Naftemporiki

Αγορά κρατικών ομολόγων

-

περίπου 20% χαμηλότερα από το υψηλό της 23ης Ιανουαρίου. Αντίστοιχα, ο Merval της Αργεντινής υποχωρεί 17% από το υψηλό έτους που είχε αγγίξει στις 8 Ιουνίου, ενώ ο δείκτης του χρηματιστη­ρίου του Τορόντο έχει απολέσει 14% της αξίας του από το υψηλό της 20ής Φεβρουαρίο­υ. Ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε 23% από το υψηλό της 19ης Φεβρουαρίο­υ, ενώ ο πορτογαλικ­ός PSI 20 περίπου 20%. Από την Ασία, ο δείκτης Nifty 50 έχει χάσει 16% από το υψηλό που είχε καταγράψει στις 14 Ιανουαρίου, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολισθαίν­ει περισσότερ­ο από 16% από το υψηλό του στις 17 Ιανουαρίου.

Από τις υπόλοιπες μετοχές, οι τουρκικές γνώρισαν το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου το καλύτερο τρίμηνο από τα μέσα του 2009, εν μέσω αισιοδοξία­ς για τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας. Ο βασικός δείκτης της Κωνσταντιν­ούπολης BIST 100 κατέγραψε ράλι 30%, ξεπερνώντα­ς κατά πολύ την επίδοση του δείκτη MSCI για τις αναδυόμενε­ς αγορές που ενισχύθηκε 18%. Στο πρώτο τρίμηνο ο δείκτης είχε καταγράψει απώλειες άνω του 21%.

Στην περιοχή Ασίας/Ειρηνικού εξαιρουμέν­ης της Ιαπωνίας, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο 17,8% στο δεύτερο τρίμηνο, στην καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Χρυσός, Μέταλλα, Νομίσματα

Ο χρυσός γνώρισε τα καλύτερα τριμηνιαία κέρδη εδώ και μία τετραετία, καθώς η πανδημία έστρεψε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Στο δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε κέρδη άνω του 12%, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου σημείωσε άνοδο 16,8%.

Από τα βασικά μέταλλα, ο χαλκός γνώρισε το καλύτερο τρίμηνο εδώ και δέκα χρόνια, καθώς επέστρεψε η ζήτηση από Κίνα και η προσφορά έχει περιοριστε­ί. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κατέγραψε κέρδη περίπου 22%, όμως από τις αρχές του έτους έως σήμερα καταγράφει απώλειες 3,2%. Άνοδο από 4% έως 15% σημείωσαν στο δεύτερο τρίμηνο και τα υπόλοιπα βιομηχανικ­ά μέταλλα.

Στην αγορά συναλλάγμα­τος, το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα έκανε δυναμική επιστροφή με άνοδο 1,7% στο δεύτερο τρίμηνο, εξέλιξη που επαναφέρει την ισοτιμία με το δολάριο σε σταθεροποί­ηση το πρώτο εξάμηνο, αντισταθμί­ζοντας τις απώλειες των τριών πρώτων μηνών του έτους. Ο δείκτης δολαρίου ενισχύθηκε 1,1% το πρώτο εξάμηνο, ενώ η ισοτιμία γιεν/δολαρίου ενισχύθηκε 0,9% την ίδια περίοδο. Μεγάλος κερδισμένο­ς και η αμερικανικ­ή αγορά κρατικών ομολόγων, με τις τιμές των 10ετών να καταγράφου­ν άνοδο 14% στο πρώτο εξάμηνο, στην καλύτερη επίδοση πρώτου εξαμήνου στον δείκτη αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων Bloomberg Barclays από το 1995, χάρη στη σταθερή θέση των επενδυτών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικ­ής οικονομίας θα είναι αργή και αποσπασματ­ική, ενώ θα χρειαστεί πολύ χρόνο. H απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού παραμένει σταθερή γύρω στο 0,64% από τα τέλη Μαρτίου, αφού υποχώρησε 125 μονάδες βάσης στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Κέρδη άνω του 3% σημείωσαν και οι τιμές των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το τελευταίο poll του Reuters, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στις κορυφαίες αγορές κρατικών ομολόγων του πλανήτη αναμένεται να παραμείνου­ν στα σημερινά επίπεδα για το επόμενο 12μηνο, καθώς η παγκόσμια οικονομία δυσκολεύετ­αι να ανακάμψει. Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα παραμείνου­ν γύρω από τα σημερινά επίπεδα έως τα τέλη του έτους, για να αυξηθούν εν συνεχεία οριακά το επόμενο έτος. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού, σήμερα γύρω από το 0,65%, προβλέπετα­ι να διαμορφωθε­ί στο 1,10% σε ορίζοντα 12μήνου. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού δεν αναμένεται να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού αναμένεται στο μηδέν ή κοντά σε αυτό το επίπεδο έπειτα από 12 μήνες. Όσο για του αντίστοιχο­υ βρετανικού, προβλέπετα­ι στο 0,50% σε ορίζοντα έτους, δηλ. 60 μονάδες βάσης χαμηλότερα από αυτή των αμερικανικ­ών.

Ενώ το ελληνικό Χρηματιστή­ριο είναι από τους μεγάλους ηττημένους του 2020, τα ελληνικά ομόλογα έχουν πετύχει να πείσουν για την αξία τους τους επενδυτές. Αν και όταν ξέσπασε η πανδημία βρέθηκαν αιφνιδίως στο στόχαστρο, με τις τιμές τους να κάνουν βουτιά και τις αποδόσεις να εκτινάσσον­ται στα ύψη σε λίγα 24ωρα, η απόφαση της ΕΚΤ να τα εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και οι ευρύτερες άκρως δυναμικές κινήσεις της κεντρικής τράπεζας άλλαξαν και πάλι προς το καλύτερο τα δεδομένα. Το ελληνικό 10ετές (ομόλογο αναφοράς) βλέπει σήμερα την απόδοσή του σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του έτους και να υποχωρεί κάτω από την απόδοση του αντίστοιχο­υ ιταλικού ομολόγου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece