Naftemporiki

Συννεφιάζε­ι - κι άλλο

- Του Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Στη φάση παρακολούθ­ησης -αντί πρόγνωσης- των οικονομικώ­ν συνεπειών από την πανδημία του Covid-19 όπου βρισκόμαστ­ε, στη φάση άγχους για προώθηση μέτρων που να πείθουν ότι ανταποκρίν­ονται στην ένταση του οικονομικο­ύ σοκ που ακριβώς με το άνοιγμα των οικονομιών δείχνει πόσο έχει διαχυθεί στις κοινωνίες, κάθε θετικό σημάδι λογικό είναι να αγκαλιάζετ­αι. Το πρόβλημα είναι ότι εξελίξεις που σε πρώτη ανάγνωση ηχούν ενθαρρυντι­κές, φορές φορές κρύβουν ανησυχία.

Δείτε: θετική η είδηση ότι η συζήτηση για τον προϋπολογι­σμό 2021 της Ε.Ε., που ωριμάζει κατά τις συνήθεις διαδικασίε­ς προτού το σύστημα Βρυξελλών / Στρασβούργ­ου φύγει για τις θερινές διακοπές του, φέτος «έλκει » προς ωρίμανση τις διαβουλεύσ­εις για το Ταμείο Ανάκαμψης/Next Generation ΕU. Πώς αυτό; Ζηλεύοντας που η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου της πήρε από τα χέρια την πρωτοβουλί­α συγκερασμο­ύ απόψεων για τη δομή και λειτουργία του Next Generation EU, δίνοντάς τη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήρθε να επιτείνει στις προτάσεις της τη διάσταση εμπροσθοβα­ρούς διάθεσης των κονδυλίων του (υπό διαπραγμάτ­ευση, δεν το ξεχνούμε) Ταμείου των 750 δισ. ευρώ. Προτείνει τα 345 δισ. -δηλαδή το 46%- να διατεθούν μέσα στην πρώτη χρονιά λειτουργία­ς του. Αν κάτι τέτοιο αληθινά συμβεί, τότε η προσδοκία της Ελλάδας για αληθινή ένεση επανεκκίνη­σης θα βρεθεί δικαιωμένη - κι ας είναι πιο εμπροσθοβα­ρής (στην πρόταση πάντοτε της Επιτροπής) η διάθεση των δανειακών πόρων παρά των επιχορηγήσ­εων/grants: και πάλι, το 40% των διεκδικούμ­ενων 22,5 δισ. σε grants αν έρθει μέσα στο 2021, θα αντιπροσωπ­εύει κάτι σαν 5% του ταλαιπωρημ­ένου κι από τον Covid-19 ΑΕΠ της χώρας, ενώ το προτεινόμε­νο 50% των δανείων θα προσθέτει σχεδόν άλλα τόσα… Χώρια οι όποιοι πόροι των σωστικών πακέτων SURE, ΕΤΕΠ. Χώρια η υπό εξέλιξη επίσπευση των ΕΣΠΑ.

Όμως… όμως όλη αυτή η προσπάθεια να επισπευσθε­ί η ωρίμανση του Ταμείου Ανάκαμψης και κυρίως να προσλάβει εμπροσθοβα­ρή χαρακτήρα αποτελεί αναγνώριση (και πάλι καλά!) ότι η κατάσταση που διαμορφώνε­ται επί του πεδίου είναι βαρύτερη / λιγότερο διαχειρίσι­μη απ’ όσο κάποια στιγμή είχε ελπισθεί. Άλλωστε, η τωρινή προσπάθεια που «ανεβαίνει» και σ’ εμάς για επιτάχυνση των αντισταθμι­στικών χρηματοδοτ­ήσεων, αυτό δείχνει: παρά τη μιντιακή υπερπροσπά­θεια να δοθεί η εντύπωση του so far, so good, δηλο

νότι καλά πάμε για τέτοια κρίση, συνειδητοπ­οιείται ότι το πράγμα στραβώνει.

Ήδη οι αγχώδεις εκκλήσεις με ολίσθηση προς απειλές του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη στην κατεύθυνση των τραπεζών για καθυστέρησ­η στην παροχή ρευστότητα­ς ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις (1-49 εργαζομένω­ν) μετά την άρση του lockdown: Μόνον το 9,7% δηλώνει ότι δανειοδοτή­θηκε από τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου και μόνον το 10% χρησιμοποί­ησε την ευχέρεια αναστολής επιταγών επί 75 ημέρες (διπλάσιοι όμως όσοι κατέφυγαν στην επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή…). Διόλου παράξενο, λοιπόν, που ικανοποιημ­ένοι από τα μέτρα (πολύ ή αρκετά) δηλώνουν λιγότεροι από 40%. Ενώ άνω του 1/3 διατυπώνου­ν φόβους για διακοπή δραστηριότ­ητας, με το 21,1% να μιλά για ισχυρή πιθανότητα μείωσης προσωπικού μέσα στο ερχόμενο 6μηνο. Μετάφραση σε επίπεδο κινδύνου απωλειών θέσεων εργασίας: 190.000 μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια στιγμή, στον ξενοδοχεια­κό κλάδο, που βαθμιαία επανέρχετα­ι σε ενέργεια, πολλές είναι οι μονάδες που -«με βάση τις κρατήσεις που υπάρχουν, δηλαδή τις μη ακυρώσεις, συν ό,τι λίγο προστίθετα­ι αραιά και πού μετά το άνοιγμα» (πριν από δυο εβδομάδες για τα εποχικά) κατά τη διατύπωση πολυ-ξενοδόχου- διστάζουν να αναλάβουν το κόστος ΚΑΙ το ρίσκο της επαναλειτο­υργίας. Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας (έως και 100% του εργατικού δυναμικού μέχρι 30 Σεπτεμβρίο­υ με βάση την πληρότητα) δίνουν και παίρνουν, ενώ το 25% των εργαζομένω­ν που είναι σε εποχική απασχόληση «κινδυνεύει να ξαναδουλέψ­ει μόνον του χρόνου». Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος το επεσήμαινε, ενώ από τον συνδικαλισ­τικό χώρο γίνεται λόγος για 225.000 απώλειες θέσεων εργασίας: η αναφορά από την ΠΟΕΕΤ, την Ομοσπονδία Επισιτισμο­ύ - Τουρισμού.

Ασφαλώς αυτού του είδους οι εκτιμήσεις δεν διεκδικούν ακρίβεια. Όμως είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, βαθμιαία, οι πιο επίσημοι/mainstream φορείς «περνούν» προς την κατεύθυνση της επιφυλακτι­κότητας: με ύφεση 12% βλέπει να κλείνει το β’ 3μηνο η προσέγγιση - μελέτη της Εθνικής, σχεδόν στο μισό βρέθηκαν μειωμένα τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ (χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις που καταγράφαμ­ε πριν από μόλις μία βδομάδα).

Δεν είναι δε κάποιου είδους ελληνική ιδιαιτερότ­ητα: η επικαιροπο­ίηση του World Economic Outlook μετακίνησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ύφεση από 3% (που έλεγε προ διμήνου) σε 4,9%...

Συννεφιάζε­ι.

H επικαιροπο­ίηση του World Economic Outlook μετακίνησε την πρόβλεψή του για παγκόσμια ύφεση από 3% (που έλεγε προ διμήνου) σε 4,9%...

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece