Naftemporiki

Δολοπλοκίε­ς και ερωτικά πάθη

«Αθήνα 1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια» εκδόσεις Μεταίχμιο

-

Τ ο βιβλίο «Αθήνα 1204-1456: Τα άγνωστα χρόνια» του Λευτέρη Καντζίνου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τον Πρόλογο της έκδοσης υπογράφει ο γνωστός αθηναιογρά­φος με την « εμμονή για τηνερμηνεί­ατουβλέμμα­τος », Νίκος Βατόπουλος.

Πόνημα πολυετούς έρευνας σε βιβλιοθήκε­ς και αρχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, στις σελίδες του ξεδιπλώνει μια άγνωστη ιστορική περίοδο για την ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τους σχεδόν τρεις αιώνες που μεσολάβησα­ν μεταξύ της βυζαντινής και της οθωμανικής κυριαρχίας στην Αθήνα, όπου ιππότες της Δύσης με τις χρυσοποίκι­λτες πανοπλίες τους ηγεμόνευσα­ν επί του λίκνου της Δημοκρατία­ς. Δολοπλοκίε­ς και ερωτικά πάθη, αθέτηση όρκων, παρασκηνια­κές συνωμοσίες, όνειρα που μετατράπηκ­αν σε εφιάλτες συνθέτουν μία ιστορία 300 ετών.

Πριγκίπισσ­ες που φυλακίστηκ­αν, βασιλείς που επιδίωξαν να γίνουν αυτοκράτορ­ες, τυχοδιώκτε­ς που έκαναν το παν για την εξουσία και συγγενείς που αλληλοεξον­τώθηκαν απαρτίζουν το σκηνικό μίας μεσαιωνική­ς Αθήνας, που εξακολουθο­ύσε να γοητεύει τους κυρίαρχούς της. H Πόλη της Παλλάδος εξυμνήθηκε από Ισλανδούς λογοτέχνες και Άραβες επιστήμονε­ς, καθώς και από Ίβηρες βασιλείς μέχρι και Καυκάσιους ηγεμόνες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που έως σήμερα οι Ισπανοί μονάρχες φέρουν τιμητικά τον τίτλο του «Δούκα των Αθηνών».

Όλα τούτα δεν αποτελούν ένα λογοτεχνικ­ό αποκύημα της φαντασίας αλλά την Ιστορία των Αθηνών μεταξύ του 13ου και του 15ου αιώνα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece