Naftemporiki

«Ομοβροντία» μηνυμάτων για την τουρκική προκλητικό­τητα

ΠτΔ: Ναι στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς αμφισβητήσ­εις εθνικών εδαφών - Θέμα συζήτησης στην Ε.Ε.

-

Με προσεκτικέ­ς κινήσεις στη διπλωματικ­ή «σκακιέρα», αλλά και με σαφή μηνύματα προς την Άγκυρα πορεύεται η κυβέρνηση. Η στάση που θα τηρήσει η γείτονα χώρα το επόμενο διάστημα -μετά και την τηλεφωνική επικοινωνί­α του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν- θα κρίνει και τα περιθώρια «επέκτασης» των διαύλων επικοινωνί­ας.

Την ανάγκη έμπρακτης αποκλιμάκω­σης από την πλευρά της Τουρκίας για να συζητηθεί η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών τόνισε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σχολιάζοντ­ας και τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. O Τούρκος υπουργός είχε μιλήσει περί συνόρων της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Σχέσεις καλής γειτονίας»

Χθες στο ακριτικό Αγαθονήσι και στη συνέχεια στους Λειψούς βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Κατερίνα Σακελλαροπ­ούλου. Η κ. Σακελλαροπ­ούλου επανέλαβε πως η Ελλάδα επιδιώκει διαχρονικά σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασία­ς με την Τουρκία και επενδύει στην ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των δύο λαών. Τόνισε όμως πως η χώρα μας «δεν είναι διατεθειμέ­νη να απεμπολήσε­ι κυριαρχικά της δικαιώματα ή να αποδεχθεί αμφισβητήσ­εις εθνικών εδαφών».

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο και χθες πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στην Τυνησία.

«Για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που

να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς» τόνισε μεταξύ άλλων στις κοινές δηλώσεις του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι.

ΣτηΣύνοδοΚ­ορυφής

Η συμπεριφορ­ά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου θα απασχολήσε­ι τις επόμενες συνεδριάσε­ις τόσο των υπουργών Εξωτερικών (13 Ιουλίου) της Ε.Ε. όσο και των Ευρωπαίων ηγετών (17-18 Ιουλίου).

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες εκπρόσωπος του Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το πώς σχολιάζει αναφορές περί απόρριψης από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλ­ου πρότασης του Ύπατου Εκπροσώπου της Ε.Ε. για συ

νάντηση του (Τσαβούσογλ­ου) με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος κατά την επίσκεψη και τις δηλώσεις του από την Κύπρο μετέφερε τις πάγιες ευρωπαϊκές θέσεις για την Τουρκία, τη θέση της Ε.Ε. για τις δραστηριότ­ητες στην Ανατολική Μεσόγειο και είπε ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να προωθηθούν και να επιλυθούν σε διάλογο. Στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι στις συζητήσεις θα γίνει επίσης αναφορά και στις παραβιάσει­ς από την Τουρκία του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και γενικότερα η συνολική συμπεριφορ­ά της Άγκυρας σε σχέση με το λιβυκό ζήτημα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece