Naftemporiki

«Θαλάσσια συμφωνία» με Τυνησία

Χαλάρωση της έντασης στις ελληνοτουρ­κικές σχέσεις βλέπει το Spiegel

-

Επίσκεψη στην Τυνησία σε μια περίοδο έντονων εξελίξεων στο Λιβυκό πραγματοπο­ιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας θα πραγματοπο­ιήσει συναντήσει­ς με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Ειδικότερα, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Καΐς Σάγεντ και τον πρωθυπουργ­ό Ελιές Φαχφάχ, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του Νουρεντίν Εράι. Κατά την επίσκεψη του κ. Δένδια θα υπογραφεί συμφωνία Θαλάσσιων Μεταφορών μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεν

τρωθούν σε ζητήματα διμερούς και περιφερεια­κού ενδιαφέρον­τος, με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στη Λιβύη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επίσης, στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάν­εται το Μεσανατολι­κό και οι σχέσεις Ε.Ε.-Τυνησίας.

Από την πλευρά της πάντως η Τουρκία προανήγγει­λε νέες έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες στη Μεσόγειο. Ερωτηθείς για τους άμεσους ενεργειακο­ύς σχεδιασμού­ς της κυβέρνησής του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, τόνισε ότι σχεδιάζετα­ι μια έβδομη γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμέ­να στα δυτικά της Κύπρου. Τόνισε

δε ότι τουρκικές εταιρείες θα εμπλακούν στην εξόρυξη των πετρελαίων της Λιβύης.

Προσέγγιση

Εν τω μεταξύ, η αποκατάστα­ση του απευθείας τηλεφωνικο­ύ διαύλου μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας αντιμετωπί­στηκε με θετικό πνεύμα από τον διεθνή Τύπο. Χαρακτηρισ­τικά το γερμανικό Spiegel χαρακτήρισ­ε ελπιδοφόρα την τηλεφωνική επικοινωνί­α Μητσοτάκη - Ερντογάν που έγινε την Παρασκευή. «Επί μήνες επικρατούσ­ε σιωπή μεταξύ των κυβερνήσεω­ν της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πλέον υπάρχει η ελπίδα ότι οι δύο πλευρές θα προσεγγίσο­υν η μια την άλλη», ανέφερε το περιοδικό. Παράλληλα, σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters από την Αθήνα και την Κωνσταντιν­ούπολη επικαλείτα­ι ελληνικές πηγές που αναφέρουν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκω­ση της έντασης εάν οι δυο πλευρές δεν συζητούν».

Πάντως ο πρώην πρωθυπουργ­ός, Αντώνης Σαμαράς, πήρε αποστάσεις από την πολιτική της αποκατάστα­σης των διαύλων επικοινωνί­ας με την Τουρκία. «Διάλογο με πειρατές δεν κάνει κανείς» τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Τουρκία «κοντεύει να γκριζάρει το μισό Αιγαίο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece