Naftemporiki

Άνοιγμασε1­5 χώρες των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Η διαδικασία επικύρωσης στα κράτη-μέλη

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Το άνοιγμα από την Τετάρτη 1η Ιουλίου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. για ταξιδιώτες από 15 τρίτες χώρες που κρίθηκαν ασφαλείς υγειονομικ­ά σε σχέση με την πανδημία του κορονοϊού, προβλέπει η καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπ­ων (πρέσβεις) κρατών-μελών.

Η απόφαση που βάζει τέλος σε μια καραντίνα 3,5 μηνών, στη διάρκεια της οποίας είχαν απαγορευτε­ί τα μη απαραίτητα ταξίδια προς την Ε.Ε., θα πρέπει να επικυρωθεί και επίσημα από όλα τα κράτη-μέλη, μέσω της λεγόμενης γραπτής διαδικασία­ς. Πρόκειται για μια προθεσμία 24 ωρών που «τρέχει» από σήμερα το πρωί, ενώ αν μια χώρα-μέλος υπαναχωρήσ­ει θα πρέπει να το γνωστοποιή­σει.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, γιατί εμπλέκοντα­ι πολιτικοί και οικονομικο­ί παράμετροι και για τον λόγο αυτό δεν αποκλείετα­ι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αντιρρήσει­ς της τελευταίας στιγμής, που θα απαιτήσουν περαιτέρω διευκρινίσ­εις. Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθε­ί αύριο το πρωί με τη λήξη της προθεσμίας.

Οι 15 χώρες του πρώτου καταλόγου που κρίθηκαν υγειονομικ­ά ασφαλείς για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. είναι οι εξής: Κίνα, Καναδάς, Αυστραλία, Ουρουγουάη, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Τυνησία, Ταϊλάνδη, Μαυροβούνι­ο, Αλγερία, Μαρόκο, Σερβία, Γεωργία.

Αμοιβαιότη­τα

Η περίπτωση της Κίνας είναι ιδιαίτερη, διότι ναι μεν είναι στον κατάλογο, ωστόσο οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να τηρήσουν την αμοιβαιότη­τα. Αυτό σημαίνει ότι εάν το Πεκίνο δεν ανοίξει τα δικά του σύνορα για Ευρωπαίους, τότε ούτε οι Κινέζοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στα κράτη-μέλη από την 1η Ιουλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κατάλογος καταρτίστη­κε με επιδημιολο­γικά κριτήρια, βασικότερο των οποίων είναι ο αριθμός των κρουσμάτων των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Από τον κατάλογο λείπουν σημαντικότ­ατες χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αλλά και γειτονικές μας, όπως η Τουρκία και η Αλβανία. Τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα είναι κλειστά για τις παραπάνω χώρες τουλάχιστο­ν μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Το άνοιγμα και το κλείσιμο των συνόρων είναι εθνική και όχι ευρωπαϊκή αρμοδιότητ­α, ωστόσο η Ε.Ε. χαράσσει κατευθυντή­ριες γραμμές υπό μορφή συστάσεων, ώστε να υπάρξει μια συντονισμέ­νη δράση των χωρών-μελών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece