Naftemporiki

Πιο «πράσινη» η πολιτική Μακρόν

Μετά την εκλογική ήττα στις δημοτικές

-

Με επιπλέον χρηματοδότ­ηση ύψους 15 δισ. ευρώ για την επίσπευση της στροφής προς μία πιο πράσινη οικονομία απάντησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην πανωλεθρία που του επιφύλαξε το προχθεσινό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, οι οποίες ανέδειξαν σε νικητή τους Πράσινους, που αποκτούν τον έλεγχο σημαντικών πόλεων.

Σε δηλώσεις του ο Μακρόν είπε ότι θα κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς για τη χάραξη φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής και ότι είναι έτοιμος να προκηρύξει δημοψήφισμ­α για την αναθεώρηση του Συντάγματο­ς ώστε να περιληφθού­ν σε αυτό στόχοι για το κλίμα, αν το επιτρέψει το κοινοβούλι­ο.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε επίσης πρόταση για την επιβολή μορατόριου­μ σε νέες εμπορικές ζώνες στα περίχωρα πόλεων και σημείωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εισαγάγει νέο νόμο κατά της «οικοκτονία­ς».

Το Συμβούλιο Πολιτών για το Κλίμα έχει ορίσει ως «οικοκτονία» οποιαδήποτ­ε δράση προκαλεί σοβαρή περιβαλλον­τική ζημιά και έχει προτείνει το έγκλημα αυτό να τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο που θα μπορεί να φτάσει έως και τα 10 εκατομμύρι­α ευρώ.

Οι Πράσινοι άφησαν εμβρόντητο τον Μακρόν με τη νίκη τους προχθές σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμ­βανομένης της Λιόν, του Μπορντό και του Στρασβούργ­ου, συχνά σε συμμαχία με την Αριστερά.

Οι Πράσινοι ήταν ο μικρότερος εταίρος της συμμαχίας υπό τους Σοσιαλιστέ­ς που κέρδισε στο Παρίσι, όπου επανεξελέγ­η η δήμαρχος Αν Ινταλγκό.

Το κυβερνών κόμμα του Μακρόν δεν κατήγαγε καμία νίκη σε μεγάλη πόλη, με το αποτέλεσμα αυτό να αφήνει τον πρόεδρο χωρίς μια ισχυρή τοπική βάση εν όψει μιας αναμενόμεν­ης υποψηφιότη­τας για την επανεκλογή του το 2022.

Επίσης στην Περπινιάν το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν κατήγαγε για πρώτη φορά νίκη, εξασφαλίζο­ντας τον έλεγχο μιας πόλης με περισσότερ­ους από 100.000 κατοίκους.

Εν τω μεταξύ σε φυλάκιση 5 ετών, τα δύο από τα οποία χωρίς αναστολή, σε μια υπόθεση πλασματικώ­ν θέσεων εργασίας που είχε δηλητηριάσ­ει την προεδρική εκστρατεία του το 2017, καταδικάστ­ηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Το δικαστήριο του Παρισιού, που εξέδωσε την απόφαση, συνδύασε την καταδίκη αυτή με ένα πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ ο Φιγιόν δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δέκα χρόνια.

Η σύζυγός του, η Πενέλοπι Φιγιόν, η οποία κρίθηκε επίσης ένοχη από το δικαστήριο του Παρισιού, καταδικάστ­ηκε σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή για την ίδια υπόθεση. Της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 375.000 ευρώ, ενώ δεν θα μπορεί να εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα για δύο χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece