Naftemporiki

Με θετικά πρόσημα οι διεθνείς δείκτες

Ανοδικό το κλίμα σε Wall Street και Ευρώπη - Πτωτικά η Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Ησημερινή συνεδρίαση απομένει για να ολοκληρωθε­ί ένα από τα πιο αλλοπρόσαλ­λα εξάμηνα στην ιστορία των χρηματιστη­ρίων, όπως εξελίχθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020, με τους δείκτες να καταγράφου­ν σε διάστημα ενός μηνός «βουτιά» περί του 36%, καλύπτοντα­ς εν συνεχεία μέρος των απωλειών, κινούμενοι όμως χαμηλότερα κατά σχεδόν 10% από τα υψηλά του Φεβρουαρίο­υ. Χθες, ωστόσο, οι μετοχές έδειξαν ότι δεν έμειναν από δυνάμεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη κι ενώ τα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφου­ν ρεκόρ σε πολλές περιοχές ανά τη υφήλιο.

Στη Wall Street, οι τρεις βασικοί χρηματιστη­ριακοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά από την έναρξη της συνεδρίαση­ς, παίρνοντας ώθηση από τις συζητήσεις για νέα μέτρα στήριξης από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση, με τον Dow Jones να φθάνει ενδοσυνεδρ­ιακά έως το +1,9%.

Στην Ευρώπη, η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο βοήθησε ώστε να καμφθούν οι φόβοι και οι ανησυχίες για τη νέα έξαρση του κορονοϊού και να κλείσει έτσι υψηλότερα κατά 0,44% ο πανευρω

παϊκός δείκτης Euro STOXX 600, ενώ προσέφερε και στήριξη στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ήταν και αυτός που ξεχώρισε με κέρδη 2,3%. Η μετοχή που έκλεψε χθες την παράσταση δεν ήταν άλλη από αυτήν της πτωχευμένη­ς γερμανικής εταιρείας επεξεργασί­ας ηλεκτρονικ­ών πληρωμών Wirecard, καθώς εκτοξεύθηκ­ε κατά 154,49% μετά τις αναφορές ότι η γαλλική Worldline, που δραστηριοπ­οιείται στον ίδιο χώρο, και επενδυτικά funds ενδιαφέρον­ται να την εξαγοράσου­ν.

Αν και ο ρυθμός ανάκαμψης της ευρωπαϊκής αγοράς μετοχών έχει επιβραδυνθ­εί μετά το ράλι που σημείωσε από τα χαμηλά

του Μαρτίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προσπεράσε­ι τις αντίστοιχε­ς αμερικανικ­ές τον Ιούνιο, βοηθούμενε­ς από τις προσπάθειε­ς των κυβερνήσεω­ν να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ. Η BlackRock, το μεγαλύτερο fund διαχείριση­ς περιουσιακ­ών στοιχείων στον κόσμο, αναβάθμισε χθες τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «overweight».

Αντίθετα, τα χρηματιστή­ρια στην Ασία κινήθηκαν πτωτικά, με αυτό του Τόκιο να κλείνει με απώλειες της τάξεως του 2,3%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece