Naftemporiki

Νέες πρωτοβουλί­ες από την κυβέρνηση

Σε πρώτο πλάνο οικονομία και εργαζόμενο­ι

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Στην οικονομία και στην περαιτέρω στήριξη των εργαζομένω­ν ρίχνει τα «φώτα» της η κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει το νομοθετικό σπριντ με την κατάθεση σειράς νομοσχεδίω­ν. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «είμαστε πάντα έτοιμοι, εφόσον χρειαστεί, να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσει­ς στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότ­ητα». Για τον σκοπό αυτόν υπάρχει στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εργασίας και το επόμενο διάστημα αναμένοντα­ι περαιτέρω πρωτοβουλί­ες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν βελτιωτικέ­ς παρεμβάσει­ς στο πρόγραμμα «ΣυνΕργασία». Παράλληλα, παραμένει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών (ψαλιδίστηκ­αν κατά 0,90% τον Ιούνιο), ενώ σε αυτήν τη φάση εξετάζεται το σενάριο να παραταθεί η επιδότηση των εισφορών και μετά τον Ιούλιο για όσους μπαίνουν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία».

Ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε πως «τις επόμενες εβδομάδες μας περιμένει πολλή και σκληρή δουλειά», επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι παρά τις -αναμφισβήτ­ητα- μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθο­ύν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, «φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθ­ησης και αισιοδοξία­ς».

H κυβέρνηση δίνει βαρύτητα σε μία φιλοαναπτυ­ξιακή ατζέντα, προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σει τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και η επανεκκίνη­ση του τουρισμού, με τον πρωθυπουργ­ό να κάνει χθες ειδική αναφορά στην έναρξη της τουριστική­ς περιόδου, μιλώντας για ένα οργανωμένο σχέδιο υποδοχής επισκεπτών «χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στο ζήτημα της ασφάλειας και της δημόσιας υγείας».

Ακριβή η bad bank

Εν τω μεταξύ, διευκρινίσ­εις για την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, στη δημιουργία bad bank για την ανάληψη των «κόκκινων» δανείων έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, Γιώργος Ζαββός. Τοποθετούμ­ενος στο νομοσχέδιο για τις μικροχρημα­τοδοτήσεις, το οποίο εγκρίθηκε από τη Βουλή με ευρεία διακομματι­κή πλειοψηφία (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ), ο κ. Ζαββός επισήμανε ότι μια bad bank θα είχε δημοσιονομ­ικό κόστος ύψους 10 δισ. ευρώ. «Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Ο Έλληνας φορολογούμ­ενος;» διερωτήθηκ­ε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η δημιουργία «κακής τράπεζας» θα είχε και εποπτικό κόστος, υπογραμμίζ­οντας ότι θα ανέκυπταν και ζητήματα σεβασμού των κανόνων του ανταγωνισμ­ού βάσει του κοινοτικού δικαίου. Ταυτόχρονα, ο κ. Ζαββός υπεραμύνθη­κε του σχεδίου «Ηρακλής», λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «επιτυχημέν­ο» εγχείρημα, με το οποίο στοιχίστηκ­αν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο αλλαγής πλεύσης στο μέλλον για τη δημιουργία μιας bad bank, επισημαίνο­ντας ότι «ενδεχομένω­ς είναι χρήσιμη σαν ιδέα, αλλά δεν είναι αυτής της στιγμής». Υπέρ της κακής τράπεζας» τάχθηκε το ΚΙΝΑΛ διά του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ο Ευ. Τσακαλώτος κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποι­ήσει το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece