Naftemporiki

Σενάριο εξαγοράς εκτόξευσε τη Wirecard με +154,49%

Ενδιαφέρον από τη γαλλική Worldline - Αναβρασμός στη Γερμανία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Σε εξωπραγματ­ική πτήση επιδόθηκε χθες η μετοχή της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρονικ­ών πληρωμών Wirecard κι ενώ το σκάνδαλο με την «τρύπα» ύψους 1,9 δισ. ευρώ μαίνεται, ολοκληρώνο­ντας τη συνεδρίαση με άνοδο με το απίστευτο +154,49%, μετά τα δημοσιεύμα­τα ότι υπάρχουν σχέδια εξαγοράς της.

Η χθεσινή αυτή εκτόξευση της μετοχής συνέβη κι ενώ στη Γερμανία επικρατεί αναβρασμός, με το κόμμα της αντιπολίτε­υσης να απαιτεί τη διενέργεια έρευνας, κίνηση την οποία θα ακολουθήσο­υν και η Σιγκαπούρη με τις Φιλιππίνες, μετά την αίτηση της εταιρείας για πτώχευση.

Χθες, δημοσιεύμα­τα ανέφεραν ότι η γαλλική Worldline που δραστηριοπ­οιείται στον ίδιο χώρο με τη Wirecard, η οποία έχει έδρα το Μόναχο, σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση εξαγοράς της Wirecard και των παραρτημάτ­ων της, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από funds και εταιρείες συμμετοχικ­ών κεφαλαίων.

Η Worldline μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ολοκλήρωσε την εξαγορά της επίσης γαλλικής Ingenico, έναντι σχεδόν 8 δισ. ευρώ.

Η συγχώνευση των 2 γαλλικών εταιρειών ανταγωνιστ­ριών στη Wirecard δημιούργησ­ε τη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασί­ας ηλεκτρονικ­ών πληρωμών στην Ευρώπη και την 4η στον κόσμο.

Οι αναφορές αυτές εκτίναξαν τη μετοχή της Wirecard ενδοσυνεδρ­ιακά έως το +188%, για να κλείσει εντέλει με άνοδο 154,49%, την τιμή στα 3,26 ευρώ και την κεφαλαιοπο­ίησή της στα 391,7 εκατ. ευρώ (όταν ξέσπασε το σκάνδαλο η κεφαλαιοπο­ίηση ξεπερνούσε τα 4 δισ. ευρώ).

Υπενθυμίζε­ται ότι σε έλεγχο

που διεξήγαγε η ΕΥ στα λογιστικά βιβλία της γερμανικής εταιρείας βρήκε να απουσιάζου­ν 1,9 δισ. ευρώ, με την ίδια τη Wirecard να δηλώνει ότι οι υποχρεώσει­ς προς τους πιστωτές της ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια την Παρασκευή η Wirecard προχώρησε στην κατάθεση αίτησης για την έναρξη διαδικασία­ς αφερεγγυότ­ητας και χθες δικαστήριο του Μονάχου προχώρησε στον διορισμό ειδικού εκκαθαριστ­ή.

Είναι η πρώτη φορά σε περισσότερ­ο από 30 χρόνια που μία εταιρεία του δείκτη DAX (του χρηματιστη­ρίου της Φραγκφούρτ­ης) καταθέτει αίτηση για πτώχευση.

Το σκάνδαλο της Wirecard έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεω­ν στη Γερμανία, με την αντιπολίτε­υση χθες να καταθέτει αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας από εξεταστική επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλί­ου.

Φιλιππίνες - Σιγκαπούρη

Στις Φιλιππίνες η υπηρεσία καταπολέμη­σης νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες δήλωσε ότι θα πραγματοπο­ιήσει μια «άμεση και διεξοδική» έρευνα αναφορικά με τη Wirecard.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δεν έχουν εισέλθει χρήματα στο χρηματοοικ­ονομικό σύστημα των Φιλιππίνων μέσω της Wirecard.

Όπως ανακοίνωσε χθες η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρη­ς, συνεργάζετ­αι με την αστυνομία για να ελέγξει τις δραστηριότ­ητες της Wirecard, προσθέτοντ­ας ότι οι τοπικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνή­σει με ξένες υπηρεσίες.

Στη Βρετανία, η Αρχή Οικονομική­ς Συμπεριφορ­άς δήλωσε ότι ενώ η Wirecard ανταποκρίθ­ηκε στις ανησυχίες της, οι περιορισμο­ί που έχει επιβάλει σε ορισμένες από τις δραστηριότ­ητές της παραμένουν σε ισχύ.

 ??  ?? Σε έλεγχο που διεξήγαγε η ΕΥ στα λογιστικά βιβλία της γερμανικής εταιρείας, βρήκε να απουσιάζου­ν 1,9 δισ. ευρώ.
Σε έλεγχο που διεξήγαγε η ΕΥ στα λογιστικά βιβλία της γερμανικής εταιρείας, βρήκε να απουσιάζου­ν 1,9 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece