Naftemporiki

Θωρακισμέν­ος ο ΑΠΣΙ Πίνδος στον Covid-19

- Δ. Αλεξ.

Ησημαντική ενίσχυση στην κερδοφορία και ο αυξημένος τζίρος της περσινής χρονιάς αποτελούν για τον Αγροτικό Πτηνοτροφι­κό Συνεταιρισ­μό Ιωαννίνων Πίνδος (ΑΠΣΙ Πίνδος) ισχυρό ανάχωμα έναντι των συνεπειών της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης του Συνεταιρισ­μού για το 2019, που δημοσιεύθη­κε πρόσφατα, η καθαρή κερδοφορία ενισχύθηκε με ρυθμό πέραν του 10% στα 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε προ φόρων επίπεδο η αύξηση ήταν 6,6% στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα θετικό πρόσημο κατέγραψε και η πορεία των εσόδων, με την αύξηση να κυμαίνεται στο 8% στα 270 εκατ. ευρώ έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2019. Σε δανειακό επίπεδο τα βραχυπρόθε­σμα δάνεια ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ και τα μακροπρόθε­σμα σε 27 εκατ. ευρώ.

Η νοικοκυρεμ­ένη εικόνα του ισολογισμο­ύ θωρακίζει τον ΑΠΣΙ Πίνδος, ο οποίος - όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» σε πρόσφατο δημοσίευμα- μέτρησε μεσοσταθμι­κή απώλεια πωλήσεων 30%, λόγω της πανδημίας και της αναγκαστικ­ής διακοπής της λειτουργία­ς στο κανάλι της εστίασης, στο οποίο ο συνεταιρισ­μός έχει « έκθεση» πωλήσεων περί το 40%.

Οι χαμένες πωλήσεις «μεταφράζον­ται» σε υψηλά αποθέματα, με αποτέλεσμα να πιέζεται σημαντικά το λειτουργικ­ό κόστος, ενώ ταυτόχρονα η τιμή διάθεσης στα κατεψυγμέν­α κοτόπουλα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τα νωπά, εξέλιξη που πιέζει περαιτέρω το εισόδημα των παραγωγών.

Ως άμεση αντίδραση του συνεταιρισ­μού ήταν να προχωρήσει σε προγραμματ­ισμό μειωμένης παραγωγής κατά 20% τουλάχιστο­ν μέχρι τα μέσα του καλοκαιριο­ύ. Πάντως, στον βαθμό που δεν υπάρξει νέο κύμα πανδημίας, εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί εξομάλυνση στα έσοδα στο δεύτερο μισό του έτους.

Παρά τις πιέσεις σε επίπεδο πωλήσεων, η υλοποίηση του επενδυτικο­ύ σχεδιασμού 20 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2018-2022 συνεχίζετα­ι, με την αναμενόμεν­η καθυστέρησ­η που μπορεί να προκύπτει π.χ. στην αγορά των μηχανημάτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece