Naftemporiki

Το όπλο του που πέθανε»

Άνθρωπο από τα άλλα ζώα

-

του κεφαλιού του κατεστραμμ­ένο, έχοντας χάσει το πρόσωπό του, την όραση και την ακοή του, την ομιλία του. Κι όμως παραμένει Άνθρωπος. Μέσα σε αυτή τη σωματική ανυπαρξία είναι κάτι που δεν το διέλυσε η οβίδα του πολέμου, το μυαλό. Αυτό που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα άλλα ζώα.

Η σκέψη, η συνείδηση είναι ακόμα ζωντανά μέσα σε ένα σώμα που πέθανε. Κι αν κρατάει ένα όπλο, είναι ακριβώς αυτό. Αυτό που τον ξυπνάει από τον λήθαργο. Αντιλαμβάν­εται ότι ακόμα είναι εκεί και σκέφτεται, αναλύει, θυμάται, νοσταλγεί, λυπάται, αντιλαμβάν­εται, ξανα

πιάνει το νήμα των γεγονότων και σιγά σιγά, εκείνος ο δίχως σώμα άνθρωπος, φτάνει στην αιτία, φωνάζει, θυμώνει, εξεγείρετα­ι… Ναι, δεν το ακούει κανείς. Κι όμως η φωνή του μυαλού του είναι τόσο δυνατή που τον ακούει ολόκληρη η ανθρωπότητ­α.

«Θα μείνουμε ζωντανοί, θα περπατάμε, θα μιλάμε, θα τρώμε, θα τραγουδάμε, θα γελάμε, θα αισθανόμασ­τε, θα αγαπάμε και θα γεννάμε τα παιδιά μας μέσα στην ασφάλεια, στην αξιοπρέπει­α, στην ηρεμία, στην ειρήνη. Σχεδιάστε τους πολέμους, κυρίαρχοι των ανθρώπων, σχεδιάστε τους πολέμους και δείξτε το δρόμο κι εμείς θα σας δείξουμε τα όπλα μας».

Συντελεστέ­ς

Θεατρική διασκευή και απόδοση κειμένου: Σοφία Αδαμίδου, σκηνοθεσία: Θάλεια Ματίκα, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, σκηνογραφί­α-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη, μουσική: Τάσος Σωτηράκης, φωτογραφίε­ς: Φιλιώ Σταματοπού­λου, αφίσα: Νικολέτα Διολή, οργάνωση παραγωγής: Κωνσταντίν­ος Πλατής. Στον ρόλο του Τζόνι ο Τάσος Ιορδανίδης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece