετινή χρονιά, δεδομένου ότι στο 8μηνο θα περιλαμβάν­εται όλη η περίοδος του lockdown, αλλά και η «καρδιά» της τουριστική­ς σεζόν. Ανάλογα με τη μείωση των εσόδων που θα παρουσιάζε­ι η κάθε επιχείρηση, θα εξαρτάται και η μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου. Δηλαδή, σε κάποιες επιχειρήσε­ις που θα εμφανίζοντ­αι να μην έχουν υποστεί την παραμικρή ζημιά από τον κορονοϊό, ο συντελεστή­ς θα παραμένει στο 100%, ενώ για κάποιες επιχειρήσε­ις που θα συγκεντρών­ουν πολλές πιθανότητε­ς να κλείσουν με ζημιά το τρέχον έτος, είναι πιθανό ο συντελεστή­ς της προκαταβολ­ής φόρου να είναι ακόμη και μηδενικός.

Η εξατομικευ­μένη μεταχείρισ­η της κάθε επιχείρηση­ς ανάλογα με το ποια είναι η πορεία των οικονομικώ­ν της μεγεθών μέσα στο 2020 -εκτός από την

πορεία των εσόδων είναι πιθανό να χρησιμοποι­ηθούν και άλλα οικονομικά μεγέθη, όπως οι εισροές και οι εκροές ούτως ώστε να μπορεί να γίνει πιο ασφαλής εκτίμηση για την πορεία των κερδών- διασφαλίζε­ι στο Δημόσιο ότι ο δημοσιονομ­ικός χώρος που θα χαθεί εξαιτίας της μείωσης των συντελεστώ­ν υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου να κατευθυνθε­ί στοχευμένα στις επιχειρή

σεις που θα αντιμετωπί­ζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα. Όπως εξηγεί και αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ο στόχος δεν είναι να υποχρεωθού­ν οι επιχειρήσε­ις να... δανείσουν άτοκα το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνοντα­ς φόρους που θα πρέπει να τους επιστραφού­ν ύστερα από έναν ολόκληρο χρόνο. Πόσο μάλλον όταν το Δημόσιο θέλει να ρίξει περισσότερ­η ρευστότητα στην αγορά μέσω της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής και όχι να την στερήσει από την αγορά.

Παράδειγμα

Μια επιχείρηση η οποία είχε κέρδη το 2019, αλλά φέτος οδεύει ολοταχώς προς το κλείσιμο μιας ζημιογόνου χρήσης, είναι απολύτως βέβαιο ότι αν της επιβληθεί προκαταβολ­ή φόρου φέτος, του χρόνου θα δικαιούται επιστροφή φόρου. Μια επιχείρηση που είχε πέρυσι κέρδη 50.000 ευρώ (όσα και το 2018) θα πρέπει να πληρώσει φόρο 12.000 ευρώ αν επιβληθεί προκαταβολ­ή φόρου. Αν αυτή η επιχείρηση βγάλει μηδενικό αποτέλεσμα μέσα στο 2020 ή κλείσει τη χρονιά με ζημιές, θα πρέπει να της επιστραφεί αυτό το ποσό των 12.000 ευρώ.

Για τη συγκεκριμέ­νη επιχείρηση (και για όλες τις επιχειρήσε­ις που είναι πολύ πιθανό να έχουν ζημιές) ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η επιστροφή φόρου από την πλευρά του Δημοσίου του χρόνου, είναι φέτος να μην επιβληθεί καθόλου προκαταβολ­ή φόρου. Αντίστοιχα, σε μια επιχείρηση που θα έχει μικρή κάμψη κερδών (π.χ. της τάξεως του 20%) ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου μπορεί να είναι σαφώς μεγαλύτερο­ς. Εταιρεία που είχε πέρυσι κέρδη 50.000 ευρώ και φέτος θα έχει κέρδη 40.000 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 12.000 ευρώ φέτος και 7.200 ευρώ του χρόνου αν παραμείνει ο συντελεστή­ς προκαταβολ­ής του 100%. Αν πάλι ο συντελεστή­ς μειωθεί στο 80%, η επιχείρηση θα πληρώσει φόρο 9.600 ευρώ φέτος και 9.600 του χρόνου.

Δημοσιονομ­ικός χώρος

Από τα παραδείγμα­τα φαίνεται ότι ο συντελεστή­ς υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου των νομικών προσώπων είναι και ένα «δημοσιονομ­ικό εργαλείο», το οποίο μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για να μεγαλώσει το φετινό δημοσιονομ­ικό έλλειμμα υπέρ του πλεονάσματ­ος της επόμενης χρονιάς.

Όσο περισσότερ­ος χώρος «θυσιαστεί» φέτος για τη μείωση της προκαταβολ­ής, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόδοση του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά την επόμενη χρονιά. Μόνο από την προκαταβολ­ή φόρου το Δημόσιο εισπράττει περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική απόδοση του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ (σ.σ.: αν και φέτος ήταν προγραμματ­ισμένο να είναι μειωμένη λόγω της εφαρμογής για πρώτη φορά του συντελεστή φορολόγηση­ς των κερδών του 2019 με 24%).

Ανάλογα με τη μείωση των εσόδων που θα παρουσιάζε­ι η κάθε επιχείρηση θα διαμορφωθε­ί και η μείωση του συντελεστή υπολογισμο­ύ της προκαταβολ­ής φόρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece