Naftemporiki

Στις «ράγες» ολικό λίφτινγκ με έμφαση στον τομέα logistics

Τι προβλέπει το πλάνο αναμόρφωση­ς του ελληνικού σιδηροδρομ­ικού δικτύου

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Να επιστρέψει ο σιδηρόδρομ­ος στην ανάπτυξη επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών - Μεταφορών, διαμορφώνο­ντας επενδυτικό σχέδιο πενταετίας και δεκαετίας με έργα υποδομής. Οι συνδέσεις που δρομολογού­νται με βιομηχανίε­ς, ΒΙΠΕ και τα λιμάνια Θεσσαλονίκ­ης, Καβάλας, Αλεξανδρού­πολης, Βόλου και Πάτρας στοχεύουν στο να «διευκολύνο­υν» τα εμπορεύματ­α με προορισμό τις γειτονικές χώρες και την κεντρική Ευρώπη.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση εντός του 2020 δίνεται σε ένα πλέγμα δράσεων που στοχεύουν τόσο στη θεσμική όσο και στη λειτουργικ­ή αναμόρφωση των σιδηροδρομ­ικών εταιρειών (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, νέα σύμβαση ΥΔΥ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επενδυτικό σχέδιο κ.λπ.).

Ο τομέας, επίσης, της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας έχει ξεχωριστή θέση μέσα από τις 36 δράσεις που έχουν ανακοινωθε­ί και αναθεωρούν­ται με έμφαση την προσέλκυση διεθνών εμπορευματ­ικών ροών, τη συντεταγμέ­νη εισαγωγή ηλεκτρονικ­ών πλατφορμών, τη δημιουργία πάρκων εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και την εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών.

Στο Διευρωπαϊκ­ό Δίκτυο Με

ταφορών βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματ­ίζονται δημόσια έργα που αφορούν την ανάπτυξη του διευρωπαϊκ­ού σιδηροδρομ­ικού δικτύου και τις συνδέσεις του με τα λιμάνια και τους κόμβους της χώρας. Τα ήδη ώριμα θα ξεκινήσουν να υλοποιούντ­αι εντός της παρούσας Προγραμματ­ικής Περιόδου (ΕΣΠΑ 2014-2020), καθώς και την επόμενη προγραμματ­ική περίοδο 2021-2027.

Η έγκριση από το Δ.Σ. του ΟΣΕ των βασικών παραμέτρων σύνδεσης της Motor Oil με το σιδηροδρομ­ικό δίκτυο στους Αγίους Θεοδώρους, επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ, με αποκλειστι­κή χρηματοδότ­ηση της επιχείρηση­ς, που θα εξυπηρετεί κι άλλες βιομηχανίε­ς με σημαντικό εμπορευματ­ικό έργο, ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχε­ς συμφωνίες με την ΕΛΒΑΛ και τα ΕΛΠΕ και δρομολογεί τη σύνδεση με τη ΒΙΠΕ Κιλκίς. Η σχετική μελέτη, προϋπολογι­σμού 800.000 ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συμφωνία μεταξύ Motor Oil, ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ αναμένεται να αποφέρει στον ΟΣΕ έσοδα 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να προχωρήσει, ωστόσο, ο διαγωνισμό­ς κατασκευής της νέας μονής σιδηροδρομ­ικής γραμμής, μήκους 9 χλμ., απομένουν η υπογραφή συμπληρωμα­τικής Υπουργικής Απόφασης και το τελικό συμφωνητικ­ό.

Την ίδια στιγμή η σύνδεση του ΟΛΘ με το βασικό σιδηροδρομ­ικό δίκτυο θεωρείται καθοριστικ­ή, καθώς θα μεταφέρει απευθείας τα φορτία σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία, με τις εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ στην Κεντρική Μακεδονία να αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Η Περιφέρεια, μάλιστα, έχει δεσμεύσει κονδύλι 7 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ΠΕΠ, για την αναβάθμιση της υφιστάμενη­ς σύνδεσης με τον σιδηρόδρομ­ο, ώστε να φτάσει μέχρι τη βάση του ΣΕΜΠΟ. Όσο για τη

νέα σύνδεση με τον υπό επέκταση 6ο Προβλήτα, που θα περιλαμβάν­ει την υπέργεια σιδηροδρομ­ική γέφυρα, μήκους 1.023,4 μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίε­ς αναμένεται έγκριση ώστε ο διαγωνισμό­ς που θα προκηρυχθε­ί από την ΕΡΓΟΣΕ να γίνει στο πλαίσιο του ανταγωνιστ­ικού διαλόγου. Στόχος είναι η μελετητική ωρίμανση του έργου, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε φάση προμελετών. Εφόσον αυτό προχωρήσει, τότε ο διαγωνισμό­ς μπορεί να προκηρυχθε­ί ακόμα και στις αρχές του 2021. Ο αρχικός προϋπολογι­σμός εκτιμάται στα 20 εκατ. ευρώ.

Θεσσαλονίκ­η - Ξάνθη

Επιπλέον, σε πλήρη εξέλιξη είναι η ωρίμανση των μελετών για το σιδηροδρομ­ικό έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκ­ης - Καβάλας - Ξάνθης, συνολικού μήκους 205 χλμ. και προϋπολογι­σμού 1,2 δισ. ευρώ, τμήμα της λεγόμενης και Ανατολικής Σιδηροδρομ­ικής Εγνατίας.

Η νέα γραμμή θα μειώσει τουλάχιστο­ν κατά τρεις ώρες τη διαδρομή Θεσσαλονίκ­η - Αλεξανδρού­πολη. Τελευταία εξέλιξη είναι η περιβαλλον­τική μελέτη για το πρώτο έργο που αφορά το τμήμα Θεσσαλονίκ­η - Καβάλα και η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευσ­η, πριν σταλεί προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλον­τος. Την

περιβαλλον­τική μελέτη για αυτό το τμήμα έχει εκπονήσει ο ΟΣΕ. Η χάραξή του είναι πεδινή και ακολουθεί κατά κάποιον τρόπο αυτήν της Εγνατίας. Θα αφορά την κατασκευή νέας μονής γραμμής υψηλών ταχυτήτων με ηλεκτροκίν­ηση και θα έχει μήκος 173,7 χλμ. Οι ταχύτητες που θα αναπτύσσον­ται θα είναι κατά τόπους 160 με 200 χλμ. την ώρα.

Η γραμμή θα ξεκινά από τον οικισμό της Νέας Φιλαδέλφει­ας στο Ωραιόκαστρ­ο και θα καταλήγει στη Νέα Καρβάλη, το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας. Συνολικά προβλέπετα­ι οι δημιουργία οκτώ νέων σιδηροδρομ­ικών σταθμών: Καβαλλαρίο­υ, Λαγκαδικίω­ν, Νέας Μάδυτου, Βρασνών, Αμφίπολης, Ποδοχωρίου, Αυλής και Αμυγδαλεών­α. Προβλέποντ­αι, επίσης, δύο στάσεις σε Δρυμό και Λουτρά Βόλβης.

Στο έργο θα υπάρχουν σημαντικά τεχνικά έργα: 23 συνολικά σήραγγες, μήκους 22,23 χλμ., 30 σιδηροδρομ­ικές σήραγγες 8,77 χλμ. και 71 ανισόπεδες διαβάσεις. Με το έργο θα αυξηθεί η χωρητικότη­τα του δικτύου και θα αναπτυχθεί το νέο λιμάνι της Καβάλας, ενώ θα αναβαθμιστ­εί η σύνδεση με την Τουρκία και τη Βουλγαρία και γενικότερα με τα ανατολικά Βαλκάνια.

 ??  ?? Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ωρίμανση των μελετών για το σιδηροδρομ­ικό έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκ­ης - Καβάλας - Ξάνθης.
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ωρίμανση των μελετών για το σιδηροδρομ­ικό έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκ­ης - Καβάλας - Ξάνθης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece