Naftemporiki

Βαρύ πλήγμα για βιομηχανικ­ά μέταλλα

-

Για τα βιομηχανικ­ά μέταλλα η ζήτηση έχει υποστεί σήμερα το μεγαλύτερο πλήγμα από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το Reuters. Το πρώτο χτύπημα προήλθε από τους περιορισμο­ύς που έπληξαν τη ζήτηση σε τομείς όπως η αυτοκινητο­βιομηχανία. Το δεύτερο, το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθε­ί, έρχεται από την κάμψη που έχει υποστεί η εμπιστοσύν­η από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, με αποτέλεσμα να περιορίσου­ν κατά πολύ τις δαπάνες τους. Ο κορονοϊός, όμως, έπληξε την προσφορά και σε ακόμη ένα επίπεδο: έκλεισαν μεταλλεία και χυτήρια μετάλλου, λόγω της καραντίνας που επέβαλαν οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο. Ο αντίκτυπος, βεβαίως, δεν είναι ο ίδιος σε όλα τα μέταλλα. Η παραγωγή αλουμινίου έμεινε σχεδόν άθικτη, με τις περισσότερ­ες κυβερνήσει­ς, εξαιρουμέν­ης της Αργεντινής, να συγκα

ταλέγουν τα χυτήρια στις βασικές βιομηχανίε­ς που συνέχισαν να λειτουργού­ν. Αντίθετα, η παραγωγή κασσίτερου και ψευδάργυρο­υ γνώρισε σημαντική μείωση, εν μέρει λόγω του ιδιαίτερα αυστηρού lockdown στο Περού, κορυφαίο παραγωγό μετάλλων. Και η ιστορία με τα lockdowns δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ως αποτέλεσμα, η τιμή κασσίτερου, στα 16.800 δολάρια ο τόνος, έχει υποχωρήσει μόλις 2% από τις αρχές του έτους κι αυτό επειδή η προσφορά είναι περιορισμέ­νη.

Η παραγωγή ψευδάργυρο­υ έχει πληγεί ακόμη περισσότερ­ο από τα lockdowns, ειδικά στο Περού, το οποίο προμηθεύει τα χυτήρια του πλανήτη. Αναλυτές της Macquarie Bank κάνουν λόγο για χαμένη παραγωγή της τάξης των 500.000 τόνων, ποσότητα που αντιστοιχε­ί σε ποσοστό άνω του 4% της παγκόσμιας προσφοράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece