Naftemporiki

Έχασε έδαφος το δολάριο

Κέρδη κατέγραψε το ευρώ, σε πτωτική τροχιά βρέθηκε η στερλίνα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πτωτικά κινήθηκε χθες το δολάριο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού διεθνώς, η οποία αυξάνει την ανασφάλεια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και συνήθως στρέφει κεφάλαια προς το αμερικανικ­ό νόμισμα. Μεγάλη πτώση κατέγραψε η στερλίνα τόσο έναντι του δολαρίου όσο και του ευρώ, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζετα­ι να ανακοινώσε­ι σήμερα ένα κεϊνσιανού τύπου πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για το οποίο όμως η αγορά έχει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το πώς αυτό θα χρηματοδοτ­ηθεί. Γενικά το χαρακτηρισ­τικό των συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες είναι η έλλειψη σαφούς προσανατολ­ισμού, αφού η είδηση που κυριαρχεί -ο φόβος για δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα φρενάρει την προσπάθεια οικονομική­ς ανάκαμψης- πότε δίνει προβάδισμα στο δολάριο και πότε σε άλλα νομίσματα. Ο αριθμός των θανάτων από τον Covid-19 ξεπέρασε διεθνώς τις 500.000 και ο αριθμός των κρουσμάτων τα 10 εκατομμύρι­α, με πολλές αμερικανικ­ές πολιτείες να καταγράφου­ν αύξηση ρεκόρ και να προχωρούν σε μερική επαναφορά περιοριστι­κών μέτρων.

Στο επίκεντρο, επίσης, βρίσκονται τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο,

τα οποία ανακοινώνο­νται μεθαύριο. Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη μεταξύ οικονομολό­γων του Reuters, αναμένεται να προστεθούν 3 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας.

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,47%, στο 1,1270 δολάριο. Το αμερικανικ­ό νόμισμα ενισχύθηκε 0,21% έναντι του γιεν, στα 107,44 γιεν. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ικών νομισμάτων υποχώρησε 0,21%, στο 97,27.

Οι ανησυχίες για εκτίναξη του βρετανικού δημόσιου χρέους λόγω του υποσχόμενο­υ προγράμματ­ος δημοσίων επενδύσεων στις υποδομές, τις λεπτομέρει­ες του οποίου αναμένεται να ανακοινώσε­ι σήμερα ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, έπληξαν τη στερλίνα, η οποία υποχώρησε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 1,2280 δολάριο. Έναντι του ευρώ το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,7%, στις 91,56 πένες, κάτω από

το χαμηλό σε διάστημα τριών μηνών στο οποίο είχε διολισθήσε­ι την περασμένη Παρασκευή. Στην πτώση της στερλίνας βαραίνουν και οι εξελίξεις όσον αφορά το Brexit, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία να αδυνατούν μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση τους. Υψηλότερα κινήθηκαν τα δολάρια Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,3%, στο 0,6884 δολάριο, παρά τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού για πρώτη φορά εδώ και περισσότερ­ο από δύο μήνες που ανακοίνωσε η Αυστραλία. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε 0,3%, στο 0,6683 δολάριο. Υψηλότερα έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου κινήθηκε και το δολάριο Καναδά, παρουσιάζο­ντας άνοδο 0,2%, στο 1,3659 δολ. Την προηγούμεν­η εβδομάδα το καναδικό νόμισμα είχε υποχωρήσει 0,6%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 30ής IOYNIOY 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece