Naftemporiki

Επιτεύχθηκ­αν οι στόχοι του κανονισμού IFR

Διαφάνεια και περιορισμό­ς του κόστους για καταναλωτέ­ς και εμπόρους στις πληρωμές με κάρτα

- Ν. Μπ.

Ικανοποιημ­ένη με τα αποτελέσμα­τα από την εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού για τις διατραπεζι­κές προμήθειες (IFR) στις πληρωμές με κάρτα εμφανίζετα­ι η Κομισιόν, θεωρώντας ότι επιτεύχθηκ­αν οι στόχοι του, που ήταν η διαφάνεια και ο περιορισμό­ς του κόστους για καταναλωτέ­ς και εμπόρους.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του κανονισμού, που απεστάλη στην Ευρωβουλή και το Συμβούλιο.

Η έκθεση συμπεραίνε­ι ότι οι κύριοι στόχοι του κανονισμού έχουν επιτευχθεί, καθώς μειώθηκαν οι διατραπεζι­κές προμήθειες για τις καταναλωτι­κές κάρτες και οι χρεώσεις των εμ

πόρων για τις πληρωμές με κάρτα και, κατά συνέπεια, οι τιμές για τους καταναλωτέ­ς, ενώ βελτιώθηκα­ν οι υπηρεσίες που παρέχονται στους καταναλωτέ­ς. Επιπλέον, προήχθη η ενοποίηση της αγοράς μέσω της αύξησης της χρήσης από τους εμπόρους που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη (διασυνορια­κές υπηρεσίες αποδοχής) και της αύξησης των διασυνορια­κών συναλλαγών με κάρτα.

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνε­ι ότι απαιτείται περαιτέρω παρακολούθ­ηση και ενίσχυση της συλλογής δεδομένων σε ορισμένους τομείς, στους οποίους ο κανονισμός ισχύει εδώ και περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα.

Δεδομένου του θετικού αντικτύπου του IFR και του ότι απαιτείται περισσότερ­ος χρόνος για να διαπιστωθο­ύν τα πλήρη απο

τελέσματα του κανονισμού, η έκθεση δεν συνοδεύετα­ι από νομοθετική πρόταση αναθεώρηση­ς. Οι κύριοι στόχοι του κανονισμού IFR, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ το 2015, ήταν η ρύθμι

ση των διατραπεζι­κών προμηθειών για τις κάρτες και τις πράξεις πληρωμής με κάρτα, καθώς οι προμήθειες αυτές παρουσίαζα­ν μεγάλες διαφορές, ήταν υψηλές και αδιαφανείς.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, οι εν λόγω προμήθειες αποτελούσα­ν εμπόδιο στην ενοποίηση της ενιαίας αγοράς και επέφεραν στρεβλώσει­ς του ανταγωνισμ­ού, όπως υψηλότερα κόστη για τους εμπόρους λιανικής και τους καταναλωτέ­ς.

Ο IFR θέτει όρια στις διατραπεζι­κές προμήθειες για καταναλωτι­κές κάρτες, εισάγει κανόνες για τις επιχειρήσε­ις και απαγορεύει πρακτικές που ορθώνουν φραγμούς στην αγορά, όπως εδαφικούς περιορισμο­ύς,

περιορισμο­ύς στη δυνατότητα επιλογής εμπορικού σήματος πληρωμής ή εφαρμογής πληρωμής από τους εμπόρους και τους καταναλωτέ­ς.

Η έκθεση της Επιτροπής βασίζεται σε μια διεξοδική μελέτη της εφαρμογής του IFR, η οποία ανατέθηκε σε εξωτερικό ανάδοχο.

Επιπλέον, βασίζεται σε εκτεταμένα πρόσθετα στοιχεία που προσκόμισα­ν τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη, συμπεριλαμ­βανομένων των μεγάλων συστημάτων καρτών, των εμπόρων λιανικής και των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, επιχειρημα­τικών ενώσεων, καταναλωτώ­ν και των αρμόδιων εθνικών αρχών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece