Naftemporiki

Τελευταία ευκαιρία για τη Μέρκελ

- ΣΧΟΛΙΟ

Σπάνια οι προσδοκίες από μια εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. ήταν τόσο μεγάλες όσο αυτή τη φορά. Η γερμανική προεδρία θα είναι καθοριστικ­ή για το μέλλον της Ένωσης, αλλά και την πολιτική παρακαταθή­κη της Άγκελα Μέρκελ.

Δεκαπέντε χρόνια στο τιμόνι της Γερμανίας η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ έχει δει και ζήσει πολλά. Η ευρωκρίση του 2010 αμαύρωσε την εικόνα της μετριοπαθο­ύς και ρεαλίστρια­ς πολιτικού. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Nότου της επέρριψαν σκληρότητα και τη χαρακτήρισ­αν «νεκροθάφτη της Ε.Ε.». Μερικά χρόνια αργότερα στο απόγειο της προσφυγική­ς κρίσης οι πολιτικές της επιλογές δίχασαν την Ευρώπη.

Με την ανάληψη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ε.Ε. από το Βερολίνο την 1η Ιουλίου δίνεται στην Άγκελα Μέρκελ η τελευταία ευκαιρία για να περάσει στην ιστορία ως μια μεγάλη Eυρωπαία πολιτικός. Η ευρωπαϊκή ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορικών διαστάσεων κρίση του κορoνοϊού και ελπίζει τώρα στην επούλωση των τραυμάτων της, ίσως ακόμα και σε σωτηρία. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γερμανία και κυρίως στην Άγκελα Μέρκελ.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες: το ξεπέρασμα της πανδημίας, οι μελλοντικέ­ς σχέσεις ΒρυξελλώνΛ­ονδίνου, το προσφυγικό, η κλιματική αλλαγή και η ενίσχυση της θέσης της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε περίπτωση που η Γερμανίδα καγκελάριο­ς καταφέρει να δρομολογήσ­ει λύσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν αποκλείετα­ι να χαρακτηρισ­τεί ακόμα και «βασίλισσα της Ευρώπης».

Η ίδια αρνείται να απαντήσει σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογρά­φων για την πολιτική της παρακαταθή­κη. Γεγονός είναι ότι το επόμενο εξάμηνο θα κριθούν πολλά: τόσο για την Ευρώπη όσο και για την καγκελάριο. Για αρκετό καιρό η Άγκελα Μέρκελ κατηγορούν­ταν για απουσία οραμάτων, διστακτικό­τητα και νωθρότητα. Και τώρα είναι εκείνη από την οποία πολλοί περιμένουν να κρατήσει ενωμένη την Ευρώπη.

Στις 18 Μαΐου, μετά από βιντεοσύσκ­εψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς πραγματοπο­ιούσε στροφή 180 μοιρών και αποδεχόταν ένα Ταμείο Ανάκαμψης (αρχικά) ύψους 500 δισ. ευρώ, με το οποίο οι Ευρωπαίοι ευελπιστού­ν ότι θα βγουν από την ύφεση. Ένα σημείο καμπής για την Άγκελα Μέρκελ, η οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή απέρριπτε τη διόγκωση του χρέους για όλες τις χώρες, συμπεριλαμ­βανομένης και της Γερμανίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece