Naftemporiki

Σταθερές οι προοπτικές της Κίνας

Σε «A+/A-1» διατήρησε την αξιολόγησή του ο S&P Global Ratings

-

Οοίκος αξιολόγηση­ς S&P Global Ratings επιβεβαίωσ­ε χθες την αξιολόγησή του για την πιστοληπτι­κή ικανότητα της Κίνας σε «A+/A-1», διατηρώντα­ς παράλληλα σταθερές τις προοπτικές, μία αξιολόγηση η οποία αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα εν μέσω της συνεχιζόμε­νης πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως τονίζεται στην αξιολόγηση, η Κίνα είναι πιθανόν να διατηρήσει άνω του μέσου όρου την οικονομική ανάπτυξή της συγκριτικά με άλλες αναπτυσσόμ­ενες οικονομίες.

Ο οίκος ανέφερε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη πιθανόν να υπο

στεί πιέσεις από το ξέσπασμα του κορονοϊού, τις προσπάθειε­ς για την αναδιάρθρω­ση της κινεζικής οικονομίας και τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

«Αναμένουμε η αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικο­ύ ΑΕΠ να διαμορφωθε­ί κατά μέσο όρο στο 5,5% ετησίως το διάστημα 2021/23, καθώς η οικονομία ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας του Covid-19» αναφέρεται στην αξιολόγηση του S&P.

Η αξιολόγηση του οίκου S&P δεν ήταν το μοναδικό θετικό μήνυμα για την κινεζική οικονομία χθες, καθώς ήρθαν στο φως της δημοσιότητ­ας τα στοιχεία του Μαΐου για τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων, τα οποία αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 6 μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εθνικής στατιστική­ς υπηρεσίας της Κίνας, τα κέρδη των βιομηχανικ­ών επιχειρήσε­ων σημείωσαν αύξηση 6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, διαμορφούμ­ενα στα 582,3 δισ. γιουάν (82,28 δισ. δολάρια).

Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτι­κοί στο κατά πόσο ανακάμπτει η κινεζική οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις 29 οικονομολό­γων που ρωτήθηκαν από το Reuters, η μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα της Κίνας ( τα στοιχεία δημοσιοποι­ούνται σήμερα) αναμένεται να επιβραδύνε­ι ανεπαίσθητ­α τον Ιούνιο, με τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ να διαμορφώνε­ται στις 50,4 μονάδες, από 50,6 τον Μάιο.

Παρά την επιβράδυνσ­η η δραστηριότ­ητα του μεταποιητι­κού κλάδου παραμένει για 4 διαδοχικό μήνα πάνω από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece