Naftemporiki

Σε 8 δόσεις ο φόρος εισοδήματο­ς σε 6 ο ΕΝΦΙΑ

Έκπτωση 2% για εφάπαξ εξόφληση - Πώς διαμορφώνο­νται οι νέες προθεσμίες πληρωμής

-

Την εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις και του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Οικονομικώ­ν που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και αφορά την εταιρική διακυβέρνη­ση ανωνύμων εταιρειών και την κεφαλαιαγο­ρά. Προβλέπετα­ι ακόμη η έκπτωση φόρου 2% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως τις 31 Ιουλίου).

Στο ίδιο άρθρο περιλαμβάν­ονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΝΦΙΑ του τρέχον

τος έτους θα μπορεί να εξοφληθεί σε 6 αντί σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις και ο φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων μαζί με τις λοιπές συμβεβαιού­μενες επιβαρύνσε­ις θα μπορούν να εξοφληθούν φέτος σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις αντί σε 6 ή 7 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Αναλυτικά, οι διατάξεις του άρθρου 83 του νέου νομοσχεδίο­υ του υπουργείου Οικονομικώ­ν προβλέπουν τα εξής: 1) Η καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικο­ύ έτους 2019, με εξαίρεση

τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοπο­ιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλετ­αι μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

2) Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη

δόση καταβάλλετ­αι μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. 3) Η καταβολή του φόρου εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων πραγματοπο­ιείται σε οκτώ (8) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλετ­αι μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Ιουλίου και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

4) Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζ­εται από δηλώσεις φορολογούμ­ενων που συμμετέχου­ν σε νομικά πρόσωπα και

νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία γίνεται σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλετ­αι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίο­υ 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

5) Ειδικά για το έτος 2020, εφόσον η πράξη προσδιορισ­μού (το εκκαθαριστ­ικό σημείωμα) του ΕΝΦΙΑ εκδοθεί εντός του Σεπτεμβρίο­υ 2020, η πρώτη δόση καταβάλλετ­αι μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίο­υ 2021.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece