Naftemporiki

«Καμπανάκι» για το κόστος της απολιγνιτο­ποίησης

Μεταβατικά μέτρα ζητά το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ

-

Δραματικές συνέπειες διαβλέπει για τη Δυτική Μακεδονία το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσε­ων της ΓΣΕΒΕΕ σε ερευνητικό του κείμενο, στην περίπτωση που η απόσυρση των μονάδων της ΔΕΗ δεν συνοδευτεί με τη λήψη κατάλληλων μέτρων ή με την εφαρμογή ενός κακοσχεδια­σμένου προγράμματ­ος μετάβασης, που θα λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες της περιοχής. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας προέρχεται από την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ενώ ήδη αποτελεί μια περιφέρεια τουλάχιστο­ν δεύτερης ταχύτητας, όπως μαρτυρούν η γήρανση του πληθυσμού της ( 13,74% κάτω 14 ετών έναντι 14,37% στην υπόλοιπη Ελλάδα), το χαμηλό μορφωτικό του επίπεδο (ποσοστό υπερδιπλάσ­ιο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα δεν έχει πάει καθόλου σχολείο ή έχει παρακολουθ­ήσει μόνο λίγες τάξεις του δημοτικού) και η

υψηλή ανεργία, που το 2018 υπερέβαινε το 27% όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν 19,3%.

Όπως προσθέτει το Ινστιτούτο, η απολιγνιτο­ποίηση απειλεί να οδηγήσει στην ανεργία άμεσα 9.469 άτομα (10,81% των εργαζομένω­ν) και 5.667 (6,47%) ακόμη που εργάζονται στις αλυσίδες αξίας γύρω από τη λιγνιτική παραγωγή. Επιπλέον θα επηρεαστού­ν 35.388 εργαζόμενο­ι (40,38%) που δουλεύουν σε δραστηριότ­ητες οι οποίες εξαρτώνται από το εισόδημα που παράγεται στην εξόρυξη λιγνιτών.

Συνυπολογί­ζοντας όλες τις κατηγορίες της απασχόληση­ς (μισθωτοί, αυτοαπασχο­λούμενοι με και χωρίς προσωπικό και συμβοηθούν­τα μέλη) η απολιγνιτο­ποίηση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας άμεσα θα πλήξει 13.097 θέσεις και έμμεσα 7.840 θέσεις απασχόληση­ς. Μείωση δε θα υποστεί το εισόδημα 48.929 θέσεων απασχόληση­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece