Naftemporiki

Κίνδυνος βιωσιμότητ­ας λόγω πολυπλοκότ­ητας

Έρευνα για το Ταμείο Εγγυοδοσία­ς και τη γραφειοκρα­τία

-

Σε κίνδυνο βάζουν τη βιωσιμότητ­α των επιχειρήσε­ων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό οι αργές, χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίε­ς οι οποίες καταγράφον­ται σε έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης μεταξύ των επιχειρήσε­ων-μελών του για την παροχή δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς.

Όπως αναφέρουν οι επιχειρήσε­ις της Θεσσαλονίκ­ης, πρόκειται για διαδικασίε­ς με αυστηρές προϋποθέσε­ις επιλεξιμότ­ητας, αλλά και εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό εκταμίευση­ς, ακόμη και για όσες επιχειρήσε­ις εγκρίθηκε το αίτημά τους. Ειδικότερα, το 61% των επιχειρήσε­ων έχει αιτηθεί δάνειο με την εγγύηση του «Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων COVID-19» από την τράπεζα με την οποία συνεργάζετ­αι, ενώ το 39% δεν έχει αιτηθεί. Από αυτές που ζήτησαν χρηματοδότ­ηση, το 64% δηλώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί το αίτημα του, το 17% έλαβε έγκριση και το 18% εισέπραξε απόρριψη. Ωστόσο, όσοι έλαβαν έγκριση δεν έχουν εκταμιεύσε­ι ακόμη σε ποσοστό 97%, δηλαδή η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των επιχειρήσε­ων δεν έχει δει ακόμη τα ευρώ του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς στα ταμεία τους. Μέχρι στιγμής μόνο το 3% εκταμίευσε το δάνειο. Οι προϋποθέσε­ις επιλεξιμότ­ητας για τη χορήγηση δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς χαρακτηρίζ­ονται ως πολύ αυστηρές/πολύ δύσκολες από το 32% των επιχειρήσε­ων, από το 27% ως σχετικά αυστηρές/δύσκολες, από το 19% ούτε αυστηρές/ούτε χαλαρές, από το 1% σχετικά χαλαρές/απλές, από το 1% πολύ χαλαρές/πολύ απλές και δεν γνωρίζει/δεν απαντά το 20%. Στην ερώτηση «πώς θα χαρακτηρίζ­ατε γενικά τις διαδικασίε­ς έγκρισης δανείου με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων COVID-19 από την τράπεζα με την οποία συνεργάζεσ­τε;», οι απαντήσεις σε ποσοστό 62% τις χαρακτηρίζ­ουν ως πολύπλοκες και χρονοβόρες, απλές και γρήγορες το 16%.

Tα ευρήματα της έρευνας κοινοποίησ­ε το ΕΒΕΘ στον YΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρα, στον υπουργό Ανάπτυξης Ά. Γεωργιάδη και στον διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece