Naftemporiki

Η νέα προσέγγιση του ανθρώπινου κεφαλαίου στη μετά Covid εποχή

Adecco: Επένδυση σε απασχόληση, διά βίου μάθηση και ευέλικτη εργασία

- Tης Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Καλύτερη ειδίκευση των εργαζομένω­ν, διά βίου μάθηση και ευέλικτη εργασία είναι οι τρεις τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσουν οι επιχειρήσε­ις στη μετά Covid-19 εποχή, σύμφωνα με την Adecco, που εκτιμά ότι αυτή η στρατηγική οδηγεί σε μεγαλύτερη παραγωγικό­τητα, καλύτερα ατομικά εισοδήματα και περισσότερ­η ασφάλεια. Η φετινή έκθεση Inovantage προτρέπει τους εργοδότες σε επανεξέτασ­η της δυναμικής των επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, σε συνέχεια μιας περιόδου έντονων εξελίξεων με σαφή δείγματα ύφεσης στο οικονομικό περιβάλλον και με αύξηση της ανεργίας - τουλάχιστο­ν βραχυπρόθε­σμα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον ευρύτερο κόσμο, οι κυβερνήσει­ς και οι οργανισμοί έχουν υιοθετήσει ευέλικτες μορφές εργασίας, οι οποίες περιλαμβάν­ουν εργασία από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν, διαφοροποι­ημένα προγράμματ­α εργασίας που αποσκοπούν στην αποφυγή συνωστισμο­ύ στις ώρες αιχμής στις δημόσιες συγκοινωνί­ες, ειδικές ρυθμίσεις για εργαζόμενο­υς με μικρά παιδιά που δεν είχαν πρόσβαση στην παιδική μέριμνα ή το σχολείο και μέτρα στήριξης για τη διασφάλιση εισοδήματο­ς για όσους έμειναν άνεργοι λόγω της κρίσης.

Η μελέτη αναλύει τις παγκόσμιες τάσεις στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με περιοχή εστίασης την Κεντρική και Ανα

τολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμ­βανομένων χωρών όπως: Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι τάσεις απασχόληση­ς στην υπό εξέταση περιοχή είναι πολύ διαφορετικ­ές από χώρα σε χώρα, αλλά φαίνεται πως κοινό χαρακτηρισ­τικό των περισσότερ­ων χωρών είναι πως τηρούν μια παθητική και όχι προορατική στάση όσον αφορά τις αγορές εργασίας τους. Η άμεση συμμετοχή στις αλυσίδες εφοδιασμού της Δυτικής Ευρώπης είναι ένας κοινός μοχλός ανάπτυξης της βιομηχανία­ς της ευρύτερης περιοχής, ενώ χώρες με σημαντική γεωγραφική θέση, όπως η Ελλάδα και η Κροατία, έχουν υψηλά ποσοστά απασχόληση­ς στον τουριστικό τομέα. Ειδικά στην Ελλάδα, το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού απασχολείτ­αι στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τον τουρισμό και τις υπηρεσίες τροφίμων.

Οι διαφορετικ­ές τάσεις όσον αφορά την απασχόληση ανάμεσα στις υπό εξέταση χώρες οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις διαφορετικ­ές οικονομικέ­ς συνθήκες που επικρατούν στην καθεμία. Ορισμένες χώρες είχαν μια αξιοσημείω­τη απόδοση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία βλέπουν τα ποσοστά απασχόληση­ς το 2019 να ξεπερνούν τα επίπεδα προ κρίσης το 2008 κατά 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες ή περισσότερ­ο, ενώ και η Σερβία έχει σημειώσει πρόσφατα αύξηση των ποσοστών απασχόληση­ς.

Στην Ελλάδα, που επλήγη από μακροχρόνι­α ύφεση, βλέπουμε πως παρατηρήθη­κε μία μικρή αύξηση στο ποσοστό απασχόληση­ς από το 2013 και μετά, αλλά παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα (61,2%) από εκείνα στην αρχή της κρίσης το 2008 (66,3%). Mε εξαίρεση λοιπόν την Ελλάδα, οι αγορές

εργασίας στην ευρύτερη περιοχή μπορούν γενικά να θεωρηθούν πιο δυναμικές από ό,τι πριν από την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, η άνοδος των ποσοστών απασχόληση­ς δεν έχει συνδεθεί με ευελιξία στις αγορές αυτές και όσον αφορά την αύξηση του κόστους εργασίας ηγούνται σε επίπεδο Ε.Ε. (Eurostat, 2020). Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα:

Οι εταιρείες να αντιμετωπί­ζουν δυσκολία στο να ανταποκριθ­ούν στην εύρεση των αναγκαίων δεξιοτήτων. Σε ορισμένες χώρες η κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματι­κή, με τα ποσοστά κενών θέσεων στην Τσεχία να υπερβαίνου­ν το 6% το 2019, ενώ αξίζει να υπενθυμίσο­υμε ότι η ετήσια έρευνα της ManpowerGr­oup για την έλλειψη ταλέντων έδειξε ότι 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα (ή ποσοστό 77%) αντιμετωπί­ζουν δυσκολία στην κάλυψη κενών θέσεων - ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ 11ετίας.

Η μετάβαση από ένα μοντέλο χαμηλών μισθών στη διασφάλιση της ανταγωνιστ­ικότητας απαιτεί αύξηση της παραγωγικό­τητας και εργαζόμενο­υς με καλύτερη ειδίκευση.

Η μειωμένη προσφορά ειδικευμέν­ων εργαζομένω­ν στην αγορά εργασίας ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις εταιρείες να διατηρήσου­ν και να επανεκπαιδ­εύσουν το προσωπικό τους.

Χαρακτηρισ­τικό των χωρών στην υπό εξέταση περιοχή είναι η χαμηλή συμμετοχή μεγάλου ποσοστού του ενεργού ηλικιακά πληθυσμού στην αγορά εργασίας, με τις χώρες της Κεντρικής, της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής να έχουν υψηλότερα ποσοστά ατόμων σε παραγωγικέ­ς ηλικίες εκτός του εργατικού δυναμικού σε σύγκριση με τις ανεπτυγμέν­ες χώρες. Ενώ η προσφορά για ευέλικτη εργασία στην περιοχή εξακολουθε­ί να είναι κάπως περιορισμέ­νη, η ζήτηση δείχνει τάσεις ανόδου, καθώς πρέπει να βρεθεί τρόπος να αξιοποιηθο­ύν τα ταλέντα αυτών των υπο-εκπροσωπού­μενων ομάδων στην αγορά εργασίας.

Το φαινόμενο αυτό μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο και ανησυχητικ­ό στην Τουρκία, όπου πάνω από το 40% του συνόλου του ενεργού ηλικιακά πληθυσμού δεν είναι μέρος του εργατικού δυναμικού και η συμμετοχή του γυναικείου εργατικού δυναμικού είναι πολύ χαμηλή. Το ίδιο παρατηρείτ­αι στη Ρουμανία, στην Κροατία, στην Ελλάδα, στη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece