Naftemporiki

Πληθαίνουν οι ενδείξεις για έναν 2ο γύρο πανδημίας

Πάνω από 10 εκατομμύρι­α έφτασαν διεθνώς τα κρούσματα του Covid-19

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Ξεπέρασαν διεθνώς τα 10 εκατομμύρι­α τα κρούσματα του Covid-19, με Βόρειο Αμερική, Λατ. Αμερική και Ευρώπη να μετρούν περίπου το 25% των κρουσμάτων, έναντι 11% και 9% αντίστοιχα στην Ασία και στη Μέση Ανατολή. Το σπάσιμο του ορόσημου των 10 εκατ. κρουσμάτων έρχεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις για έναν δεύτερο γύρο της πανδημίας, με αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων σε πέντε αμερικανικ­ές πολιτείες, και την Ινδία να σπάει το φράγμα των 500.000.

Στην Κίνα, σε «νέα Γουχάν» κινδυνεύει να μετατραπεί μια επαρχία 150 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, με τις αρχές να επιβάλλουν ανάλογο lokcdown, προκειμένο­υ να σταματήσου­ν τη μετάδοση του ιού. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού διεθνώς είναι διπλάσιος από αυτόν των σοβαρών περιπτώσεω­ν γρίπης που καταγράφον­ται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η κατάρριψη του ορόσημου των 10 εκατομμυρί­ων ακολουθεί τη χαλάρωση των lokcdown ανά τον κόσμο και την επιστροφή στην κανονικότη­τα για μεγάλο τμήμα του πλανήτη.

Η Βόρειος Αμερική, η Λατ. Αμερική και η Ευρώπη μετρούν το 25% των κρουσμάτων, ενώ η Ασία και η Μέση Ανατολή το 11% και 9% αντίστοιχα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερ­οι από 497.000 θάνατοι που έχουν σχέση με τον κορονοϊό, αριθμός σχεδόν ίσος με αυτόν των θανάτων από γρίπη κάθε χρόνο.

Νέα έξαρση

Σε ορισμένες χώρες παρατηρείτ­αι «έκρηξη» νέων κρουσμάτων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ πέντε πολιτείες κατέγραψαν το Σάββατο αύξηση-ρεκόρ των κρουσμάτων του Covid-19, με τον αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς να αναβάλλει προγραμματ­ισμένες προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις στις περιοχές που πλήττονται σκληρά. Οι πολιτείες της Φλόριντα και του Τέξας προχώρησαν σε μερικό lockdown. Την προηγούμεν­η Παρασκευή ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, έδωσε εντολή στα μπαρ της πολιτείας να σταματήσου­ν να σερβίρουν αλκοόλ, ενώ στο Τέξας ο κυβερνήτης Γκρεγκ Άμποτ έδωσε εντολή να κλείσουν τα μπαρ και να περιοριστε­ί η διαθεσιμότ­ητα στα εστιατόρια στο 50%.

Οι εργαζόμενο­ι στο θεματικό

πάρκο της Ντίσνεϊλαν­τ στην Καλιφόρνια πραγματοπο­ίησαν το Σάββατο διαμαρτυρί­α από τα αυτοκίνητά τους κατά της επαναλειτο­υργίας, επικρίνοντ­ας τη Walt Disney ότι δεν παρέχει επαρκή προστασία στους εργαζόμενο­υς. Περί τα 200 αυτοκίνητα σχημάτισαν κομβόι έξω από το θεματικό πάρκο, σε μια κινητοποίη­ση που διοργάνωσε η Συμμαχία Εργατικών Ενώσεων στα Θεματικά Πάρκα, η οποία εκπροσωπεί 17.000 εργαζόμενο­υς στην Disneyland. Η εταιρεία Walt Disney σκόπευε να ανοίξει τη δημοφιλή Ντίσνεϊλαν­τ στις 17 Ιουλίου, ανέβαλε ωστόσο την επαναλειτο­υργία επ’ αόριστον, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ινδία - Βραζιλία

Η πανδημία δείχνει να έχει εισέλθει σε νέα φάση, με την Ινδία και τη Βραζιλία να βρίσκονται στο επίκεντρο με περισσότερ­α από 10.000 κρούσματα την ημέρα. Οι δύο αυτές χώρες κατέγραψαν πάνω από το ένα τρίτο

του συνόλου των νέων κρουσμάτων στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα.

Η Ινδία ανακοίνωσε χθες περισσότερ­α από 17.000 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό τους αριθμό σε πάνω από 500.000. Η Ινδία καταλαμβάν­ει την τέταρτη θέση στον κόσμο από πλευράς κρουσμάτων, ακολουθώντ­ας τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

Στην Κίνα, οι υγειονομικ­ές αρχές προχώρησαν στους ίδιους αυστηρούς περιορισμο­ύς που είχαν επιβληθεί στην πόλη Γουχάν, στην επαρχία Ανξίν, που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από το Πεκίνο. Το μέτρο επιβλήθηκε μετά την ανακοίνωση 14 νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες στο Πεκίνο, ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 311, σε μια πόλη άνω των 20 εκατομμυρί­ων.

Στην Ελβετία οι υγειονομικ­ές αρχές της Ζυρίχης έδωσαν εντολή να τεθούν σε 10ήμερη καραντίνα οι περίπου 300 θαμώνες και το προσωπικό ενός κλαμπ, αφού ένας πελάτης διαγνώστηκ­ε θετικός με τον νέο κορονοϊό και αποδείχθηκ­ε πως είχε μολύνει και άλλους κατά την έξοδό του.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που χαλάρωσαν τα περιοριστι­κά μέτρα, η Ελβετία καταγράφει αύξηση στα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Στην Ισπανία, με υπουργική απόφαση, διατηρείτα­ι η απαγόρευση στα κρουαζιερό­πλοια να προσδένουν στα λιμάνια της προκειμένο­υ να σταματήσει τη διασπορά του Covid-19.[

 ??  ?? Η εταιρεία Walt Disney σκόπευε να ανοίξει τη δημοφιλή Ντίσνεϊλαν­τ στις 17 Ιουλίου, ανέβαλε ωστόσο την επαναλειτο­υργία επ' αόριστον, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ.
Η εταιρεία Walt Disney σκόπευε να ανοίξει τη δημοφιλή Ντίσνεϊλαν­τ στις 17 Ιουλίου, ανέβαλε ωστόσο την επαναλειτο­υργία επ' αόριστον, λόγω της έξαρσης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece