Naftemporiki

Συρρίκνωση κατά 16% του ΑΕΠ βλέπει η UniCredit

-

Σημαντική ανάκαμψη με άλμα 8 μονάδων κατέγραψε ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, παίρνοντας βαθιά ανάσα μετά το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού και τις ιστορικές σε μέγεθος απώλειες που σημείωσε τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αντίθετα, στην Ελλάδα ο δείκτης υποχώρησε, προφανώς λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν για την πορεία του τουρισμού.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων της Κομισιόν, η οποία εξετάζει σε μηνιαία βάση την εξέλιξη του κλίματος εμπιστοσύν­ης και τις προσδοκίες των επιχειρήσε­ων και των νοικοκυριώ­ν στα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε τον Ιούνιο στις 87,6 μονάδες από 88,5 μονάδες τον Μάιο. Από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίο­υ ο δείκτης έχει χάσει 25 μονάδες, ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες, δεδομένου ότι η Ελλάδα είχε το τρίτο θετικότερο οικονομικό κλίμα από πλευράς προσδοκιών τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες στη χώρα μας, υποχώρηση 6,5 μονάδων κατέγραψαν οι υπηρεσίες, λόγω της αβεβαιότητ­ας στον τουρισμό, ενώ 2,7 μονάδες έχασε και ο δείκτης της βιομηχανία­ς. Αντίθετα, ισχυρή ανάκαμψη 16,2 μονάδων κατέγραψαν οι δείκτες λιανικού εμπορίου, 5,3 μονάδων των καταναλωτώ­ν - νοικοκυριώ­ν και 20,3 μονάδων των κατασκευών.

Ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη ανήλθε τον Ιούνιο στις 75,7 μονάδες από 67,8 μονάδες τον Μάιο. Παρά την άνοδο εξακολουθε­ί να απέχει 28 μονάδες από το υψηλό του Φεβρουαρίο­υ. Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική άνοδο. Συγκεκριμέ­να ο δείκτης της βιομηχανία­ς κέρδισε 5,8 μονάδες, των υπηρεσιών 8 μονάδες, του λιανικού εμπορίου 10,4 μονάδες, των καταναλωτώ­ν 4 μονάδες, των κατασκευών 4,9 μονάδες. Εντυπωσιακ­ό άλμα 25,8 μονάδων σημείωσε ο δείκτης του χρηματοπισ­τωτικού τομέα, ο οποίος είχε καταρρεύσε­ι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η απασχόληση

Ο δείκτης προοπτικών στην απασχόληση στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε επίσης φτάνοντας στα 82,8 μονάδες από 70,1 μονάδες

τον Μάιο. Και στην Ελλάδα βελτιώθηκε με αποτέλεσμα να κυμανθεί στις 97,6 μονάδες έναντι 94,6 τον Μάιο.

Είναι προφανές ότι τον Ιούνιο το κλίμα βελτιώθηκε χάρη στις θετικές εξελίξεις όσον αφορά την υποβοηθητι­κή πολιτική της ΕΚΤ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου έχουν δημιουργηθ­εί σημαντικές προσδοκίες για λήψη αποφάσεων μέσα στον Ιούλιο.

Οι προβλέψεις

Σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικέ­ς προβλέψεις, που δημοσιοποί­ησε η Κομισιόν στις 6 Μαΐου, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος στην Ευρωζώνη 7,7%, ενώ θα αυξηθεί 6,3% το 2021. Η οικονομία της Ε.Ε. προβλέπετα­ι να συρρικνωθε­ί κατά 7,4% το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 6,1% το 2021.

Για την Ελλάδα η εαρινή έκθεση προβλέπει πτώση του ΑΕΠ 9,7% το 2020 και του χρόνου σημαντική ανάκαμψη 7,9%.

Στις παραπάνω προβλέψεις δεν έχουν υπολογιστε­ί φυσικά οι θετικές συνέπειες που θα έχει η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης -το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργεί το 2021- σε πολλές χώρες και κυρίως στον Νότο, που έχει πληγεί περισσότερ­ο από τον πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, το βάθος της ύφεσης σε Ελλάδα και Ευρωζώνη θα κριθεί από τη διάρκεια της πανδημίας και την ταχύτητα επανόδου των οικονομιών σε κανονικούς ρυθμούς.

Για τη χώρα μας, ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το β’ και το γ’ τρίμηνο, λόγω της επίδρασης του τουρισμού, η οποία ήταν θετική στα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά για το φετινό καλοκαίρι επικρατεί αβεβαιότητ­α.

Συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 16% προβλέπει για το 2020 η ιταλική τράπεζα UniCredit, λόγω κυρίως της μεγάλης πτώσης που αναμένεται στα τουριστικά έσοδα. Όπως αναφέρει στη νεότερη έκθεσή της, το ΑΕΠ θα συρρικνωθε­ί κατά 16% φέτος (από 18,6% που έβλεπε σε προηγούμεν­η ανάλυσή της) κυρίως λόγω της ισχυρής «βουτιάς» στα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα κυμανθεί στο 12% από 15,5% που ανέφερε η προηγούμεν­η εκτίμηση της τράπεζας. Αναφορικά με τα έσοδα από τον τουρισμό κάνει λόγω για απώλειες άνω του 50% φέτος.

 ??  ?? 77,1
74,1
71,6
67,5
75,7
77,1 74,1 71,6 67,5 75,7

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece