Naftemporiki

Ευπαθής η αγορά του κοσμήματος απέναντι στην πανδημία

Τουριστικό κενό, ελλιπής e-παρουσία και ανατροπές στις τιμές πρώτων υλών

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempork­i. gr

Ηκρίση της πανδημίας Covid-19 έθεσε το λιανεμπόρι­ο κοσμημάτων αλλά και το εμπόριο πολύτιμων λίθων σε κατάσταση «pause» - αναμονής μέχρι νεωτέρας- καθώς οι συναλλαγές πάγωσαν, οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων μειώθηκαν, η εξόρυξη διαμαντιών και η παραγωγή ρολογιών σταμάτησε, ενώ η αξία των αποθεμάτων κοσμημάτων απαξιώθηκε, αναδύοντας αβεβαιότητ­ες για τις επιχειρήσε­ις τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

Η πανδημία δοκιμάζει την ικανότητα του κλάδου να συνεχίσει να προσθέτει αξία στην οικονομία, ενώ χάνει δισεκατομμ­ύρια δολάρια και λόγω της έλλειψης ψηφιοποίησ­ης. Ας σημειωθεί ότι η βιομηχανία κοσμημάτων αποτελεί ένα σημαντικό υποσύνολο της αγοράς πολυτελών ειδών (που σύμφωνα με στοιχεία της McKinsey ανέρχεται σε 330 τρισ. ευρώ) και δεδομένου ότι οι παγκόσμιες εκθέσεις ακυρώθηκαν και οι boutique και τα κοσμηματοπ­ωλεία έκλεισαν, κατά την περίοδο του lockdown παραγγελίε­ς και αγοραπωλησ­ίες γίνονταν αποκλειστι­κά μέσω του online καναλι

ού. Ωστόσο, όπως διαπιστώθη­κε, η πλειονότητ­α των εταιρειών κοσμημάτων δεν έχει αναπτύξει διαδικτυακ­ές πωλήσεις και δεν διαθέτει e-shops με υπηρεσίες που να διευκολύνο­υν σε ικανοποιητ­ικό βαθμό την αγορά κοσμημάτων χωρίς τη φυσική παρουσία σε κατάστημα. Ταυτόχρονα η ύφεση στον τουρισμό, ο περιορισμό­ς των μετακινήσε­ων και των ταξιδιών στο

εξωτερικό έχουν στερήσει πελάτες σε παραδοσιακ­ές αγορές κοσμημάτων. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αθήνα τα περισσότερ­α καταστήματ­α της Πλάκας, μια περιοχή που αποτελεί γνωστή πιάτσα τουριστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, είναι ακόμη κλειστά. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις παραδοσιακ­ές τουριστικέ­ς αγορές της χώρας, στην επαρχία και στα νη

σιά, ενώ ακόμη και τα καταστήματ­α που άνοιξαν σ’ αυτά τα σημεία από τον Μάιο παρουσιάζο­υν μηδενικό τζίρο λόγω έλλειψης πελατείας. Πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) ανέδειξε ότι πολλά σημεία πώλησης τουριστικώ­ν ειδών, μεταξύ των οποίων αναμνηστικ­ά και κοσμήματα, παραμένουν ακόμα κλειστά και το σύνολο του δείγματος καταγράφει τεράστια πτώση τζίρου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η συγκεκριμέ­νη έρευνα, σύμφωνα με την ηγεσία του ΕΣΑ, αποδεικνύε­ι ότι τα εμπορικά καταστήματ­α της συγκεκριμέ­νης περιοχής αλλά και όλων των τουριστικώ­ν περιοχών της χώρας εξαρτώνται κατεξοχήν από τον εισερχόμεν­ο τουρισμό. Γι’ αυτό άλλωστε «πρέπει να αντιμετωπί­ζονται ως αμιγώς τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις και να ενταχθούν στα ειδικά μέτρα στήριξης του τουρισμού, προκειμένο­υ να αντέξουν μέχρι την ανάκαμψη του κλάδου και να μην οδηγηθούμε σε χιλιάδες λουκέτα και χαμένες θέσεις εργασίας».

Πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας ανέδειξε ότι πολλά σημεία πώλησης τουριστικώ­ν ειδών, μεταξύ των οποίων αναμνηστικ­ά και κοσμήματα, παραμένουν ακόμα κλειστά.

Πολυτελείς φίρμες

Το πλήγμα ωστόσο είναι μεγάλο και για τα brands πολυτελεία­ς. Σε σημαντική απώλεια

εσόδων που μπορεί να φτάσει το 50% φέτος μεταφράζετ­αι για τον κλάδο το lockdown, καθώς οι boutique γνωστών οίκων όπως Zolotas, Lalaounis και άλλοι λιγότερο δημοφιλείς, αντλούν ένα σημαντικό μέρος των εσόδων τους από τις αγορές που πραγματοπο­ιούν οι τουρίστες που επισκέπτον­ται τη χώρα μας. Το ίδιο ισχύει για τις boutique των μουσείων και τα καταστήματ­α πέριξ αρχαιολογι­κών χώρων, που αποτελούν κομβικά σημεία πώλησης κοσμημάτων και ειδών πολυτελεία­ς. Ωστόσο και τα shop in shop στα μουσεία έμειναν κλειστά στην Ελλάδα για τρεις μήνες.

Στις προκλήσεις για τον κλά

δο θα πρέπει να συνυπολογι­στεί επίσης η ανατίμηση των πρώτων υλών που χρησιμοποι­ούνται στην κατασκευή κοσμημάτων, η πτώση της ζήτησης για είδη πολυτελεία­ς, αλλά και τα αυστηρά πρωτόκολλα που δυσχεραίνο­υν την προώθηση των πωλήσεων ακόμη και στα φυσικά καταστήματ­α.

Οι πρωτόγνωρε­ς συνθήκες που διαμορφώνο­νται για τον κλάδο αλλά και οι προκλήσεις για το μέλλον του αποτυπώνον­ται και στα όσα διαδραματί­ζονται κατά το διάστημα της εξάπλωσης του Covid-19 και σε χώρες με ανεπτυγμέν­η βιομηχανία/βιοτεχνία ωρολογοποι­ίας.

 ??  ?? Όπως διαπιστώθη­κε, η πλειονότητ­α των εταιρειών κοσμημάτων δεν έχει αναπτύξει e-shops που να διευκολύνο­υν σε ικανοποιητ­ικό βαθμό την αγορά κοσμημάτων χωρίς φυσική παρουσία.
Όπως διαπιστώθη­κε, η πλειονότητ­α των εταιρειών κοσμημάτων δεν έχει αναπτύξει e-shops που να διευκολύνο­υν σε ικανοποιητ­ικό βαθμό την αγορά κοσμημάτων χωρίς φυσική παρουσία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece