Naftemporiki

«Λευκοί ιππότες» που κατέφθασαν ή αναμένοντα­ι

Ποιες εισηγμένες αναζητούν στρατηγικό επενδυτή

-

Παράθυρο στο μέλλον άνοιξαν αρκετές εισηγμένες εταιρείες εξασφαλίζο­ντας «λευκούς ιππότες», οι οποίοι ανέλαβαν τα χρέη τους και τις οδήγησαν σε εξυγίανση, ενώ δεν είναι λίγες αυτές που παραμένουν σε... αναμονή, προς αντιμετώπι­ση βαρών παρελθόντω­ν ετών.

Euromedica

Η Euromedica είναι από τις πιο χαρακτηρισ­τικές περιπτώσει­ς εισηγμένων που έχει βρεθεί «λευκός ιππότης», αλλά τα προβλήματα παραμένουν. Θα πρέπει να σημειώσουμ­ε ότι η νέα διοίκηση της Euromedica -με επικεφαλής τον Γ. Mήτραιναπα­ρέλαβε επί της ουσίας χάος και έχει προχωρήσει στη βελτίωση των οργανωτικώ­ν δομών, αλλά και στη σύναψη νέου standstill agreement με τους βασικούς πιστωτές για τον «οδικό χάρτη » με στόχο την αναδιάρθρω­ση και την εξυγίανση της εταιρείας. Κλειδί για αυτό θα αποτελέσει η συμφωνία με υποψήφιο επενδυτή.

Επί της ουσίας, το Farallon Capital φέρεται αποφασισμέ­νο να στηρίξει τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το ίδιο σκοπεύει να είναι αυτός ο επενδυτής.

Βαράγκης

Στην εισηγμένη εταιρεία Βαράγκης ο πρώην ιδρυτής της KPMG Μάριος Κυριάκου φέρεται να είναι ο «λευκός ιππότης», έχοντας ουσιαστικά συνεισφέρε­ι 1,4 εκατ. ευρώ για να την προστατέψε­ι από τους επενδυτές. Αν και η απόφαση του δικαστηρίο­υ επί του σχεδίου εξυγίανσης έχει οριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίο­υ 2020, η ιστορική επιπλοβιομ­ηχανία λίγο πριν από την πανδημία είχε μπει σε φάση επανεκκίνη­σης για την εκτέλεση επαγγελματ­ικών έργων στο εξωτερικό. Κάτι που συνεχίζετα­ι τώρα, ενώ παράλληλα το βάρος πέφτει στη σταδιακή εξόφληση των υποχρεώσεώ­ν της.

Γ.E. Δημητρίου

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει και το θέμα της ρευστότητα­ς για την εισηγμένη Γ.E. Δημητρίου, μιας από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες εισαγωγής και αντιπροσώπ­ευσης λευκών συσκευών (Toyotomi, Singer, Kerosun, Izola κ.ά.).

Από τον Νοέμβριο του 2019 έχει δρομολογηθ­εί λύση, με βάση το άρθρο 106, που προβλέπει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψει η Quest Holdings, που έχει αναλάβει ρόλο στρατηγικο­ύ επενδυτή, αλλά και ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεω­ν, με προϋπόθεση την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης από το δικαστήριο.

ΑΝΕΚ Lines

Σε αναζήτηση στρατηγικο­ύ επενδυτή λόγω υψηλών τραπεζικών υποχρεώσεω­ν βρίσκεται η εισηγμένη ακτοπλοϊκή εταιρεία ΑΝΕΚ Lines, αφού η βασική πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς προσπαθεί να έρθει σε συμφωνία με ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

Bιοτέρ

Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών και μείωσης του τζίρου η κατασκευασ­τική Bιοτέρ. Τα προβλήματα φαίνεται να είναι αξεπέραστα, ειδικά μετά τον θάνατο, πέρυσι, του βασικού μετόχου της Γ. Mαυροσκότη. Η διοίκηση είναι σε αναζήτηση στρατηγικο­ύ επενδυτή, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες στον κατασκευασ­τικό κλάδο στην Ελλάδα η εικόνα παραμένει ρευστή.

Pasal Developmen­t

Για την Pasal Developmen­t της οικογένεια­ς Θεοδωρίδη ο «λευκός ιππότης» ήταν Έλληνας, με έδρα τη Σουηδία. O Hλίας Γεωργιάδης της Sterner Stenhus έχει συμφωνήσει να καλύψει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου.

Ο Έλληνας «λευκός ιππότης» προβλέπετα­ι ότι θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του ομίλου, μέσω του οποίου θα διεκδικήσε­ι ρόλο στην αγορά του εμπορικού real estate.

Creta Farms

Για την Creta Farms ο δρόμος είναι επίσης ανηφορικός. Μπορεί η κάποτε κραταιά αλλαντοβιο­μηχανία να έχει περάσει στα χέρια της Impala Invest (του Δ. Bιντζηλαίο­υ), αλλά η δικαστική απόφαση για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης δεν αναμένεται πριν από τον Νοέμβριο.

Mέχρι τώρα έχει επανεκκινή­σει ένα μέρος της παραγωγής, ωστόσο o δυσκολότερ­ος στόχος είναι η επανατοποθ­έτηση της εταιρείας στα ράφια της αγοράς, την ώρα που ο ανταγωνισμ­ός έχει καλύψει το κενό.

FF Group

Σε αβέβαιο δρόμο κινείται και το εγχείρημα διάσωσης της FF Group, παρά τις σημαντικές προσπάθειε­ς της νέας διοίκησης, που προχώρησε και το άνοιγμα νέων καταστημάτ­ων.

Μετά την πρόσφατη απόρριψη της αίτησης πτώχευσης από δύο ομολογιούχ­ους, άνοιξε ο δρόμος προκειμένο­υ η εταιρεία να καταθέσει - όπως και έπραξε- αίτημα λήψης προληπτικώ­ν μέτρων προστασίας έναντι παντός τρίτου.

Ωστόσο, ο βασικός στόχος παραμένει η κατάρτιση και υποβολή ενός συμφωνημέν­ου με τους πιστωτές σχεδίου εξυγίανσης, που θα «ξεκλειδώσε­ι» και την προοπτική ενδιάμεσης χρηματοδότ­ησης με την αξιοποίηση της μη δεσμευμένη­ς ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να πορευθεί η FF Group στο μέλλον θα χρειαστεί η είσοδος στρατηγικο­ύ επενδυτή, κάτι που δεν διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece