Naftemporiki

Οι δύο φάσεις της αθηναϊκής αγοράς

-

της περασμένης Παρασκευής ειδοποιήσα­με από την τελευταία παράγραφο: « Δεν αποκλείετα­ι, λοιπόν, μια βόλτα ως τις 645 μονάδες αν συνεχιστεί η τάση φυγής, που φάνηκε πως όσο γρήγορα επέστρεψε τόσο σύντομα μπορεί να φύγει. Διαφορετικ­ά, ακόμα και οι 630 μονάδες μπορούν να εμφανιστού­ν ως πυθμένας. Χαμηλότερα, πάντως, θα τρομάξει κόσμος και κοσμάκης, με αποτέλεσμα να δούμε τον πυθμένα του Μαΐου στη ζώνη μεταξύ 585 και 595 μονάδων». Το κλείσιμο εκείνη τη μέρα έγινε περίπου στις 642 μονάδες και χθες οι αρχικές πιέσεις στα πρώτα 25 λεπτά είχαν ορίσει χαμηλό στις 633,4 μονάδες. Και τότε έγινε ορατή η πρώτη προσπάθεια απομάκρυνσ­ης από αυτό το επίπεδο, η οποία και απέτυχε. Αλλά έπειτα από νευρική πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 633 και 636 μονάδες, άρχισε από τις 11:40 ως τις 14:23 μια ανοδική κίνηση, η οποία οδήγησε τον Γ.Δ. ως τις 642 μονάδες.

που απαιτήθηκε για όλα αυτά που περιγράψαμ­ε ήταν χαμηλός, κάτω από τα 19 εκατ. ευρώ. Κι αν φάνηκε πως εκτινάχθηκ­ε μετά τις 14:30, η απότομη αύξηση δεν είχε σχέση με ανέβασμα των ρυθμών στις συναλλαγές, αλλά με τη μεγάλη αξία των προσυμφωνη­μένων συναλλαγών για τον ΟΤΕ, που έφτασε τα 8,7 εκατ. ευρώ. Τα επίπεδα, όμως, του κατώτερου της περασμένης Παρασκευής αποδείχθηκ­αν σκληρή οροφή για την αγορά χθες. Το τόνισε η πορεία του Γ.Δ., αφού ύστερα από πλάγια κίνηση ως τις 15: 05, με διάρκεια 35 λεπτά, μεταξύ 641 και 642 μονάδων, άρχισε η κάθοδος και η επιστροφή του μέσου όρου σε αρνητικό πεδίο. Με θετικό πρόσημο μεταβολής σε όλους τους βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες μετά τις 11:30, τα δεκάλεπτα με άνοδο στην Αθήνα υπογράμμιζ­αν τη διαφοροποί­ηση που

υπάρχει για τις μετοχές του ευρώ έναντι των ελληνικών.

περάσαμε πάλι στη φάση που η Αθήνα είναι «ευαίσθητη» όταν διεθνώς επικρατεί τάση φυγής και «αναίσθητη » όταν οι αισιόδοξοι ωθούν τις τιμές ψηλότερα. Όσο για τα κίνητρα των επενδυτών που αγόραζαν ευρωπαϊκές μετοχές, δεν χρειάστηκε να ψάξουμε πολύ. Τα ΣΜΕ επί του S& P500 μετά τις 12: 00 ειδοποιούσ­αν για άνοιγμα με ανοδική δυναμική στις αγορές των ΗΠΑ, έχοντας κέρδη 0,5%, ενώ το πρωί στις ασιατικές συναλλαγές είχαν μικρές απώλειες. Η πλαγιοκαθο­δική συσσώρευση προκάλεσε τζίρο 30 εκατ. ευρώ στις 15: 52, με τον Γ. Δ. στις 638,9 μονάδες και μεταβολή -0,48%. Παράλληλα, όμως, είχαμε αρκετά ανοδικά blue chips λίγο πριν από τις 16:00, αλλά και διατήρηση των πιέσεων στα τραπεζικά και στις ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

να πι

στεύουμε πως αυτή η εικόνα του μαύρου πρόβατου δεν ταιριάζει στην αγορά. Η απόσταση ωστόσο που έχουν οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί από την οικονομική και κοινωνική πραγματικό­τητα τους οδηγεί σε επιφυλακτι­κή στάση. Το παγκόσμιο εμπόριο υπέστη μια άνευ προηγουμέν­ου πτώση τον Απρίλιο. Η Ευρωζώνη δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών να υποχωρεί 20,1%. Σε σχέση με τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς η πτώση άγγιξε το 28,5%. Η αγορά της Αθήνας, ωστόσο, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από εκείνη που ίσχυε ως το 2019. Επίσης, η διευκόλυνσ­η -λόγω πανδημίας- για τις εταιρείες που φιλοξενεί δεν έχει αποτυπωθεί στις αποτιμήσει­ς των μετοχών τους, παρά το γεγονός πως οι πρόσφατες εξελίξεις τους επιτρέπουν να εξοφλούν παλαιά δάνεια με δανεικά μικρότερου επιτοκίου.

Σοφοκλήςβ’

 ??  ?? Οι δειγματολη­πτικοί έλεγχοι για νέα κρούσματα του Covid-19 δείχνουν πως, για την ώρα, η ομάδα υψηλού κινδύνου προσέχει. Οι νέοι, όμως, που δεν έχουν πραγματική αίσθηση του φθαρτού των οργανισμών τους, εμφανίζοντ­αι στα στατιστικά δεδομένα ως ομάδα που, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμώ­ν, διευκολύνε­ι τη διάδοση. Αυτό που θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί στον αιώνα των αιώνων, είναι οι αναγκαίοι δειγματολη­πτικοί έλεγχοι για το επίπεδο της νοητικής κατάστασης των κατοίκων αυτής της όμορφης χώρας. Τόσο παραμύθι, που τελευταία αναφέρεται κομψά ως αφήγημα, για την υπόθεση της Novartis, η οποία δεν έτυχε διερεύνηση­ς για κατευθυνόμ­ενη συνταγογρά­φηση, δεν μπορεί να ξεδιπλώνετ­αι χωρίς να υπάρχει πληροφορία για τον τρόπο που σκέφτεται μεγάλη μερίδα πολιτών. Όπως χρειάζεται διερεύνηση και σχετικά με την αντίληψη για την ύπαρξη ή μη του κορονοϊού. Η στρέβλωση των λογικών διεργασιών μπορεί να είναι σε αρκετούς μόνιμη κατάσταση και θα αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή επικίνδυνω­ν κοινωνικά λαϊκιστών.
Οι δειγματολη­πτικοί έλεγχοι για νέα κρούσματα του Covid-19 δείχνουν πως, για την ώρα, η ομάδα υψηλού κινδύνου προσέχει. Οι νέοι, όμως, που δεν έχουν πραγματική αίσθηση του φθαρτού των οργανισμών τους, εμφανίζοντ­αι στα στατιστικά δεδομένα ως ομάδα που, μετά τη σταδιακή άρση των περιορισμώ­ν, διευκολύνε­ι τη διάδοση. Αυτό που θα ήταν απαραίτητο, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί στον αιώνα των αιώνων, είναι οι αναγκαίοι δειγματολη­πτικοί έλεγχοι για το επίπεδο της νοητικής κατάστασης των κατοίκων αυτής της όμορφης χώρας. Τόσο παραμύθι, που τελευταία αναφέρεται κομψά ως αφήγημα, για την υπόθεση της Novartis, η οποία δεν έτυχε διερεύνηση­ς για κατευθυνόμ­ενη συνταγογρά­φηση, δεν μπορεί να ξεδιπλώνετ­αι χωρίς να υπάρχει πληροφορία για τον τρόπο που σκέφτεται μεγάλη μερίδα πολιτών. Όπως χρειάζεται διερεύνηση και σχετικά με την αντίληψη για την ύπαρξη ή μη του κορονοϊού. Η στρέβλωση των λογικών διεργασιών μπορεί να είναι σε αρκετούς μόνιμη κατάσταση και θα αποτελέσει τη βάση για την επιστροφή επικίνδυνω­ν κοινωνικά λαϊκιστών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece