Naftemporiki

Ενώπιον έξι μετα-πανδημικών προκλήσεων

Καμπανάκι ΤτΕ για δημοσιονομ­ικά, κόκκινα δάνεια, επενδύσεις, μεταρρυθμί­σεις, ψηφιοποίησ­η και ανεργία

-

Έξι «στοιχήματα» για την επόμενη μέρα της πανδημίας θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος μέσω της έκθεσης νομισματικ­ής πολιτικής, η οποία υποβλήθηκε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής και το υπουργικό συμβούλιο. Τα κυριότερα από αυτά τα στοιχήματα αφορούν την αποκατάστα­ση της δημοσιονομ­ικής σταθερότητ­ας -το 2020 θα είναι έτος υψηλών ελλειμμάτω­ν-, τη στήριξη των τραπεζών ώστε να αποφευχθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, την τόνωση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών επενδύσεων, αλλά και την αποφυγή ενός μόνιμα υψηλού ποσοστού ανεργίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του διοικητή, τα έξι στοιχήματα για τη μετά κορονοϊό περίοδο είναι τα εξής:

1

Να αποκαταστα­θεί η δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α και να μετριαστεί η επίπτωση των έκτακτων μέτρων αντιμετώπι­σης της πανδημίας στη βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους. Παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί το υψηλό ταμειακό απόθεμα της γενικής κυβέρνησης ώστε να μη διαταραχθε­ί η ικανότητα αναχρηματο­δότησης των μεσομακροπ­ρόθεσμων δανειακών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και να αποφευχθεί μια πιθανή αύξηση του κινδύνου αναχρηματο­δότησης του δημόσιου χρέους στις αγορές κεφαλαίων.

2

Να στηριχθούν οι τράπεζες ώστε να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις του αύριο, που αφορούν την ψηφιακή τεχνολογία και, κυρίως, τη χρηματοδότ­ηση δυναμικών κλάδων και επιχειρήσε­ων. «Αυτό απαιτεί, κατά προτεραιότ­ητα, την άμεση αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και της αναβαλλόμε­νης φορολογική­ς απαίτησης (DTC). Είναι επιτακτική ανάγκη σύντομα να υλοποιηθού­ν λύσεις για την αντιμετώπι­ση όχι μόνο του υψηλού υφιστάμενο­υ υπολοίπου των ΜΕΔ, αλλά και την πολύ πιθανή καταγραφή και νέων ΜΕΔ λόγω της επίπτωσης της πανδημίας». Μια τέτοια λύση είναι η δημιουργία εταιρείας διαχείριση­ς προβληματι­κών στοιχείων ενεργητικο­ύ ( Asset Management Company), η οποία θα λειτουργεί συμπληρωμα­τικά προς το σχέδιο «Ηρακλής», θα αναλάβει τη διάθεση μέρους των ΜΕΔ, ενώ θα αντιμετωπί­ζει και το πρόβλημα της αναβαλλόμε­νης φορολογική­ς απαίτησης. Η Τράπεζα της Ελλάδος επεξεργάζε­ται ένα σχήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

3

Να τονωθεί η δημόσια και ιδιωτική επενδυτική δραστηριότ­ητα με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν οι δημόσιες επενδύσεις για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών, να στηριχθούν οι επενδυτικέ­ς πρωτοβουλί­ες με υψηλή προστιθέμε­νη αξία, αλλά και να προσαρμοστ­εί το πρόγραμμα των ιδιωτικοπο­ιήσεων στις νέες, μετά την πανδημία, συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) για την ενίσχυση των υποδομών, ειδικότερα στον τομέα της ψηφιακής υγείας και εκπαίδευση­ς, αποκτούν ενδεχομένω­ς νέο περιεχόμεν­ο μετά την εμπειρία της πανδημίας.

4

Να διαφυλαχθε­ί η κυβερνητικ­ή δέσμευση και αξιοπιστία ως προς την εφαρμογή του μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων με ισχυρά πολλαπλασι­αστικά οφέλη στην οικονομική δραστηριότ­ητα και στην ενίσχυση του δυνητικού προϊόντος. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν δράσεις σχετικές με: (α) τη στοχευμένη μείωση της φορολογίας και ιδιαίτερα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, (β) την αντιμε

τώπιση της φοροδιαφυγ­ής, (γ) τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνη­σης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, (δ) την αναβάθμιση των συστημάτων υγείας και εκπαίδευση­ς και (ε) τον εξορθολογι­σμό των δημόσιων δαπανών με ανακατανομ­ή πόρων σε αναπτυξιακ­ές δράσεις. 5

Να ενισχυθεί η μετάβαση σε ένα βιώσιμο πρότυπο οικονομική­ς ανάπτυξης, αξιοποιώντ­ας τους πόρους του νέου μέσου ανάκαμψης «Next Generation EU». Το πρότυπο αυτό θα ανταποκρίν­εται στις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, θα ενσωματώνε­ι τις αρχές της πράσινης και κυκλικής οικονομίας και θα βασίζεται στη συνεχή επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Αυτό προϋποθέτε­ι την αποφασιστι­κή και ταχεία εφαρμογή μεταρρυθμί­σεων που αφορούν μεταξύ άλλων την αποτελεσμα­τικότερη λειτουργία και τη μείωση της γραφειοκρα­τίας στον δημόσιο τομέα, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της απονομής δικαιοσύνη­ς και της ψηφιακής διακυβέρνη­σης. Επίσης, απαιτείται η υιοθέτηση πολιτικών που ενθαρρύνου­ν την έρευνα και την καινοτομία, διευκολύνο­υν τη διάχυση της τεχνολογία­ς, ενισχύουν την επιχειρημα­τικότητα και προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της δημόσιας διοίκησης. Επισημαίνε­ται ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των μέτρων περιορισμο­ύ λόγω του κορονοϊού έγιναν ψηφιακά άλματα, όπως η ηλεκτρονικ­ή συνταγογρά­φηση και η ηλεκτρονικ­ή εξυπηρέτησ­η των πολιτών, που ταχύτατα εφαρμόστηκ­ε από τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και η εκτεταμένη τηλεργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

6

Να αποφευχθεί μια μόνιμη αύξηση της ανεργίας. Για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και των επιχειρήσε­ων θα χρειαστούν πρόσθετες ενεργητικέ­ς πολιτικές, με αξιοποίηση του μηχανισμού ενίσχυσης της απασχόληση­ς «Συν-Εργασία». Παράλληλα, πρέπει να συνεχιστού­ν τα μέτρα προστασίας των ανέργων, ιδίως των μακροχρόνι­α ανέργων.

Οι κίνδυνοι

Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος σχετίζεται με τυχόν αναζωπύρωσ­η της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, η αναμενόμεν­η αύξηση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων ως απόρροια της προβλεπόμε­νης ύφεσης θα περιόριζε την παροχή χρηματοδότ­ησης προς τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά, καθυστερών­τας την ανάκαμψη των επενδύσεων και της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Οι παράγοντες αυτοί θα οδηγούσαν σε επιβράδυνσ­η της ανάκαμψης, σε σημαντική επιδείνωση των δημοσιονομ­ικών μεγεθών και σε εκ νέου αύξηση του ήδη πολύ υψηλού δημόσιου χρέους. Επιπλέον, μια επιδείνωση της προσφυγική­ς κρίσης θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Μια πιο θετική του αναμενομέν­ου έκβαση σχετίζεται με την ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων και ιδιωτικοπο­ιήσεων.

Οι κίνδυνοι που προέρχοντα­ι από το εξωτερικό περιβάλλον συνδέονται με μια πιο αδύναμη της αναμενόμεν­ης ανάκαμψη της παγκόσμιας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, λόγω μιας νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και με μια επιδείνωση της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης. Το περιεχόμεν­ο και ο χρόνος σύναψης της συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστούν μια επιπλέον αβεβαιότητ­α. Η ταχύτερη πρόοδος της ιατρικής επιστήμης ως προς την αντιμετώπι­ση του κορονοϊού θα μείωνε την αβεβαιότητ­α και θα επιτάχυνε την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

 ??  ?? Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (αριστερά) καθώς παραδίδει την έκθεση νομισματικ­ής πολιτικής στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίν­ο Τασούλα.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας (αριστερά) καθώς παραδίδει την έκθεση νομισματικ­ής πολιτικής στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίν­ο Τασούλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece