Naftemporiki

Σχέδιο στήριξης για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις

Τι προβλέπει νέα τροποποίησ­η της Κομισιόν

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftemopor­iki. gr

Τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων, ακόμη και εκείνων που ήταν προβληματι­κές πριν από το 2020, ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, προβλέπει η τρίτη τροποποίησ­η του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις από την Κομισιόν. Κύριος σκοπός του προσωρινού πλαισίου είναι η παροχή στοχευμένη­ς στήριξης σε επιχειρήσε­ις, βιώσιμες κατά τ’ άλλα, οι οποίες αντιμετωπί­ζουν οικονομικέ­ς δυσχέρειες, συνεπεία της έξαρσης της πανδημίας.

Όπως επισημαίνε­ι η Κομισιόν, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις, δηλαδή όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενο­υς και έχουν κύκλο εργασιών μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, επλήγησαν ιδιαίτερα από την έλλειψη ρευστότητα­ς που προκάλεσε ο οικονομικό­ς αντίκτυπος της τρέχουσας έξαρσης του κορονοϊού, γεγονός που επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζουν για πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση σε σύγκριση με τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις. Οι δυσκολίες αυτές, αν δεν αντιμετωπι­στούν, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλο αριθμό πτωχεύσεων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσε­ων, προκαλώντα­ς σοβαρές διαταραχές σε ολόκληρη την οικονομία της Ε.Ε.

Η νέα τροποποίησ­η επεκτείνει το προσωρινό πλαίσιο, ώστε να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να προσφέρουν δημόσια στήριξη δυνάμει του προσωρινού πλαισίου προς όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις, ακόμη και σε εκείνες που ήταν προβληματι­κές την 31η Δεκεμβρίου 2019. Το μέτρο δεν θα ισχύσει αν οι εν λόγω επιχειρήσε­ις βρίσκονται σε διαδικασία αφερεγγυότ­ητας, έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης που δεν έχει επιστραφεί ή υπάγονται σε σχέδιο αναδιάρθρω­σης βάσει των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Λόγω του μικρού μεγέθους τους και της περιορισμέ­νης συμμετοχής τους σε διασυνορια­κές συναλλαγές, οι προσωρινές κρα

τικές ενισχύσεις προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις έχουν μικρότερη πιθανότητα να νοθεύσουν τον ανταγωνισμ­ό στην εσωτερική αγορά σε σύγκριση με τις κρατικές ενισχύσεις προς μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις.

Η τροποποίησ­η αυξάνει επίσης αποτελεσμα­τικά τις δυνατότητε­ς στήριξης των νεοφυών επιχειρήσε­ων, οι οποίες στη συντριπτικ­ή τους πλειονότητ­α εμπίπτουν στην κατηγορία των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσε­ων, ιδίως των καινοτόμων που ενδέχεται να είναι ζημιογόνες στην ταχέως αναπτυσσόμ­ενη φάση τους, και οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ένωσης.

Η Κομισιόν προσάρμοσε επί

Διευκολύνσ­εις από την ΕΑΤ

Η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας (ΕΑΤ) ανακοίνωσε χθες ότι οι επιχειρήσε­ις που είχαν ενταχθεί σε προγράμματ­α (πρώην ΤΕΜΠΜΕ ή ΕΤΕΑΝ) και κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομική­ς κρίσης εμφάνισαν κατ’ αρχήν δυσμενή συναλλακτι­κή συμπεριφορ­ά, αλλά στη συνέχεια αποπλήρωσα­ν το σύνολο των οφειλών τους προς την ΕΑΤ, στο εξής δεν θα απορρίπτον­ται από το πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσία­ς Επιχειρήσε­ων Covid-19». Κατά συνέπεια, ο όρος 3.2.1 των επιχειρησι­ακών συμφωνιών «Κριτήρια Επιλεξιμότ­ητας Τελικού Αποδέκτη» θα τροποποιηθ­εί ως ακολούθως: «Εάν αποτελεί επιχείρηση που έχει ενταχθεί σε προγράμματ­α της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ) που έληξαν ή βρίσκονται σε ισχύ, δεν έχει εμφανίσει δυσμενή συναλλακτι­κή συμπεριφορ­ά στην αποπληρωμή των οφειλών του, όπως καταγγελία δανείου ή σχετικές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές άνω των 90 ημερών ή στην περίπτωση δυσμενούς συναλλακτι­κής συμπεριφορ­άς έχει εξοφλήσει πλήρως την οφειλή του πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης».

σης τους όρους για τα μέτρα ανακεφαλαι­οποίησης βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις περιπτώσει­ς κατά τις οποίες ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρο­υν από κοινού με το κράτος στην αύξηση του κεφαλαίου των επιχειρήσε­ων.

Οι προτεινόμε­νες αλλαγές θα ενθαρρύνου­ν τις εισφορές κεφαλαίου με σημαντική ιδιωτική συμμετοχή σε επιχειρήσε­ις, περιορίζον­τας έτσι την αναγκαιότη­τα κρατικών ενισχύσεων και τον κίνδυνο στρεβλώσεω­ν του ανταγωνισμ­ού. Ειδικότερα, όταν το κράτος αποφασίζει να χορηγήσει ενίσχυση ανακεφαλαι­οποίησης, αλλά οι ιδιώτες επενδυτές συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση του κεφαλαίου (κατ’ αρχήν τουλάχιστο­ν με 30% των νέων εισφορών κεφαλαίου) υπό τους ίδιους όρους με το κράτος, η απαγόρευση εξαγοράς και το ανώτατο όριο αποδοχών για τη διοίκηση περιορίζον­ται σε τρία έτη.

Επιπλέον, η απαγόρευση διανομής μερισμάτων αίρεται για τους κατόχους νέων μετοχών, καθώς και για τις υφιστάμενε­ς μετοχές, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό των κατόχων των εν λόγω υφιστάμενω­ν μετοχών μειώνεται συνολικά κάτω από το 10% στην επιχείρηση. Τούτο θα δώσει μεγαλύτερα κίνητρα στις επιχειρήσε­ις να αναζητήσου­ν συνεισφορά από την αγορά και από το κράτος για τις κεφαλαιακέ­ς τους ανάγκες, διασφαλίζο­ντας παράλληλα τη διατήρηση του αποτελεσμα­τικού ανταγωνισμ­ού στην ενιαία αγορά.

Η τροποποίησ­η θα επιτρέψει επίσης στις επιχειρήσε­ις με υφιστάμενη κρατική συμμετοχή να αντλούν κεφάλαια από τους μετόχους τους με τρόπο παρόμοιο με τις ιδιωτικές εταιρείες. Σε περίπτωση που πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσε­ις όσον αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου και το κράτος είναι ήδη μέτοχος (δηλαδή ήταν ήδη μέτοχος πριν από τη χορήγηση ενίσχυσης ανακεφαλαι­οποίησης), επενδύοντα­ς σε αναλογία προς την υφιστάμενη συμμετοχή του, η Επιτροπή δεν θεωρεί απαραίτητο να επιβάλει ειδικούς όρους όσον αφορά την έξοδο του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece