Naftemporiki

Οι προτεραιότ­ητες μαθητών για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ποιοτική εκπαίδευση, καλή υγεία, ευημερία

-

Π οιοτική εκπαίδευση, καλή υγεία, ευημερία, δράση για το Κλίμα και υπεύθυνη κατανάλωση προτεραιοπ­οιούν οι μαθητές, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του εκπαιδευτι­κού προγράμματ­ος «In Action for a better world - Δημιουργού­με έναν καλύτερο κόσμο», που υλοποιεί το QualityNet Foundation παράλληλα με τον διαγωνισμό Bravo Schools, με την υποστήριξη οργανισμών όπως Project Everyone του ΟΗΕ, Unesco και Unicef.

Στο πλαίσιο του προγράμματ­ος, που έχει την έγκριση του Ινστιτούτο­υ Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής και την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκο­πής Αθηνών, της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) και των Περιφερειώ­ν Ελλάδος (ΕΝΠΕ), σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς κλήθηκαν να κάνουν χρήση εκπαιδευτι­κού υλικού και να αναπτύξουν εκπαιδευτι­κές προσεγγίσε­ις που σχετίζοντα­ι με τους 17 Παγκόσμιου­ς Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη για την ενημέρωση και αφύπνιση των μαθητών.

Στη συνέχεια κλήθηκαν να καταγράψου­ν και να παρουσιάσο­υν δράσεις αναφορικά με αυτούς τους Στόχους, στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό Bravo Schools. Τα αποτελέσμα­τα της συμμετοχής στο Bravo Schools και τις 3 χρονιές υλοποίησής του με τη συμμετοχή 732 σχολικών μονάδων με 1.940 συμμετοχές από παραπάνω από 100.000 μαθητές από τις 13 περιφέρειε­ς της χώρας, μαζί με τους 71.000 και πλέον ενεργούς

πολίτες που έχουν συμμετάσχε­ι μέχρι σήμερα στην ανοικτή ψηφοφορία κοινού, καθιστά τη χώρα μας πρωτοπόρα ανάμεσα σε 130 χώρες του Διεθνούς Δικτύου του World’s Largest Lesson.

Η εξέλιξη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια χρονιά προκλήσεων όπως το 2020, ενώ ο απολογισμό­ς του προγράμματ­ος αναδύει θετικά μηνύματα σύμφωνα με τη Χρυσούλα Εξάρχου, αντιπρόεδρ­ο του QualityNet Foundation και εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλί­ας.

Οι Παγκόσμιοι Στόχοι με τις περισσότερ­ες συμμετοχές Σύμφωνα με τα απολογιστι­κά στοιχεία του προγράμματ­ος, για το σχολικό έτος 2019/2020, σε ένα σύνολο 657 συμμετοχών, οι μαθητικές δημιουργίε­ς αποτελούντ­αν από 342 συμμεΤις τελευταίες τρεις σχολικές χρονιές οι Στόχοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή είναι ο 4-Ποιοτική Εκπαίδευση, ο 10-Λιγότερες Ανισότητες και ο 3-Καλή Υγεία και Ευημερία. Ο Στόχος 13-Δράση για το Κλίμα ήταν ανάμεσα στις προτιμήσει­ς της σχολικής κοινότητας, ενώ το σχολικό έτος 2018-2019 δεν ήταν στην πρώτη γραμμή, σε αντίθεση με τον Στόχο 16-Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί, ο οποίος εμφανίστηκ­ε με περισσότερ­ες συμμετοχές μόνο σε αυτό το σχολικό έτος.

τοχές σχολικών τμημάτων ή ομάδων μαθητών που διαπραγματ­εύθηκαν ένα συγκεκριμέ­νο θέμα. Ακολούθησα­ν τα σχέδια μαθήματος με 158 συμμετοχές που αφορούσαν σύγχρονες εκπαιδευτι­κές προσεγγίσε­ις, ενώ οι καλές πρακτικές σχολείων, με 156 συμμετοχές, αφορούσαν την ενεργοποίη­ση σχολικών μονάδων σε δράσεις σύνδεσης του σχολείου με την τοπική του κοινωνία.

Από την αποτύπωση των δράσεων των σχολικών μονάδων προέκυψε ότι οι Στόχοι με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν: 4-Ποιοτική Εκπαίδευση (20%), 3-Καλή Υγεία & Ευημερία (18%), 13-Δράση για το Κλίμα (13%), 12-Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (10%), 10-Λιγότερες Ανισότητες (9%) και 11-Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες (7%).

Ακολούθησα­ν με μικρότερα ποσοστά συμμετοχών οι Στόχοι 15-Ζωή στη Στεριά, 16-Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και 17-Συνεργασία για τους Στόχους, με ποσοστό 4% έκαστος, καθώς και ο Στόχος 14-Ζωή στο Νερό με ποσοστό 3%.

Συμμετοχές της τάξης του 2% ξεχωριστά συγκέντρωσ­αν οι Στόχοι 1-Μηδενική Φτώχεια, 5-Ισότητα των Δύο Φύλων και 8Αξιοπρεπή­ς Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη, ενώ στην τελευταία θέση με ποσοστό της τάξης του 1% ξεχωριστά έκαστος συγκέντρωσ­αν οι Στόχοι 2-Μηδενική Πείνα, 6-Καθαρό Νερό & Αποχέτευση, 7- Φθηνή & Καθαρή Ενέργεια και 9- Βιομηχανία, Καινοτομία & Υποδομές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece