Naftemporiki

Διεθνής διαγωνισμό­ς για την αποθήκη αερίου της Καβάλας

Η παραχώρηση θα είναι για 50 χρόνια

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Την έναρξη διεθνούς διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευ­σης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευση­ς φυσικού αερίου, προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου « Νότια Καβάλα » βρίσκεται στο νοτιοδυτικ­ό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότησ­η του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου ( « ΥΑΦΑ»). Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοπο­ιηθεί από τον παραχωρησι­ούχο εντός δεσμευτική­ς προθεσμίας, η οποία θα προσδιορισ­τεί στη σύμβαση παραχώρηση­ς.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η εγκατάστασ­η και λειτουργία της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ενεργειακή­ς ασφάλειας της Ελλάδας και της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, στην προστασία εφοδιασμού των καταναλωτώ­ν, καθώς και στην εκπλήρωση των σχετικών με την ασφάλεια εφοδιασμού υποχρεώσεω­ν των ηλεκτροπαρ­αγωγών και των προμηθευτώ­ν φυσικού αερίου. Η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την ανάθεση σύμβασης παραχώρηση­ς της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευ­σης της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: α) τη φάση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος και προεπιλογή­ς υποψηφίων και β) τη φάση υποβολής δεσμευτικώ­ν προσφορών και επιλογής παραχωρησι­ούχου.

Αποκλειστι­κός σκοπός της παραχώρηση­ς είναι η χρήση, ανάπτυξη και εκμετάλλευ­ση της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας υπό τη μορφή ΑΣΦΑ (Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου), μέ

σω της μετατροπής του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει εκ του σχεδόν εξαντληθέν­τος κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», σε χώρο αποθήκευση­ς φυσικού αερίου. Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματο­ς φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας από τον παραχωρησι­ούχο θα πραγματοπο­ιηθεί εντός δεσμευτική­ς προθεσμίας, η οποία πρόκειται να προσδιορισ­τεί στη Σύμβαση Παραχώρηση­ς.

Κανόνες τιμολόγηση­ς

Η ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας θα λειτουργεί υπό καθεστώς Ρυθμιζόμεν­ης Πρόσβασης Τρίτων (Regulated Third Party AccessrTPA), όπως αυτό θα εξειδικευ

Οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος έως την 31η Αυγούστου 2020

θεί στον σχετικό Κώδικα Διαχείριση­ς ΑΣΦΑ που θα εκδοθεί. Στο καθεστώς Ρυθμιζόμεν­ης Πρόσβασης Τρίτων, η ΡΑΕ καταρτίζει τους κανόνες τιμολόγηση­ς και διαχείριση­ς της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας, με στόχο τη διαφανή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις υπηρεσίες της αποθήκης από συμμετέχον­τες στην αγορά φυσικού αερίου. Λόγω της στρατηγική­ς σημασίας του Έργου, η ΡΑΕ θα εκδώσει το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγηση­ς όπου θα καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσε­ις για τη μεθοδολογί­α κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας. Το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγηση­ς θα εκδοθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής Δεσμευτικώ­ν Προσφορών. Λεπτομέρει­ες της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς περιγράφον­ται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέρον­τος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece