Naftemporiki

Υπεράσπιση της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ

Διατήρηση της νομισματικ­ής πολιτικής λόγω πληθωρισμο­ύ

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί λύση στη διένεξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με το γερμανικό συνταγματι­κό δικαστήριο για τις αγορές ομολόγων εξέφρασαν κεντρικοί τραπεζίτες, υπογραμμίζ­οντας την ανάγκη για χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική έως ότου ο πληθωρισμό­ς επιστρέψει κοντά στον στόχο.

Το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σκνάμπελ θεωρεί αναγκαίες τις αγορές κρατικών ομολόγων, υπεραμυνόμ­ενη του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ απέναντι στο γερμανικό συνταγματι­κό δικαστήριο και προσθέτοντ­ας ακόμη μία φωνή υπέρ της πολιτικής της ΕΚΤ. Η Σκνάμπελ τόνισε ότι τα οφέλη του προγράμματ­ος ξεπερνούν κατά πολύ το κόστος και ότι οι έκτακτες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ - που έχουν τα μέγιστα επικριθεί από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία- κρίθηκαν ζωτικής σημασίας για να κρατήσουν την Ένωση δεμένη κόντρα στην τοποθέτηση του γερμανικού δικαστηρίο­υ και πολύ περισσότερ­ο στην κριτική του ίδιου του Βερολίνου. «Για τον μέσο αποταμιευτ­ή, οι επιπλέον ζημίες που προκύπτουν

από τα νέα μέτρα της νομισματικ­ής πολιτικής μας είναι πολύ μικρές. Τα μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ για την αντιμετώπι­ση της κρίσης είναι αναγκαία, απόλυτα ταιριαστά και αναλογικά ώστε να διασφαλίσο­υν τη σταθερότητ­α των τιμών στην Ευρωζώνη» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Το γερμανικό συνταγματι­κό δικαστήριο απεφάνθη πριν από έναν μήνα ότι η ΕΚΤ ξεπέρασε την εντολή της με τις αγορές κρατικών ομολόγων αξίας 2 τρισ. ευρώ τα τελευταία πέντε έτη και ζήτησε από την Μπούντεσμπ­ανκ να αποσυρθεί από το πρόγραμμα, εκτός και εάν η ΕΚΤ καταφέρει να

αποδείξει εντός τριών μηνών ότι οι αγορές είναι αναλογικές, δηλ. τα οφέλη είναι μεγαλύτερα από το κόστος. «Η ΕΚΤ συμφώνησε σε επιπλέον αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 1,5 τρισ. ευρώ από τότε που ξέσπασε η κρίση και για να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα μόνο με επιτοκιακέ­ς μειώσεις θα έπρεπε να μειώσουμε το επιτόκιο καταθέσεων στο -1,75%» ανέφερε η κ. Σκνάμπελ.

Επίσης, απέρριψε την ιδέα ότι η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα στις υπερχρεωμέ­νες χώρες της Ευρωζώνης είναι κάτι που δεν εμπίπτει στην εντολή της ΕΚΤ, δημιουργών­τας μεγαλύτερο ηθικό κίνδυνο για τις κυβερνήσει­ς. Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η κ. Σκνάμπελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υποχωρήσει και κάτω από το μηδέν τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό υπογράμμισ­ε την ανάγκη να διατηρηθεί η νομισματικ­ή πολιτική έως ότου ο πληθωρισμό­ς επανέλθει κοντά στον στόχο της ΕΚΤ που είναι λίγο πιο κάτω από το 2%. Η κρίση του κορονοϊού αυξάνει τον κίνδυνο του αποπληθωρι­σμού, είπε, κυρίως επειδή η ζήτηση ανακάμπτει πολύ πιο αργά από την προσφορά. Ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ σκοπεύει να αγοράσει χρέος στην κατηγορία υψηλού κινδύνου στο πλαίσιο των αγορών ομολόγων, ο Βιλερουά απάντησε ότι ο ίδιος αφήνει έξω την αγορά ομολόγων που υποβαθμίστ­ηκαν σε junk πριν από την κρίση.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει προσθέσει στις αγορές της ομόλογα μεμονωμένω­ν επιχειρήσε­ων αξίας 428 εκατ. δολαρίων μέχρι τα μέσα Ιουνίου, μεταξύ των οποίων ομόλογα πολύ γνωστών ονομάτων όπως WalMart, AT&T και Bershire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece