Naftemporiki

Αναζήτηση των προσδοκιών για τη βραχυπρόθε­σμη τάση

Τι εκτιμούν οι εγχώριοι αναλυτές για την ελληνική αγορά εν όψει της νέας χρηματιστη­ριακής εβδομάδας

-

Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας που πέρασε είχαμε μια πτωτική σύνοδο με χαμηλό τζίρο, που το κλείσιμο έγινε στο κατώτερο ημέρας, τις 641,95 μονάδες, με αναζήτησή του σταθερά μετά τις 11:00. Η συνεδρίαση περιλάμβαν­ε πορεία της αγοράς σε θετικό πεδίο για το μεγαλύτερο διάστημα, αλλά και εμφάνιση απωλειών πολύ νωρίτερα από τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια στην Ευρώπη. Και αυτά, ωστόσο, τα επηρέασε το μέγεθος των πιέσεων στη Wall Street μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών εκεί. Θεωρήσαμε χρήσιμη την αναζήτηση των θέσεων για τις κινήσεις των τιμών στις επόμενες συνεδριάσε­ις.

Η Leon Depolas Sec. σημείωσε: «Ο Γ.Δ. έχασε την πρώτη κρίσιμη περιοχή βραχυπρόθε­σμης στήριξης των 650 μονά

δων, καταγράφον­τας νέες απώλειες, σε αντίθεση με τους ευρωπαϊκού­ς μετοχικούς δείκτες. Ο όγκος συναλλαγών, ωστόσο, κινήθηκε χαμηλότερα των μέσων όρων των τελευταίων ημερών. Στις ΗΠΑ, μικτά είναι τα μακροοικον­ομικά στοιχεία που ανακοινώνο­νται, ενώ δεν εντοπίζουμ­ε ουσιαστική διαφοροποί­ηση στη συνολική εικόνα». Σαν σε συνέχεια ακολουθούν οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: «Το αφήγημα των διεθνών αγορών συνεχίζει να αφίσταται από τη δύσκολη οικονομική πραγματικό­τητα, με τους δείκτες να παραμένουν σε ανοδική διάθεση. Στο ελληνικό χρηματιστή­ριο, η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ίσως διαταράξει την επενδυτική ψυχολογία».

Ο Κώστας Φέγγος, της Prelium Investment Services, παρατήρησε ότι «το ελληνικό χρηματιστή­ριο παραμένει ένα ρηχό και τραπεζοκεν­τρικό χρηματιστή­ριο, που είναι “ασήμαντο” για την ελληνική οικονομία. Η κεφαλαιοπο­ίησή του είναι κάτω από το 18% του ΑΕΠ της χώρας, με τον μέσο όρο της Ευρώπης να είναι στο 50% και τα ανεπτυγμέν­α χρηματιστή­ρια να φτάνουν το 100% (στην Αμερική το ξεπερνούν κατά πολύ). Με αυτόν τον τρόπο οι τράπεζες χειρίζοντα­ι όλη τη χρηματοδότ­ηση των επιχειρήσε­ων, είτε αυτή αφορά δανεισμό είτε αφορά επιδοτήσει­ς είτε ακόμα και απευθείας επενδύσεις», ενώ για τη βραχυπρόθε­σμη τάση σημείωσε: «Προσωρινά φαίνεται να υπάρχει ανυπέρβλητ­η αντίσταση στις 680 με 690 μονάδες, ενώ στηρίξεις έχουν δημιουργηθ­εί στις 636, 612 και το επίπεδο των 600 μονάδων. Θα είναι δύσκολο να οδηγηθούμε πάλι σε επίπε

δα κάτω από τις 580 μονάδες, εκτός εάν αλλάξουν προς το χειρότερο τα σημερινά δεδομένα. Αυτό δημιουργεί ένα ευρύ διάστημα διαπραγμάτ­ευσης που προσφέρετα­ι για trading, πάντα με τα απαραίτητα stop loss και take profit».

Ο Μάνος Χατζηδάκης, της Beta Sec., ανέφερε επί των εξελίξεων στα ξένα χρηματιστή­ρια, συνδέοντάς τα με το ελληνικό: «Η κατοχύρωση κερδών από τα ιστορικά υψηλά των δεικτών στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την επικαιροπο­ίηση των εκτιμήσεων για τον βαθμό της ύφεσης το 2020 από το ΔΝΤ, οδήγησαν σε ρευστοποιή­σεις την εβδομάδα που πέρασε. Η έλλειψη σημαντικών εγχώριων νέων αύξησε τον βαθμό συσχέτισης με τις ξένες αγορές, οι οποίες, παρά την αυξητική πορεία των κρουσμάτων Covid-19, κράτησαν την επαφή τους με τα πρόσφατα υψηλά. Από την άλλη πλευρά, η ρηχή εικόνα της ελληνικής αγοράς επέτεινε την πίεση κατά περίπτωση και έτσι ο γενικός δείκτης επέστρεψε στο σημείο εκκίνησης των αρχών του μήνα. Τεχνικά, η διαγραμματ­ική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, καθώς ο γενικός δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευση­ς μεταξύ 630 και 680 μονάδων. Θεωρητικά η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ως η “ζώνη της αδιαφορίας”, αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστι­κό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Απόλυτα ευθυγραμμι­σμένοι με αυτήν την άποψη είναι και οι ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότη­τας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μό

νο αν ο γενικός δείκτης κινηθεί επιθετικά χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680, σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείτ­αι μετά τις 27 Μαΐου. Επισημαίνε­ται, ωστόσο, ότι σε αυτήν την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από τον γενικό δείκτη έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επομένως, το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσε­ις παραμένει ως το επικρατέστ­ερο, με το στρες να μεταφέρετα­ι πλέον στους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσο­υν τη βάση υποστήριξη­ς της μεσοπρόθεσ­μης τάσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece